Tegels los in douche

Arianne

  • #1
Goedendag!

Ik heb in mijn badkamer bij de douche vochtproblemen gehad, hoogst waarschijnlijk omdat er niet goed was gekit. Een aantal tegels kwamen los van de muur en deze heb ik inmiddels verwijderd. Het stucwerk daarachter was deels drijfnat en verpulverd. Dit heb ik verwijderd. De muur heb ik goed laten drogen en nu kan het opnieuw aangesmeerd/gestuct worden voordat de tegels er weer op kunnen.Een deel moet zelfs 5 cm aangesmeerd worden. Nu heb ik een aantal vragen:

1. eerst voorstrijken voordat ik ga aansmeren?
2. Kan ik dit het beste in 2 delen aansmeren aangezien 5 cm. best veel is misschien om in 1x dicht te smeren?
3. als ik in 2 delen het dicht stuc, moet ik dan tussendoor weer voorstrijken?
4. Wat voor product kan ik het beste gebruiken om het dicht te stuccen?
5. Is het erg om geen kimband te gebruiken voor het tegelen? Ik kan het kimband namelijk toch niet niet in de hoek leggen aangezien de andere wanden gewoon betegeld zijn.

Misschien heeft u verder nog tips?

In afwachting van de antwoorden,
hartelijke groet,
Arianne




 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je moet wel de oorzaak weten/oplossen, anders komt het probleem gegarandeerd terug.


Het beste gebruik je een cementgeboden product. Al is bij een goed geventileerde badkamer MP75 ook mogelijk.

De eerste laag voorstrijken. Tussen de lagen opruwen, en niet te lang wachten, dan hoef je niet opnieuw voor te strijken. Ik denk de 5cm in twee a drie lagen.

Is dit bij een inloopdouche? Dan heb je meteen de oorzaak te pakken. Dan beter alles slopen en wel kimband aanbrengen ;)
 

Arianne

  • #3
Beste Ijkenhout,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik denk dat de lekkage komt door slecht kitwerk, met name rond de douchegoot. Vandaag zag ik ook als ik in de douchegoot kijk dat het lijkt of eea niet goed aansluit. Dit moet nog verder onderzocht worden. Dit is de 2e keer dat tegels wegens vochtprobleem van de muur komen. Eerste keer leek het bij kraan vandaan te komen, al was dit niet zeker. dit is na reparatie 1e x goed gekit. Half jaar later kwamen tegels weer naar voren. Oorzaak niet definitief. Ik heb hier een aantal opties voor:

1. kitwerk is niet intact
2. douchegoot zoals hier boven beschreven
3. Tegels na 1e herstel aangebracht terwijl muur misschien niet volledig droog was? waardoor tegel naar voren kwam, dit een paar maanden zo gelaten (wat niet handig was maar kon even niet anders), door dit wachten is er meer vocht achter gekomen omdat voegwerk niet meer in tact was door naar voren komen van 1 of meer tegels, en het allemaal verergerde.

Even paar vragen mbt jouw reactie:
1. je adviseert cement gebonden product. Kan dit over oude stucwerk heen wat niet cement maar kalk gebonden is?

2. je schrijft eerste laag voorstrijken,tussen lagen opruwen en niet te lang wachten. Wat is niet te lang? moet toch wel geheel droog zijn voordat volgende laag word aangebracht lijkt me?

3. je schrijft is dit bij een inloopdouche, dan heb je meteen de oorzaak te pakken. Ja het is bij een inloopdouche, maar hoezo heb ik dan meteen oorzaak te pakken??

Groet,
Arianne
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou niets repareren maar alle tegels er af en opnieuw stucen en tegelen.
Het is kalkstuc dat op de muur zit, dat kan niet tegen vocht, cement-stuc er overheen smeren helpt niet.
Kalkstuc is goed te verwijderen.
Het zou jammer zijn dat na verloop van tijd dezelfde ellende opnieuw begint.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik weet nog dat bij mijn douche eerst de muur ingesmeerd moest worden met groen/blauw spul en dat een aantal keren zodat de muur geen vocht meer op kon nemen.
Daarna werden de tegels geplakt en gevoegd met een toevoeging om de voeg elastisch te houden. Zou dat spul niet gebruikt worden dan zouden er anders haarscheurtjes in het voegwerk ontstaan en het water alsnog achter de tegels langs kunnen lopen.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Arianne schreef:
Ja het is bij een inloopdouche, maar hoezo heb ik dan meteen oorzaak te pakken??
Omdat er geen kimband zit.

@Jan: haal je kalkstuc door de war met gips? Kalkstuc wordt ook voor buiten gebruikt. Overigens wel met een beetje cement er door.
 

Arianne

  • #7
quoten niet nodig - mod

Beste Ijkenhout, Er zat wel Kimband hoor! alleen is dat met verwijderen tegels en loszittend stuc verwijderd. Het wordt wel lastig natuurlijk om nu weer kimband te gebruiken omdat alleen tegels deel achterwand in inloopdouche verwijderd zijn en je dus niet in de hoek kimband aankan brengen. Maar als ik geen kimbrand aangebracht zou hebben of aan zou brengen kan dat toch geen oorzaak zijn? Er mag hoe dan ook gewoon geen vocht achter komen lijkt me of zie ik iets verkeerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Als kimband niet noodzakelijk zou zijn, zou het niet gemaakt worden...

Het is een extra zekerheid die je inbouwt, om schade te beperken. Ik heb de hoeken in de kimband gezet, en het gehele oppervlak van de douche in de kimpasta gezet voor het tegelen.

Goed uitgevoerde voegen zijn inderdaad waterdicht. Maar toch kunnen deze iets poreus zijn of raken. En dan is een waterdichte onderlaag vele malen beter dan een absorberende gipswand.

Gezien de schade die je hebt, is het vocht nog veel dieper ingedrongen in de wand, en wellicht ook tot op of in de vloer. Ik zou ook de gehele douchehoek slopen en opnieuw opbouwen zoals IJkenhout al voorgesteld heeft. Al het andere is lapwerk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
IJkenhout,

Volgens mij is het gewoon kalkstuc en geen gips, bij oudere huizen kom je dit wel vaker tegen, de stuc is dan zo van de muur te schrapen.
De samenstelling van de stuc kan behoorlijk verschillen, vaak wordt er helemaal geen cement gebruikt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Volgens mij is het zo te zien wel gewoon gips waar er mee gestukt is. :wink:
Het was trouwens beter geweest, al je eerst de verzekering had ingeschakeld.
Dan had je de gehele gevolg schade vergoed gehad.
Ook als er een gehele wand en een stuk vloer vernieuwd had moeten worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu