Terugkerende verstoppingen sinds intensieve reiniging

LeerlingNoob

  • #1
In 2008, een jaar na de aanschaf van mijn huis, heb ik een bypass gemaakt zodat de afvoer niet langer uitkwam op een septic tank, maar rechtstreeks op het riool uitkwam. In 2015, 7 jaar later, kwam ik met een hardnekkige verstopping te zitten. Uiteindelijk bleek na onderzoek een probleem in de buizenconstructie aan de zijde van de gemeente. Een vreemd ogende constructie bestaande uit een drietal kniestukken en twee T-stukken werd vervangen door een enkele buis en kniestuk als ik mij goed herinner.

Voordat dit vervangen werd is er een rioleringsbedrijf langgewenst die door de volledige buizenconstructie, vanaf de WC tot aan de straat, er een boorkop met kettingen doorheen hebben laten slingeren. Daarna is alles doorgespoten. Ikzelf heb de WC onderhanden genomen die binnenin dusdanig verkalkt bleek dat alle uitwerpselen door een gat van naar schatting 6 centimeter moesten. Op enkele meters van de erfgrens werd aan mijn zijde een extra inspectiepunt gemaakt.

Sinds die intensieve schoonmaak heb ik regelmatig te maken gehad met verstoppingen. Deze verstoppingen waren zeer plaatselijk; bij andere aansluitingen daarop, bad en wastafel, liep dan het water altijd probleemloos weg. Op een gegeven moment heb ik bij wijze van experiment op de 90 graden bocht van de WC naar de grond een beluchter geplaatst in de hoop dat dit het probleem zou verhelpen. Het hielp deels; wanneer ik bij verstopping het ventiel wat losdraaide blies er lucht uit en zakte het water (er werd dus geen lucht aangezogen, maar er blies dan lucht uit de beluchter). Met enkele spoelingen was dan het euvel wel opgelost. De WC is overigens een verhoogde bejaardenpot van 50 cm hoogte, en opvallend is dat papier de neiging heeft rond te tollen bij spoeling maar niet altijd wordt meegenomen. Of de hoogte van de pot hier ook mee te maken kan hebben weet ik niet.

Deze week kwam ik weer te zitten met zo’n hardnekkige verstopping. Ditmaal liep het water bij het bad ook niet weg, waardoor er bij mij een lampje ging branden en ik ging controleren bij het nieuwe inspectiepunt. Daar bleek dat de boel weer verstopt zat aan de zijde van de gemeente.

De vragen die hier uit voortkomen zijn:
- Wat kan er bij de WC zijn veranderd wat nu deze verstoppingen veroorzaakt?
- Kun de verstoppingen zomaar leiden tot verstopping bij de gemeentelijke zijde, wanneer het bij mij wel wegstroomt? Wie is daarin verantwoordelijk?

Ik heb het nodige op klusidee bekeken voorafgaand aan het aanmaken van deze thread maar ik kan geen duidelijke verklaring vinden voor iets wat voorheen prima werkte en sinds fikse reiniging niet langer naar behoren werkt.
 

LeerlingNoob

  • #2
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heeft de liggende buis voldoende afschot? Is er iets verzakt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Raad je toch eens aan om een camera inspectie over het gehele traject te laten uit voeren inclusief gemeente riool aan sluiting.

Er kunnen ook boom wortels in zitten.

Ook kan het wezen dat in de +10 pot (50cm) een stuk urine steen in de pot zit.





je hebt een PK wc pot zelfde principe als hang toilet.
 

LeerlingNoob

  • #5
Gemeente heeft opdracht gegeven een camerainspectie uit te voeren, naar beide richtingen vanaf het inspectiepunt. Ik ben benieuwd wat daar uit gaat komen.
Ik vermoed overigens geen problemen van boomwortels.

Wat betreft urinesteen; wat ik kalk noemde in de pot was feitelijk urinesteen. Met veel moeite heb ik destijds alle urinesteen verwijderd uit de pot. Zoals gezegs was dit een hele hoop waardoor de ruimte voor uitwerpselen voorheen klein was.

Misschien dat ik al dan niet tijdelijk ga wisselen met een andere pot, om te kijken wat dat doet. Hoeft m'n vrouw ook geen opstapje meer :lol:

Ik zal nog een paar plaatjes posten van de situatie aan gemeente zijde. Ik had m'n twijfels over de constructie, maar had helaas niet het lef foto's te maken toen ze bezig waren.
 

LeerlingNoob

  • #6
Rechte buis richting gemeente waarop extra inspectiepunt is toegevoegd. Beschouwd vanaf eigen terrein en vanaf de straat.

 

LeerlingNoob

  • #7
De - voor mij althans - merkwaardige constructie. Eerste twee afbeeldingen tonen wat er eerst afkwam, laatste afbeelding toont wat er over was.


 

LeerlingNoob

  • #8
De oude constructie, versus de nieuwe constrcutie zoals ik mij herinner. Voor mijn gevoel liep bij de werkzaamheden het onderste horizontale deel niet (voldoende) af, maar wie ben ik?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
 

LeerlingNoob

  • #10
Henk253,

Ik weet niet precies waar PK voor staat, maar mijn pot komt overeen met jou eerste illustratie; de aansluiting zit aan de achterzijde. Van wat ik zie wanneer ik zoek op 'pk pot' dan zie ik allemaal potten met de aansluting aan de onderzijde. Wellicht heeft het daar niets mee van doen, maar dan weet je duidelijk wat de situatie is.
 

H@ns

  • #11
Zo te lezen heb je een probleem met ontluchting. De druk kan nergens weg en daardoor gaat doorspoelen langzaam (er is teveel tegendruk)
Wat je beschrijft bij de hoge wc pot en het feit de je beluchter blaast ipv zuigt doen me dit vermoeden.
Zit er ergens een standleiding met openverbinding? Vroeger zat er namelijk een ontluchting op je septictank maar die is nu weg. Foute leidingdiameters en aansluitingen kunnen ook problemen met tegendruk geven, bijv als water te veel ophoopt en er dus geen stroming meer is.
 

LeerlingNoob

  • #12
@ H@ans,

Dat is de reden dat ik de HWA in de eerste tekening erbij heb getekend; die komt, niet exact zoals op de tekening, op die buis uit, nagenoeg op dezelfde locatie als waar de ontluchting van de septic tank zat.
 

LeerlingNoob

  • #13
@ Wgb,

Sorry, ik had de buizen recht getekend in alle haast.
De eerste horizontale pijp verloopt gegarandeerd schuin. Hoe het daarna verloopt - of daar (voldoende) afloop is weet ik echter niet.
 

LeerlingNoob

  • #14
@ H@ns en anderen,

Rioleringsbedrijf was eergisteren langs en had de verstopping richting de straat opgelost. De WC spoelde traag door doordat de leiding daarvoor helemaal vol zat met water. Nu verloopt dat weer snel.

Neemt niet weg dat het me opvalt dat papier neigt te tollen voor in de pot bij spoeling ipv dat het direct wordt weggezogen.

Nu die verstopping weer is opgelost heb ik op de ontluchter een boterhamzakje geplaatst om te kijken wat er nu gebeurt. Het zakje werd noch bijzonder aangezogen noch blies er lucht uit. Ik weet niet of dat een signaal van iets is. Zou het zakje niet duidelijk aangezogen moeten worden? Of is het juist positief te noemen dat er weinig gebeurt?
 

LeerlingNoob

  • #15
@ H@ns,

Wat betreft stroming, zoals ik nu zie bij het inspectiepunt, wat ruim twee meter voor de erfgrens zit, ziet het er prima uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Zuigen: er kan geen lucht via het riool om het water heen om vacuum te voorkomen.
Blazen: de lucht kan niet voor het water weg.

Niet blazen en niet zuigen:
De boel word goed belucht er ontstaat geen overdruk voor de spoeling en geen onderdruk na de spoeling, beluchting is dus optimaal.
 
  • Like
Waarderingen: LeerlingNoob

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu