Straatlantaarn ombouwen naar staande lamp

Thijssen2000

  • #1
Hallo,

Ik wil een oude philips straatlantaarn ombouwen naar een staande lamp voor in de woonkamer. Nu ben ik een nitwit op vele gebieden maar hogedruk ontladingslampen is er zeker 1.
Mijn doel is om er een mooi dimbare lamp van te maken, dus ik neem aan dat ik een en ander moet gaan ombouwen. kan iemand met helpen. De transformator die er nu in zit en hele lamp en al eruit? hoor het graag

bart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat word lastig veilig te doen.
Wil je dimbaar dan zullen alle onderdelen eruit moeten.
Verder moet je rekening houden met de warmteontwikkeling van de lichtbron, Gasontladingslampen zijn nl. behoorlijk efficient dus zomaar vervangen voor een gloeilamp kan al warmte problemen geven.

wat is mooi dimbaar?

Gloeilamp dimt in mijn ogen het mooiste maar je krijgt daarmee wel een heleboel warmte, welke je dus goed moet afvoeren of de warmte moet ongeveer gelijk zijn aan de warmte die vrijkomt bij de gasontlader.

Dimbare PL/TL kan ook, zijn ook gasontladers dus als je binnen het originele lampvermogen blijft zit je met de warmte waarschijnlijk ook wel goed.Nadeel is dat de kleur gelijk blijft bij het dimmen.

Led zou ideaal zijn zeker ivm de lagere temperatuur, maar of ze dimmen net als TL/PL of je betaald een behoorlijke prijs voor een die een gloeilamp imiteert.
 

Thijssen2000

  • #3
Oké dank voor je reactie. De warmte ontwikkeling zal zeker een punt worden want de achterkant is gewoon plastic.

Mooi dimbaar was meer in de trant dat ik het oranje licht van de originele lamp mooi vindt. Zo'n grote industriële lamp waarin je de gloeidraden ziet was ook mooi geweest idd..
 

Thijssen2000

  • #4
Tl en pl is niet mooi idd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je kan toch de hele fitting eruit slopen? Eentje erin plaatsen voor een LED-lamp.

Plaats eens wat foto's van de lamp (ook binnenkant).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu