Thermostaat stads/vloerverwarming plaatsen

Danny709

  • #1
Hallo allen,


Ik heb vloerverwarming met een JK Basic A label met optimizer.

Hij heeft 6 groepen voor alleen de woonkamer en gang als hoofdverwarming.

Hij is aangesloten op de stadsverwarming en ik heb geen bestaande thermostaat/klep.

Nou wil ik een slimme thermostaat in de woonkamer plaatsen die de temperatuur van alleen de vloerverwarming kan regelen.

Kan ik een elektrische klep vlak voor de toevoer van de vloerverwarming aansluiten en daar een draadloze ontvanger met draadloze thermostaat voor gebruiken?

Graag jullie advies.



 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik zie de in praktisch alle gevallen bij stadsverwarming verplichte terugslagklep ook niet zitten. Ook in de documentatie kom ik deze niet tegen. Twijfel dus of dit de juiste verdeler voor stadsverwarming is.

Overigens begrijp ik nog steeds niet, dat men op deze manier een vloerverwarming aanlegt, waarbij geen manier is om de vloerverwarming apart te kunnen regelen met een eigen thermostaat.
En dat, terwijl het zeer eenvoudig is.

Plaats een 2-weg-klep in de aanvoer van de verdeler en laat deze bedienen door een draadloze thermostaat, die in de ruimte wordt geplaatst waar vloerverwarming ligt. Een dergelijke voorziening is al leverbaar v.a. € 149,00 incl.BTW en werkt prima.
Zet nadat deze klep is aangebracht de regelklep van de stadsverwarming constant open. Je kunt dan de vloerverwarming compleet separaat regelen van de aanwezige radiatoren in de overige ruimten.
 

Danny709

  • #4
Volgens mij heb ik inderdaad nergens een klep zitten. Ik zal is vragen waarom ze die klep niet geplaatst hebben. Maar als het niet de goede verdeler is dit dat dan slecht voor de vloerverwarming?





Ik ga dan de 2wegklep plaatsen. Gaat de pomp dan trouwens ook uit? Of blijft die stroom vragen. Er loopt ook een draadje vanuit de optimizer naar de toevoerleiding. Maakt het uit of ik die voor of achter de klep plaats?

En ik zag dat het een soort kunststof leiding is, kan ik de klep gewoon net als bij andere leidingen erop knellen?

Alvast bedankt
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Vreemd verhaal, want "normaal" zit er altijd wel een klep in de aanvoerleiding waarmee alles afgesloten kan worden.
Ik zie wel een afsluiter (met rode knop) zitten in die leiding: daarmee moet je, als het goed is, de stadsverwarming kunnen afsluiten.
Een 2-weg-klep plaats je direct voor de verdeler in de aanvoerleiding van de verdeler.

Blijf in ieder geval van die pomp af en laat deze lopen! De meeste problemen ontstaan bij gebruikers die de pomp iedere keer maar aan en uit zetten: dat is bij een dergelijke pomp niet nodig. Deze pomp regelt zichzelf terug in vermogen.

Die zogenaamde Optimizer zit er ook voor niks in, want Label A pompen, zoals deze WILO pomp, hoeven helemaal niet geregeld te worden met een pompschakelaar.
Dus weer leuk een onderdeel verkocht wat totaal zinloos is.

Een verdeler, aangesloten op een stadsverwarming dient voorzien te zijn van een terugslagklep (of keerklep) en RTL ventiel in de retourleiding (deze zit er wel in)

Bij deze JK verdelers wordt een keerklep geplaatst aan de kopse kant (bij de rode sticker) Of deze er zit is op de foto's niet te zien
Zit er geen terugslagklep (keerklep) op dan heeft dat een behoorlijk negatieve invloed op je energieverbruik.
 

Danny709

  • #6
Die hoofdafsluiter is inderdaad het enige wat ik heb.

Slecht van ze ik ga de optimizer er dan vanaf halen.

Misschien kan je op deze foto's nog zien of er een keerklep in zit.

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
M.i. is dit geen keerklep
 

Danny709

  • #8
Oké, maar als die echt niet in de verdeler zit betekent dit dan dat ik een andere verdeler moet hebben? Of gaat het alleen om dat boutje?

Ik ga dan even contact opnemen met de verkoper.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Danny709 schreef:
Ik ga dan even contact opnemen met de verkoper.
Lijkt me het verstandigste, ze hebben u sowieso al teveel verkocht. Is niet zomaar een boutje, maar belangrijk onderdeel bij verdeler voor stadsverwarming.


Het niet plaatsen van de juiste verdeler bij stadsverwarming is een veelvoorkomende "fout" (eigenlijk vind ik het iets anders....want meestal laat men wel betalen voor een aangepaste verdeler)
Het kan de gebruiker veel extra energiekosten opleveren.
Wilt u weten of bij u de juiste verdeler hangt, laat dat dan weten via dit forum.
 

Danny709

  • #10
Bedankt voor je hulp ik ga ze zeker even aanspreken. Als ik er niet uitkom wil ik inderdaad graag weten of ik de goede verdeler heb.


Ik zag trouwens dat de toevoer leiding 16mm is volgens mij is het een multi fit leiding.

De kleppen die ik online vind zijn 15mm/22mm en 3/4" binnendraad. Zou die 15mm erop kunnen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ja want ik zie nu ook knelkoppelingen
 

Danny709

  • #12
Ik heb de klep binnen maar de knel ring heeft een binnendiameter van 15mm en de leiding is echt 16mm. Dus dat gaat helaas niet passen.

Ik zag dat ze een knelring van 16 gebruikt hebben.



Nog een foto van de klep.

Ik kan nergens een knelring van 16 vinden. Wat voor koppeling/ring kan ik het beste gebruiken? Of kan ik beter een cv leiding van 15mm plaatsen?


Overdaad aan foto's verwijderd, alleen deze zijn voldoende, mod.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu