Te veel vermogen op 1 groep

Chrizzy

  • #1
Ik ben mijn keuken aan het renoveren, waarbij mijn oven, (max 3,6 kW) verhuist uit de keuken naar de bijkeuken.
De oven zit nu op een aparte groep uit de keuken, maar die heb ik niet in de bijkeuken, tenzij ik ga hakken en breken, wat ik niet wil.
het wcd in de bijkeuken waar ik de oven op wil aansluiten, en waar ook een vriezer op aangesloten is, is aangesloten op mijn woonkamer groep met best veel kleinere verbruikers er op.
Nu ben ik bang dat als ik straks mijn oven gebruik deze groep er regelmatig uit gaat klappen.
Een wat zwaardere automaat van 20A zou werken denk ik, maar dat mag niet lees ik op het forum.
Ik kan me niet voorstellen dat de bedrading of zo overbelast gaat raken met af en toe een wat hoger vermogen dan 3,6 kW voor de hele groep, het verspreid zich achter de groep over veel verbindingen lijkt me.
Wie heeft er een advies?
Alvast bedankt,
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je gaat je bekabeling overbelasten.

En met een zwaardere patroon ga je buiten het veilige gebied zitten,NIET DOEN DUS.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Toch hakken en breken en die aparte groep realiseren. Of de oven niet verplaatsen.

Al het andere is gepruts, je zult hier weinig medestanders vinden die je dat aanbevelen.

Die automaat is er niet voor de normale bedrijfsomstandigheden, die automaat is er om te beveiligen bij problemen of defecten. Bijvoorbeeld een defect verwarmingselement in de oven waardoor het apparaat meer vermogen opneemt dan bedoeld. Op dat moment "verdeelt" dat vermogen zich niet en ben je materiaal aan het overbelasten. Dan maak ik me niet zo zeer zorgen over de bedrading, eerder over het schakelmateriaal (contactdoos), de stekker en de oven zelf. Al dat soort materiaal is rated voor maximaal 16A en daar hoor je de beveiliging op uit te kiezen.

Afhankelijk van de hoofdaansluiting kom je met een 20A eindgroep ook nog in de knoop met de selectiviteit.
 

Chrizzy

  • #4
Dank je voor jullie reacties, ga er nog eens over nadenken.

Mijn elektrotechnische kennis is wat weggezakt hts-e maar ik heb weet dat de normen uitgaan van worst case scenario.
Bovendien is de oven zelf toch ook gezekerd.
Dus ik snap dat er een iets verhoogd risico is, maar ben nog niet overtuigd dat dat opweegt tegen werk van het doortrekken van een kabel?
Hoe zit dat met de “selectiviteit
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Iets verhoogd risico?

Wat denk je dat de inboedel/opstal/wa-verzekering zegt als er brand onstaat en blijkt dat je de zekering vervangen hebt door 20A, omdat jij ervan uitgegaan bent dat dit soort berekeningen gebaseerd zijn op 'worst case scenario'?

"Och dat was een iets verhoogd risico dat u zelf willens en wetens heeft genomen. Wij betalen u niets uit."

Selectiviteit kunt je op googelen. En zou je als HTSer-E toch eigenlijk wel geleerd moeten hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Weet je zeker dat je oven gezekerd is? De mijne niet hoor. En op het typeplaatje staat gewoon dat deze met maximaal 16A voorbeveiligd dient te zijn.

Bovendien is de oven in jouw plan dus niet de enige gebruiker op die groep.

De normen gaan uit van hoe het hoort. Niemand op een openbaar forum zal je zeggen "och, wijk daar maar van af, het is maar iets meer risico". Ik mag aannemen dat dergelijk slecht advies hier ook wordt aangepakt. Mocht het ooit fout gaan zitten de beheerders van deze site er natuurlijk ook niet op te wachten dat jij tegen de verzekeringsexpert roept: "jamaar op klusidee zeiden ze dat het wel kan".

Selectiviteit betekent dat bij kortsluiting alleen de laatste beveiliging in de keten hoort uit te schakelen, in dit geval dus de eindgroep. De beveiligingen stroomopwaarts zoals de hoofdzekering van de netbeheerder zou niet aan mogen spreken. Als de karakteristiek van de zekeringen te dicht bij elkaar ligt kun je daar problemen mee krijgen, bijvoorbeeld als je een 25A hoofdzekering hebt en daar 20A eindgroepen achter gaat plaatsen.
 

CV__

  • #7
Nieuwe groep aanleggen, probleem opgelost.

Al het andere is gebeun.

Succes
 

Ambidexterity

  • #8
Zal best dat het een en het ander wegzakt na een aantal jaren. Maar dit soort dingen zaken toch niet weg, je wil gewoon niet een extra groep aan leggen zoals het hoort. Zeg dat dan gewoon en probeer niet medestanders te vinden in je kromme gedachtekronkel. Zoals al geschreven, verzekeringstechnisch ben je nat, selectiviteit gaat op zijn kont, maar juridisch ben je als je pech hebt ook het haasje. Wat dacht je als er brand komt en het wordt aangetoond dat je hebt zitten beunen, de kans is groot (terecht) dat ze schade op je gaan verhalen. Nog gekker wordt het als iemand komt te overlijden daar jou toe doen. Denk nou eens goed na man, de regeltjes, ISO's zijn er niet voor de lol.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu