Thermische breuk triple glas

Jis

  • #1
Beste allemaal,

Afgelopen weekend heb ik bij mij thuis geconstateerd dat ik een glasbreuk heb in de dakkapel van mijn huis. We hebben een jaar geleden nieuwe kunststoffen kozijn met triple glas laten plaatsen.

Nu is bij een raam het glas gebarsten, het raam wat aan de binnenkant van het huis zit. Dit probleem heb ik bij mijn kozijnenboer neergelegd met de bijgaande foto's. Echter geven hun nu aan, op basis van deze foto's, dat het hier gaat om een thermische breuk en dit niet onder de garantie valt maar dat ik dit zou moeten opgeven aan mijn glasverzekering.

Echter twijfel ik eraan of dit verhaal klopt. Volgens de theorie die ik van mijn kozijnenboer heb gekregen ( en google bevestigd dit) moet het temperatuurverschil tussen binnen en buiten minimaal 30 graden zijn om een raam te doen barsten. Dit lijkt me in mijn geval hoogst onwaarschijnlijk aangezien bij mij boven onbewoond is en dan ook geen verwarming aanstaat. (daarbij stoken wij voornamelijk met een houtkachel en niet met de CV)

Ook wordt eraan gegeven dat de barst loodrecht vanuit de rand moet beginnen. Dit is voor zover ik kan zien niet het geval. Glaslatten krijg ik zelf helaas niet verwijderd zonder ze te beschadigen dus hierachter kijken is lastig.

Ik ben zeer benieuwd of er iemand op dit forum mij kan vertellen of mijn twijfels terecht zijn of dat dit daadwerkelijk een thermische breuk is.


Alvast bedankt!






 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kans op thermische breuk lijkt mij ook klein. Buitenzijde zit er zelfs een hor voor die de directe zoninstraling vermindert.

Andere oorzaak kan zijn dat de binnenste glasschijf niet goed is ondersteund. Triple beglazing is 12-20 mm dikker dan HR++. Niet iedereen heeft standaard de glasblokjes voor 36 mm glas bij zich.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Die hor zit aan de buitenkant en is door de kozijnplaatser geplaatst? Is er verder aan de binnenkant iets voor het raam geplaatst wat het raam gedeeltelijk heeft afgedekt?

Als zonder afdekking het glas kapot gaat heeft het niet de juiste kwaliteit gehad. En zou het gewoon onder garantie vervangen moeten worden (vind ik).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Verzekering doet meestal niet moeilijk en betaald gewoon na evt. aftrek van het eigen risico en vaak wordt daar ook op gegokt.
Maar soms kun je wat druk uitoefenen door te stellen dat je er dan een onafhankelijk iemand naar laat kijken en mocht blijken dat het toch ligt aan een verkeerde plaatsing oid. dat je hun dan aansprakelijk stelt voor alle schade.
Het zal niet de 1e keer zijn dat ze dan plots toch zelf het probleem wel op gaan lossen wetende dat het anders nog veel duurder gaat worden.

Daarnaast mag je als eindgebruiker er toch ook vanuit gaan dat het glas wat geplaatst wordt probleemloos jaren heel blijft. Echter een thermische breuk komt toch vrij vaak voor en wordt meestal uitgesloten van garantie en dan is het vrij gemakkelijk om je daar achter te gaan verschuilen.
Maar als het dan een thermische breuk oid. is dan is dat toch niet door jou veroorzaakt (mits je geen vitrage oid. hebt aangebracht) maar waarschijnlijk door een verkeerde plaatsing of verkeerd advies.
Tenminste ik neem aan dat de zon nog steeds van dezelfde kant komt en het huis niet plots even gedraaid oid. is.

Daarbij komt dat jij niets hoeft te bewijzen, de leverancier moet binnen de normale garantie periode aan gaan tonen dat het probleem buiten zijn verantwoording is ontstaan. Pas na de normale garantie periode moet je zelf bewijzen dat de fout door foutief advies oid. is ontstaan.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
15

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu