Tijdelijke simpele drainage bouwkavel

Zakraket

  • #1
Wij gaan binnenkort beginnen met de bouw van ons huis (over 5 weken).

Onze kavel is echter op dit moment deels onbegaanbaar vanwege de hevige regen, er blijft met dit weer redelijk veel water op staan, dit ondanks dat we op zandgrond zitten; de bovenste 10-20cm is nogal kleverig (oude koeienwei)

In de grond graven is niet echt een optie, want dan is daarna de boel zo zacht dat ik er helemaal niks meer mee kan gedurende de bouw.
Ik heb al tips gekregen om bijv. het hele terrein te verharden met puin, maar los van de kosten zie ik het niet zitten om daarna de komende 20 jaar continue stenen te moeten ruimen.
Ben ook al bezig met rijplaten, maar dat is ook allemaal behoorlijk prijzig

Zou het werken om tijdelijk, midden op het terrein, een gat te graven van 1x1x1m, en daar een dompelpomp in te hangen?
Zou het water van het omliggende terrein - zowel acuut regenwater als water wat in de toplaag zit - dan in dat gat lopen en de omliggende grond "ontlasten" (in ieder geval enkele meters in de omtrek)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wacht eerst maar af hoe het weer zich ontwikkeld, in het voorjaar kan een nat stuk land in 1 of 2 weken droog zijn.
Wilt u daar niet op wachten dan sleuven/slootjes graven om het oppervlakte water weg te laten lopen.
Het heeft m.i. geen zin te draineren, dat is meer voor diepere grondlagen, in zandgrond is dat zelden nodig.
Wat u kunt overwegen is de zwarte grond laten verwijderen tot op het gele zand en in een hoek een gat te graven voor een dompelpomp, de zwarte grond droog krijgen zal moeilijk worden als er mest doorheen zit.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij het tracé van je toekomstige oprit kun je de boven laag verwijderen. Vervolgens geotextiel uitrollen, en hierop een puinlaag aanbrengen. Het teveel aan puin laat je voor het bestraten verwijderen. Een betere fundering voor je bestrating kun je jezelf niet wensen.

De rest is voor de aannemer. Hij zal toch de woning uit moeten zetten en moeten graven voor de fundering.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dit is tipisch iets om niet zelf te willen regelen, maar aan de aannemer over te laten. Stel je huurt spullen, dan worden jouw kosten hoger als de aannemer uitloopt. En je maakt jezelf verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden en veiligheid op de bouwplaats (bv draagkracht machines). Dat moet je niet willen.
 

Zakraket

  • #5
Even wat achtergrondinfo:
- de fundering ligt er al
- 250m3 zand uit de fundering ligt nog op de kavel
- de inrit is al verhard met puin
- de voortuin is vorig jaar opgehoogd (+40cm) dat blijft redelijk goed
- ik heb een eigen verreiker en ik ben mijn eigen aannemer (er is geen hoofdaannemer)

2 weken geleden toen het nog redelijk droog was heb ik de helft van de grond met de verreiker verplaatst naar het terrein van de boer. Daarbij bleef het terrein redelijk droog.
Voordat we gaan bouwen (over 4 weken!) moet de rest van de grond weg zijn. Met dit weer is dat volstrekt onmogelijk, niet alleen zakt de verreiker op sommig plekken 20-30cm in de grond, het terrein gaat er helemaal aan als ik er een paar keer overheen rijdt.
Daarnaast moet de verreiker dienen als kleine bouwkraan (12m verreiker), maar als de grond er zo bij ligt is dat niet mogelijk.

De uitdaging is dus om niet alleen die grond weg te krijgen maar ook het terrein rond de fundering enigszins geschikt te krijgen voor het gebruik van de verreiker.
Die heb ik nl. speciaal aangeschaft om te gebruiken bij de bouw. Het zou dus nogal een domper zijn als ik alsnog een bouwkraan moet gaan huren (op de verharde oprit dus) en ik de verreiker niet kan gebruiken waar ik hem voor heb.
Jan schreef:
Wat u kunt overwegen is de zwarte grond laten verwijderen tot op het gele zand en in een hoek een gat te graven voor een dompelpomp, de zwarte grond droog krijgen zal moeilijk worden als er mest doorheen zit.
Dit is denk ik wel een beetje het probleem, die toplaag. Daar blijft lang water op staan en zolang het gras nog heel blijft is het te doen, maar 1x erover heen met de verreiker en dat gras is weg.

De 250m3 zand uit mijn fundering is veel beter, veel "geler" (dat is dus van 140m2 kavel de onderlaag geweest tot 1,2m diep) dan de zwarte blubber die nu op het achterterrein ligt, dus misschien moet ik een deel van de toplaag verwijderen en aanvullen met het zand uit de fundering. Alhoewel ik me afvraag of nu - 4 weken voor de bouw - die aangevulde grond nog wel snel genoeg "hard" wordt.
Verder ga ik dit weekend een aantal kunststof rijplaten halen.

En gelukkig wordt het aankomende week (EINDELIJK) beter weer, even kijken hoe dat ontwikkelt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het gaat om grondwater. Dit wegpompoen zal waarschijnlijk slechts korte tijd zin hebben, want het loopt even hard weer terug. Zodra je uit de grond bent (bg.vloer gelegd) wordt er normaal niet meer gepompt op bouwkavels. Maar als je zelf aannemer bent, zal je dat vast ook wel weten ;)

Rijplaten gebruiken dus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu