Temperatuurverschil douchekoppen

Henkies

  • #1
Gezien hier zoveel knappe koppen en creatieve geesten bij elkaar zitten, gooi ik mijn probleem hier toch maar even neer:

Ik heb een nieuwe badkamer met in de douche een stortdouche en reguliere handdouche. Omdat ik graag met 2 personen tegelijk wil douchen is er gekozen om 2 stopkranen te monteren achter 1 gemeenschappelijke thermostaatkraan; samen douchen op de zelfde temperatuur is immers prima.

Nu komt het echter. De inbouw kranen zijn gemonteerd in een hol gipswandje, en de leiding naar de uitloop voor de stortdouche loopt vanuit dit wandje door het holle gipsplafond. De leiding naar de handdouche gaat echter nog ca 80 cm door een betonmuur naar de glijstang met uitloop.

En daar zit nu het probleem, want dit zorgt voor een temperatuurverschil tussen het water uit beide douchekoppen. Ik heb het niet gemeten, maar het is significant genoeg om het samen douchen behoorlijk onprettig te maken. Ik baal hier uiteraard ontzettend van, want als ik dit van te voren had aan zien komen had ik op zijn minst het leidingwerk anders laten doen, of toch voor een dubbele thermostaatktaan gekozen.

Ik heb al de plafondbuis van de stortdouche verkort van 30 naar 15 cm, maar dat gaf onvoldoende resultaat.

Dus, mijn laatste redmiddel: is er hier iemand die een mogelijke oplossing voor dit probleem kan bedenken, waarbij uiteraard niet gehakt hoeft te worden in de tegels of plafond?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ga eerst maar eens meten.

De manier van uitlopen geeft ook een verschillende gevoelstemperatuur.
 

Henkies

  • #3
Oké, direct naar even gedaan. Ik heb van beide koppen een liter water opgevangen, bij de stortdouche op representatieve hoogte, bij de handdouche direct bij de kop.

Ik meet 37.7 bij de stortdouche en 35.1 bij de handdouche, 2.6 graden verschil dus.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Zet op de warmste douche een thermostaatkraan en verhoog de temperatuur van de centrale thermostaat met de gewenste waarde, zodat de koudste de juiste temperatuur meet.

Vr Gr
 

Henkies

  • #5
Dank, maar als ik de mogelijkheid of de wens had om in het tegelwerk en het wandje te gaan breken, dan zou ik de extra thermostaatkraan net zo goed op de normale manier aan kunnen sluiten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Kan je niet in het plafond komen op een eenvoudige manier :?:
 

Henkies

  • #7
Met wat breekwerk zou ik misschien vanuit dr zoldervloer er bij kunnen komen. Als er dan ook nog een koud water leiding in die vloer nabij is dan zou er op zolder een thermostaatknop geplaatst kunnen worden die dan dr maximale temperatuur van de stortdouche bepaalt. Creatief en effectief, dank voor de suggestie. Ik moet er wel even over nadenken of dit wel wenselijk is want dit vowlt toch als heel veel werk met een niet zo charmant resultaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
80 cm door beton zorgt voor meer warmteverlies dan leidingen die vrij door een ruimte lopen.
De beton moet eerst opgewarmd worden om de temperaturen op hetzelfde niveau te krijgen.
 

Henkies

  • #9
Ja dat had ik dus inmiddels ondervonden ;) Maar voordat ik dat stuk betonmuur voldoende heb opgewarmd om geen merkbaar warmteverschil meer te hebben, staat mijn douches al lang en breed weer uit.

Achteraf ook logisch natuirlijk maar ik heb hier bij het bestellen van de badkamer geen moment over nagedacht. Dan had ik misschien gewoon voor de stortdouche met wanduitloop gekozen en de leidinglengte in de wanden een beetje op elkaar afgestemd.

Maar goed, daar is het nu te laat voor en ik kan nu enkel nog hopen op een elegant lapmiddel van een mede klusser ;)


Vraag: ik heb wel eens van die stervormige profielen gezien die om een (radiator)buis geklemd kunnen worden. Weet iemand hoe dat heet? Misschien dat ik daar eens aan zou kunnen rekenen i.v.m. warmteafgifte.
 

Henkies

  • #10
Inmidd er ls heb ik even gerekend: de soortelijke warmte van water is 4.19 kJ/kgK, de douche doet pak m beet 10 liter per minuut.

10 x 2.6 graden x  4.19 = 109 kJ/min = 1.8 kJ/sec = 1.8 kW


Dat is het vermogen van een kleine cv radiator. Kansloze missie dus om dat 'zomaar' even kwijt te raken op een ruimte van 15 cm...


Nog even verder rekenend: 1.8 kW wat de muur in gaat, is bij een dagelijkse douchebeurt van 10 minuten gewoon 100 kWh op jaarbasis wat zomaar even in de muur verdwijnt op dat kleine stukje. Bizar eigenlijk... Het optimaal plaatsen van een CV ketel kan dus meer energie besparen dan meerdere gloeilampen vervangen door led.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Dan ga ik toch twijfelen aan je meetresultaten.

Lijkt me sterk dat je op een klein stukje buis, waarbij het temperatuurverschil tussen je water en beton vrij laag is (37 graden vs. 15 graden?) evenveel warmteoverdracht hebt als bij een kleine radiator met een veel groter oppverlak en temperatuurverschil (70 graden vs. 20 graden)

Toevallig beide keren dezelfde emmer gebruikt waarbij die 1 keer dus al voorverwarmd was?
 

Marcn88

  • #12
Normaal gesproken in deze situatie zouden de leidingen ook voorzien zijn van een isolatiemantel of een mantelbuis om dit soort "problemen" te voorkomen.
1,8kw verlies lijkt me erg veel op een stukkie van 15 cm
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #13
Dat verlies is toch makelijk op te vangen, plaats in een van de douchekoppen een remplaat en zorg dat de volume stromen van beide gelijk worden.

Water pakt nu eenmaal de weg van de minste weerstand en dat is in jou geval is de handdouce of douche welke het verst weg zit minder water krijgt is logisch he.

Je themostaatkraan heeft een bepaalde maximale doorstroom cappaciteit, als je er meer over probeert te trekken krijg je deze problemen.

Probeer te achterhalen wat de max volumestroom van je thermostaatkraan is en pas hier je remplaatjes op aan.

Zorg dat je beide dezelfde volumestroom op de douchekoppen krijgt wat binnen het tapdebiet van je centraal thermostaat valt.

Je probleem is hiermede voor bijna 99% opgelost.

John
 

Roykes

  • #14
@ henkies de 1.8 kw die je berekend gaat niet de muur in. wat je berekend is de aantal kw die het water transport bij die delta T.

als je dus 10 l /min naar een radiator zou sturen. en er dan een verschil in aanvoer en retour van 2.6 graden zou zitten levert je radiator 1.8 kw.


Wil je het warmte verlies van je buis berekenen zul je sowieso al met het oppervlak van je buis moeten gaan rekenen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #15
Ben ik niet met je eens Roykes, zie de buis als radiator. Delta T is 2,6 graden, debiet 10 l/min. Dan heb je 1,8kw verlies.

Dat kan natuurlijk nooit op zon kort stukkie buis, dus vermoedelijk zijn de metingen onjuist.

Een andere mogelijkheid is dat de aftakking naar de handdouche direct achter de mengkraan zit, de waterstroom is hier nog niet homogeen van temperatuur (bijvoorbeeld links wat kouder dan rechts, dat kan echt!)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Laten we niet afdwalen, met die waardes van een radiator.
Het gaat om een warm water leiding die in de muur zit.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
Precies, een leiding die onmogelijk 1,8 kw kan verliezen. Er is dus een meetfout, of de ingaande temperatuur is niet gelijk.
 

Henkies

  • #18
Ai, geen topic-notificaties ontvangen. Dank voor de vele reacties in de tussentijd!

Even stapsgewijs: ik ben vrij zeker van mijn meting, maar ik zal van het weekend zeker nog wat extra metingen doen om dat nog even te checken en om de genoemde hypotheses te testen.

Terugkijkend ben ik namelijk wel met jullie eens dat er nooit 1800 watt in dat stukje muur kan verdwijnen (hoewel een deltaT bij 10 l/min toch echt 1800W verlies is, of dat nou een radiator of een waterleiding is ;)).

De enige verklaring kan dan inderdaad nog zijn dat de aanvoertemperatuur van beide leidingen verschillend is. Ik heb een foto van de installatie van de kranen bijgevoegd; voor zover ik kan zien volledig volgens het boekje...

@De loodgieter: het idee van de weg van de minste weerstand begrijp ik, maar in mijn simpele beleving zou normaliter de druk/doorstroom-verdeling ná de thermostaatkraan toch niet relevant moeten kunnen zijn? Bijgaande de doorstroomtabel van de thermostaatkraan. Het geheel van kranen en douchekoppen is als set verkocht, en in de installatiehandleiding vind ik geen voorbehoud over het functioneren van de thermostaat bij bepaalde doorstroming.

Ik zal echter zodra ik weer ga meten, ook wat spelen met de doorstroming op beide kranen.

@Hessie, je laatste punt klinkt nog best realistisch, al is het gebruik van de beide uitlopen van de thermostaatkraan exact volgens de installatiehandleiding; ik hoop niet dat daar het probleem kan zitten.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #19
Weet niet waar in het land je ergens zit maar het volgende.

Uit jou tabel blijkt bij 2 bar (wettelijke voordruk bij je watermeter) Minimale voordruk ieder toestel 1 bar.
We nemen even 1.5 bar voordruk op je kraan inkomend bij deze druk levert je kraan rond de 16l/min verdeeld over 2 douchekoppen is 8 ltr per douchekop.

bij 16 ltr mengwater heb je de volgende hoeveelheden aan water nodig
Koud water 7.2 l/min
Warm water 9 l/min

Er vanuitgaande dat je warm water temp 60 graden uit je toestel komt.

Dus vraag 1 wat voor warm water toestel heb je geïnstalleerd merk en type.
Wat voor douchekoppen heb je geïnstalleerd merk en type en indien voorhanden de doorstoomtabel.

Er word vaak van alles verkocht door mensen die er geen benul van hebben of het gaat werken te ja of te nee.
Om deze reden is het ten allertijde wijs om bij de vakidioot te raden te gaan en dat is in geen geval je sanitair verkoper.

Maar we wachten af of je de gegevens aan kunt leveren. gaan we vandaaruit weer verder.
 

Henkies

  • #20
Dank voor je reactie. Ik heb nog geen nieuwe metingen gedaan, maar ik ben benieuwd tot wat voor conclusie jij komt over de volgende setup.

Mijn waterleverancier is Dunea; die heeft het inderdaad ook over minimaal 2 bar. Vanaf de meter loopt er een 25mm? uponor leiding naar een CW5 CV ketel op de 2e verdieping.


Doorstroomtabellen:
Thermostaatkraan
Handdouche (rain stand)
Hoofddouche
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
7
3
1
3

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu