Tijdklok inbouwen

Sir_OJ

  • #1
Beste klussers,

Ik zit met het volgende.
Wij hebben tuinverlichting die werkt met een combinatie van een lichtsensor en een ingebouwde tijdklok. Dit, om te voorkomen dat de verlichting de hele nacht brand. Nu gaan ze vanzelf aan als het donker wordt en uit rond 01:00 uur (door de tijdklok).

De tijdklok is gesneuveld en ik heb een nieuwe gekocht. Ik vrees dat de kapotte tijdklok door de vorige eigenaar van het huis improvisorisch ingebouwd is. Ik zie een zwarte, een blauwe en 2 geel/groene draden (op de foto niet echt goed te zien).
De nieuwe tijdklok heeft echter maar 3 aansluitingen (zie foto)


Hoe maak ik van 4 draden nu 3 draden en welke draad moet waar in de nieuwe tijdklok?

Alvast bedankt voor alle tijd, moeite en antwoorden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Allereerst: De manier waarop het nu gemonteerd is, is gevaarlijk. Je moet altijd een dubbele isolatie hebben. Wat betekent dat je nooit gekleurde draden in het zicht mag hebben. Deze moeten altijd omhuld zijn door een kabelmantel, een buis of een doos.

Ik zou de huidige verdeeldoos met de gaten in het deksel vervangen door eentje waar een DIN-rail in zit en ook een schakelklok voor DIN-railmontage aanschaffen.

Om op je vraag terug te komen: Van de voedende leiding moet bruin worden aangesloten op L. Op het pijltje komt zwart of bruin van de afgaande leiding. De beide blauwe draden moeten samen worden aangesloten op N. Als dat niet veilig kan, dan moet je een lasklem gebruiken en een extra stukje draad.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Wat ik zie is dacht ik een Grasslin schakelklok en daar zat dacht ik normaal een kap overheen.
Dus zo gevaarlijk is het niet uitgevoerd mits die kap maar terug geplaatst wordt.
Het is al wel heel lang geleden dat ik die geplaatst heb (beveiligingssystemen hadden toen nog geen ingebouwde schakelklokken vandaar dat deze werden gebruikt)
Maar dacht dat ze een 230V voeding hadden en dan voorzien waren van een potentiaal vrij wissel contact.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Klopt,
Linker 2 aansluitingen zijn voeding
De rechter 3 het wisselcontact.
 

Sir_OJ

  • #5
Als eerste bedankt voor alle reacties.

Er zit normaal inderdaad een kap over de tijdklok. Twee zelfs een doorzichtige over de klok zelf en een dichte over het onderste gedeelte. Maar die heb ik er afgehaald voor de foto.

Ik ga met jullie adviezen aan de slag. Als ik er niet uitkom meld ik mij weer.

Nogmaals bedankt!!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Het is op afstand van een foto altijd moeilijk te bepalen, maar je moet waarschijnlijk de 3 aansluitingen rechts zien als de schakelaar.
Als het goed is staat daar ook wel C, NC en NO bij.
Vaak worden daarbij dan de kleuren niet gebruikt zoals het moet, dus zomaar dezelfde kleuren aan elkaar knopen kan problemen geven.
Meestal wordt de geel/groen dan gebruikt als schakeldraad ipv. als aarde.
Is het goed gedaan dan is die geel/groen zwart gemaakt met tape of krimpkous maar het zal niet de 1e keer zijn dat dat niet gebeurd is.
Dus goed kijken hoe e.e.a nu aangesloten is of wat duidelijke foto's van de aansluitingen hier plaatsen zodat er een beter advies gegeven kan worden.
 

Sir_OJ

  • #7
Zoiets, Gerrit?

 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Als je de geel groene dan gaat merken (zwart maken) dan lijkt me dat geen enkel probleem. Maar dat gebeurt toch ook heel vaak niet.
Mag dat zonder te merken? nee,
Werkt het? Ik ben nog nooit een kabel tegen gekomen die waar de stroom weigerde door de geel/groene te gaan.

Maar inderdaad met die foto kun je meer, je ziet dus dat ze de geel/groen als schakeldraad hebben gebruikt (zonder dit te merken) en waarschijnlijk nog wel meer geprutst maar dat is zichtbaar in de lasdoos.

Waarschijnlijk staat op aansluiting 1 en aansluiting 5 continu spanning.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu