Stromingsbuis bij plaatradiator

Gilze

  • #1
Ook wij hebben de badkamer verbouwd. I.v.m. met de te lage warmteopbrengsten hebben we gekozen voor een 2plaats radiator met van die schotjes (type 22) ertussen. Deze wil ik aan de bovenzijde aansluiten, is het nodig om bij dit type een stromingsbuis te plaatsen? Of is dat alleen nodig bij een "design" radiator?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat is bij deze radiator niet nodig.
 

Henkvis

  • #3
Dat het niet nodig is is niet zo duidelijk volgens mij.
kijk goed in de gebruikshandleiding/installatiehandleiding.

de meeste radiatoren van dit type hebben een geforceerde stroming en daar moet je je aan houden. zorg dat het water door de hele radiator moet stromen dus van boven naar beneden en weer terug.

als er niet een geforceerde stroming in zit, dan zou ik toch voor een stromingsbuis gaan in de afvoer.

succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vermeld voor de zekerheid even merk en type van de radiator.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dit is een normale 2 plaats radiator.

Deze 2 zijdig aansluiten,anders word alleen de boven zijde warm.

Dus de retour aan de onder zijde aansluiten.

Een stromings buis kan niet in dit type radiator.
 

Henkvis

  • #6
Sorry, dacht te lezen vlakke plaatradiator (ook een soort designradiator).
:oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Je bracht me aan het twijfelen, daarom het verzoek om merk en type.
Dat was geen slechte gedachte van je.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gilze schreef:
2plaats radiator met van die schotjes (type 22) ertussen. ?
Dit zegt genoeg,het merk doet er niet toe.
 

Gilze

  • #9
Het is een type 22 radiator van een bekende Duitse DHZ keten. Als ik alles goed begrijp moet ik de aanvoer boven en de retour onder aansluiten. Ik neem aan dat deze dan diagonaal (tegenover elkaar) moeten komen? Ik dacht zelf allebei de aansluitingen aan de bovenzijde te maken en deze dan direct omhoog het plafond in te maken, maar als ik e.e.a. goed begrijp gaat dit niet werken omdat je dan een stromingsbuis moet gebruiken die voor dit type niet leverbaar zijn?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Of de onderzijde er tegenover aangesloten moet worden is afhankelijk van de lengte van de radiator.

Het mag altijd kruislinks zo als dat heet, maar bij een kleine (lees korte) radiator mag deze ook aan de zelfde kant worden aangesloten.

Dus aanvoer bovenzijde, retour onderzijde.

U kan in een type 22 plaatradiator nooit een stromingsbuis plaatsen vanwege de aansluting van de 2 platen met een dwarsstuk waar de kraan aansluiting aanzit.

Vr Gr en succes ermee
 

Gilze

  • #11
Nog even ter verduidelijking; het is een radiator van 50 bij 160 die ik op zijn kant wil plaatsen. Heeft dit nog consequenties? Ik wil er een thermostaat kraan op plaatsen...
 

Gilze

  • #12


Zoiets was dus de bedoeling zeg maar... En dan de retour diagonaal hiertegenover...

Kan dit zomaar?
 

Fiesiekus

  • #13
:lol: nu wordt het duidelijker. Diagonaal = kruiselings is oke. Ik vraag me wel af wat je van je gewenste vermogen overhoudt; de convectieve warmteafgifte zal aanzienlijk zijn gedaald.

En je had al te weinig verwarming?
 

Gilze

  • #14
Ik had niet te weinig verwarming, de bekende buizen designradiatoren leveren te weinig... Het probleem was dat de radiator tussen de deur en wastafel moest komen. De kamer is 2.8 x 3.2 x 2.4 = 21.5m3 Voor een badkamer 93W/m3 levert 21.5 x 93 = 2000W. Probeer maar eens een designradiator (met buizen) te vinden van max 60 cm breed met een vermogen van 2000W. Een C22 radiator van 50 x 140 cm zou 2350W afgifte moeten hebben (het kan niet warm genoeg zijn op de badkamer denk ik dan). Als het goed is kom ik dus niets tekort, maar zou ik dus zelfs 15% mogen verliezen om toch nog op de 24° uit te komen...

Al met al lijkt het me dus geen probleem. Als iemand er anders over denkt hoor ik het graag...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Hebt u al gevraagd naar verticale radiatoren ?
Die heb ik gezien met ong. 2178 watt in de maat 1600 x 600 mm en in 1850 watt in de maat 1600 x 500 mm allebei type 22.

Wanneer deze geplaatst kan worden hebt u in elk geval genoeg rendement, zoals Fiesiekus al opmerkte hebt u teveel convectieverlies.

Ik denk dat een type 21 minder verlies heeft dan een type 22 omdat de doorstroming minder belemmerd wordt door de lamellen van de convector.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
U kan een tweeplaat radiator wel op de zijkant gebruiken maar dan moeten er geen convectorstrips tussen de platen zitten, dat belammert de luchtstroming te veel.

Dus een enkele tweeplaats gaat prima en dan inderdaad kruislinks aansluiten dan is de stroming geborgd.

Of een hogere radiator die wel op de normale manier gebruikt wordt.

Of een kolom radiator die wat dikker is maar wel meer capaciteit heeft.

Als u uit gaat van een normale berekening voor capaciteit dan heeft u voor 21 m3 inhoud 1500 watt nodig voor de badkamer.

Vr GR en succes ermee
 

Fiesiekus

  • #17
Ik heb thuis een badkamer van 15 m3 en had ook een plaatsingsprobleem voor de radiator. Er staat nu een dubbele plaat van 53 x 100 (BxH), type 2-0.
 

Gilze

  • #18
Gisteren werd mij in de winkel waar ik de radiator heb gekocht ook afgeraden om desbetreffende radiator hiervoor te gebruiken. Nu kan ik dus met spoed op zoek naar een andere radiator. Weet iemand waar ik een dergelijke "verticale" radiator kan halen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Google is uw vriend, hier worden geen adressen verstrekt, zie ook de forumregels.
 

JanR

  • #20
Foto geeft een slecht voorbeeld van constructie gezien de thermossatische kraan teveel invloed heeft van convectie (opstijgende warme lucht) van de radiator. De thermosstatische kraan zal zich vroegtijdig sluiten en laattijdig openen. Hier bestaat er maar één oplossing. Aan- en terugloop beiden aan de onderkant ( links en rechts )aansluiten en de regelbare hoeksfsluiter ven de terugloop voldoende afstellen dat de kortsluiting minimaal is maar toch nog een voldoende doorstroom heeft voor verwarming. U gebruikt hiervoor best een hoekthermostaatkraan "hoek-verkeerd".( te verkrijgenin een speciaalzaak voor centrale verwarming) Het warme water van de kortsluiting dat naar de ketel terugstroomt is maar een klien verlies gezien de ketel dan ook niet zoveel moet opwarmen en zijn de themperatuurverschillen in de ketel kleiner waardoor de ketel langer zal mee gaan.
succus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu