Stopcontacten keuken - Doorlussen OK?

Flappie

  • #1
Ik ben de keuken aan het renoveren. Boven het werkblad wil ik 3 (dubbele) wcd's plaatsen. Onder het werkblad op dezelfde groep een wcd voor een kokend-waterkraan (boiler verbruikt max 100W).

Dus 1 groep naar 4 wcd's zonder centraaldoos.

Hoe kan/mag ik dit handig schakelen? Ik las ergens dat je op deze manier max 2 dozen mag schakelen. Moet ik met lasdozen (opbouw, achter keukenkastjes) vertakkingen maken?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
1) De boiler verbruikt zeker meer dan 100W. 2000 of 2200 is meer reeel.

2) De stopcontacten boven het aanrecht moeten sowieso over 2 groepen verdeeld worden (NEN eis)
 

Flappie

  • #3
Je hebt natuurlijk gelijk! 2200W, ik weet niet hoe ik bij die 100 kwam - ik denk dat ik in de war was met de afzuigkap ;)

Aparte groep voor de boiler dus, duidelijk.

En die 3 wcds kunnen dus ook niet op dezelfde groep? Is dat een speciaal voorschrift voor de keuken? Mag ik wel 2x een drievoudige in plaats van 3x een dubbele op de groep zetten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Je moet verdelen over 2 groepen, bijvoorbeeld de helft bij de woonkamer op, en de andere helft bij de bijkeuken.

In dit geval krijg je een kokend waterkraan, dus de waterkoker vervalt op het aanrecht. In de praktijk zal het prima gaan met deze stopcontacten op 1 groep, maar het hoort niet.
 

CV__

  • #5
Boiler heeft meestal een hogere aansluitwaarde, meestal 800W en hoger. 2,2 kW redelijk gangbaar, 3 kW bestaat ook. Advies; eigen groep. 100W zal het standverlies zijn van een slecht exemplaar.

Voor vrije stopcontacten in de keuken is het inderdaad aan te bevelen deze te verdelen over verschillende groepen. 1x2 op de ene groep en 2x2 op de andere groep mag gewoon.

Denk aan dingen als waterkoker, koffiezetapparaat, frietpan; eigenlijk alles met een verwarmingselement; allemaal spul met hoge aansluitwaarde.

De NEN1010 doet tegenwoordig vooral aan generieke adviezen en minder aan specifieke eisen, helaas.
 

Flappie

  • #6
Okee dank je Hessie, en CV. De extra WCD op de bijkeuken groep is in mijn situatie eenvoudig te doen. Mag ook doorgelust van een gecombineerde wcd+lichtschakelaar? Verder is op de bijkeuken groep niks doorgelust...
 

CV__

  • #7
Zolang je daar ook geelgroen voor de aarding hebt; ja.

En niet horizontaal sleuven in dragende wanden.
 

Flappie

  • #8
Duidelijk. Vanuit de bijkeuken kom ik onder het aanrecht uit. Daar vandaan horizontaal buis tegen de wand en een klein stukje naar boven sleuven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu