Temperatuur verschil woonkamer, koude voeten!

Malo

  • #1
Hallo,

Ik heb het volgende probleem:

De woonkamer wordt goed warm maar heb veel last van koude voeten, het temperatuur verschil in de woonkamer op verschillende hoogtes is vrij groot. Als ik bijvoobeeld de CV instel op 20 graden en ik meet de temperatuur op verschillende plaatsen en hoogte meet ik in de zit hoek op 50 cm hoogte een temp van 18,8 graden en op de vloer nog maar 16/16,4 graden dit verschilt soms. Ik zou de cv natuurlijk hoger kunnen instellen maar dan krijg je een klap in je gezicht als je opstaat vanuit de bank. het wordt in de kamer zelf dus wel goed warm. Het bouwjaar van het huis is 2007. Heb de aannemer al paar keer laten komen maar deze weten ook niet meer wat ze eraan kunnen doen. Dacht eerst dat het tocht was, dit is bij de achter deuren al verholpen, en de voordeur is ook nagezien en sluit nu beter (er zit nog een klein hoekje waar een beetje toch door trekt). Als ik op de vloer voel voel ik ook niet veel tocht meer, maar het voelt wel kouder aan. Op de vloer heb ik laminaat (9,5 mm)liggen.

Heeft iemand een idee wat ik hier aan kan doen? en of dit temperatuur verschil (verschil van 4 graden) normaal is
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
In de regel hangt de kamerthermostaat op ongeveer 1,5 meter hoogte.
De temperatuur tussen de kamerthermostaat en de vloer "kan" een graad of 4 verschillen ( hoewel ik het wel wat veel vind komt dit erg vaak voor), net als de temperatuur tussen de kamerthermostaat en het plafond.

Uiteraard moet u ervoor zorgen dat er geen tocht over de vloer komt.
 

Chathanky

  • #3
Hoe wordt de kamer verwarmd?
Convectoren, radiatoren?
Type ventilatie? ballansventilatie ventilatie c met raamroosters?
Grote glasvlakken?
Bij een hoge cv temperaturen is het verschil tussen plafond en vloer er altijd wel echter als je ook luchtstroming hebt laag bij de vloer voelt dit snel aan als onaangename tocht. De oorzaken kunnen divers zijn.
 

Malo

  • #4
De kamer wordt verwarmd met radiatoren heb geen vloerverwarming.
Ventilatie met raamroosters maar deze staan in de woonkamer allemaal dicht anders tocht het nog veel meer. En heb in de keuken een mechanische ventilatie punt. Heb een open keuken. De achtergevel bestaat uit 4 openslaande deuren. De deuren zijn bijna volledig van glas alleen aan de randen zit hout. De voorgevel zit de keuken en de gang. In de gang 4 kleine raampjes en de keuken is ook veel glas maar geen ventilatie rooster.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Doe de ventilatie roosters eens open, en meet dan na een tijdje de temperatuur nog eens t.o.v. de kamerthermostaat.

Dat het kan tochten via de roosters, dat is bekend. Maar dit is wel uw enige ventilatie in de woning.
Als u de raamroosters gesloten houdt, komt er weinig tot geen verse zuurstof binnen, en uw mechanische afzuiging zuigt enkelt de warmte omhoog en naar buiten.

Normaal gesproken komt de verse "koude"buitenlucht binnen via de roosters, en deze zorgt er tevens voor dat de warme lucht in de woonkamer gaat circuleren.In uw geval stijgt de warme lucht naar het plafond, en wordt afgezogen door de mechanische ventilatie.


Het kan zijn dat de ventilatie van de woning niet helemaal correct is uitgerekend ( bij de bouw) en dat de ventilatiefout te groot is ( het aantal maal verversen van de lucht in "X" tijd)
 

Malo

  • #6
Heb geprobeerd met open ventilatie roosters. Temperatuur in woonkamer was 20,0 de temperatuur op de vloer in de zithoek was 15,9 graden en werd 14,9 graden. Het voelde ook aan als dweilen met de kraan open, Omdat het verschil dus toenam heb ik de ventilatie roosters weer gesloten. De tocht nam behoorlijk toe.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
U zegt dat in de achtergevel vier openslaande glazen deuren zitten. Dit is in de woonkamer neem ik aan, want de keuken zit voor?

Die vier glazen deuren lijken op het eerste gezicht het grootste warmtelek in huis. Is de zithoek dicht bij deze deuren? Als er geen convectorput of zware radiatoren bij die vier deuren zitten zal het daar altijd kouder aanvoelen dan in de rest van het huis. Het nadeel van een convectorput is wel dat die warme lucht produceert die naar het plafond stijgt en minder stralingswarmte die als comfortabel wordt ervaren.
 

Malo

  • #8
Jep dit is inderdaad in de woonkamer en de zithoek is dicht bij de deuren. Daar is geen convectorput en slecht aan 1 kant een radiator voor de gehele woonkamer (6x5). verder in de keuken nog 1 radiator en in de hal 1 hele kleine. Het glas in de deuren is wel HR++.
Iemand nog een idee wat ik kan doen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
De keuken is zo te zien het beste geïsoleerd en wordt bovendien door het koken nog periodiek extra verwarmd. Daardoor vermoed ik dat in uw woonkamer de warmte voornamelijk uit de open keuken komt. Vervolgens langs het plafond de kamer in stroomt, bij de glazen deuren afkoelt en uiteindelijk als koude lucht over de vloer weer terug naar de keuken gaat.

U zou kunnen proberen die stroming om te keren, d.w.z. meer warmte genereren in de woonkamer en minder in de keuken door in de keuken de radiator dicht te zetten.
 

Malo

  • #10
Ik heb dit gisteren geprobeerd, maar kreeg de indruk dat mijn enige verwarming in de woonkamer het dan niet getrokken kreeg om de gehele woonkamer +keuken te verwarmen, het werd er niet behagelijker op. Kon het niet echt goed proberen aangezien ik bezoek had. Heb de verwarming tijdelijk dichtgedraaid in de keuken het werd toen wat kouder, athans zo voelde het aan, in de woonkamer. Daarna heb ik de verwarming weer opgengedraaid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu