Stucen muren en/of plafond

Wrstylo

  • #1
Beste,

Wij hebben een nieuwbouw woning en willen de wanden en eventueel het plafond stucen. Echter, heb ik meerdere mensen gesproken hierover en weet het even niet meer. Vandaar dat ik hier maar een topic over open, zodat de experts mij hopelijk wijzer kunnen maken.

Om eventuele scheuren zoveel mogelijk te voorkomen moet er gebruik worden gemaakt van gaasband.

1) Ik heb als tip gekregen om eerst de gehele naad tussen wand en plafond in te snijden en daar dan gaasband overheen te plaatsen (op de naad dus). Ook dienen de inwendige hoeken voorzien te worden van gaasband. Na deze stap kan het stuc proces beginnen en daarna het kitwerk.

2) Een ander verteld mij dat het slim is om enkel gaasband op de wand tot het plafond aan te brengen (dus niet op de naad) en nadat het gestuct is de naad van de wanden/plafond in te snijden en het hele gebeuren dan af te kitten. Ook vertelde deze stucadoor dat het geen zin heeft om de inwendige hoeken te voorzien van gaasband.

Wat is nu het juiste om zoveel mogelijk de eventuele scheuren te voorkomen? Ikzelf denk dat optie 1 de juiste manier is.

Alvast bedankt!
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Gaas door een inwendige hoek plakken heeft totaal geen nut. Absoluut niet over de naad plakken. Als het gaat werken heb je zelfs de kans dat het gaas in geheel los word getrokken en heb je 2.5 cm schade op plafond en 2.5 cm op de muur als je 5cm breed gaas gebruikt. Eerst wanden stukadoren daarna plafond en deze goed los/in snijden en voor het schilderen kitten met acrylaat kit Non Crack.
 

Wrstylo

  • #3
Bedankt voor je bericht!

Kun je mij wellicht vertellen waarom het geen nut heeft om gaas door een inwendige hoek te plakken? Het is duidelijk dat het niet over de naad heen moet!

Daarnaast, waarom is het niet slim om eerst de naden in te snijden en dan pas te stucen?


Quote is overbodig, mod.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
Als de muur en plafond op elkaar aansluiten, en geen kier van meer dan 2 mm tussen zit is het niet nodig op gaas te plakken. Wat je wel eens ziet dat een timmerman een gipsplaat enkele bijvoorbeeld 4mm te kort heeft geplaatst. Dan zetten we de kier eerst vol en plakken dan gaas tot in de hoek en snijden het na het stukadoren weer goed los. Waar bestaan de wanden uit? Prefab beton en behangklaar afgefilmde gemetselde blokkenwand en plafond kanaalplaten afgewerkt met spack? Dan valt er niet veel van te voren los te snijden.
 

Wrstylo

  • #5
Bedankt voor je bericht en de nuttige informatie!

De wanden en het plafond zijn inderdaad zoals jij beschijft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu