Stoken op butaan.

Snowtop

  • #1
Ik zou in mijn nieuwbouwhuis graag op gas willen koken maar de woning is niet aangesloten op het gasnet.

Nu wil ik op butaangas gaan koken waarvoor het nodig is omvanuit de tuin, via de kruipruimte, naar de keuken een gasleiding aan te leggen.
Nu heb ik begrepen dat de leiding moet zijn voorzien van een PVC mantel dat uit één stuk bestaat.

Hoe ga je dan om met het feit dat de leiding een bocht moet maken om vanuit de kruipruimte omhoog te komen? Zijn daar speciale koppelingen voor?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Mantelbuis is flexibel, dus duw je zo over de bocht heen.
wel bij een gebogen bocht.

groeten b
 

Xr8

  • #3
Onder de vloer mogen zowieso geen koppelingen komen in een gasleiding. Bij gebruik van wicu is het aan te raden de buis op voldoende lengte af te rollen en eerst van de mantelbuis te voorzien. Nu kun je het geheel met mantel en al op zijn plaats brengen.

Of je voor butaan ook kunststof mag gebruiken weet ik niet. De keurig kan best eens alleen voor aardgas zijn. Wellicht weet iemand dat hier.

Succes,
 

Swblom

  • #4
Je hebt het over butaan, bedoel je geen propaan?

Ook noem je een leiding vanuit de tuin, ga je een tank laten plaatsen? Als dat zo is dan kun je meestal het beste even met de leverancier van de tank praten over jouw vragen. Zij weten normaal gesproken goed wat wel en niet kan/mag. Mede omdat zij de tank alleen op een volgens de normen aangelegde installatie mogen aansluiten.

Kijk ook naar je verzekeringen. Er zijn veel verzekeringen die eisen dat de installatie goedgekeurd moet zijn. Dan zul je op de een of andere manier vastzitten aan iemand waar je mee kunt overleggen.

Succes.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Weet je zeker dat je op butaan wilt gaan koken? Dat is in Nederland bijna niet meer te krijgen. Wel in de rondte geinformeerd over leverbaarheid e.d.?

Tegenwoordig is bijna alles op propaan.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het zal ook wel een gasfles worden, want een echte tank zal wel niet volgens de normen geplaatst kunnen worden vanwege de omliggende bebouwing in een nieuwbouwwijk.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dus je wilt een butaan gas fles of tank permanent in de tuin? 'k ben bang dat dit in de winter niet goed gaat. Butaan is vloeibaar onder de - 10 graden. Dus als het streng vriest wordt het geen gas. Op de camping geen probleem, thuis mogelijk wel.
Vandaar de voorkeur voor propaan, jan (theoretisch) tot -40
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
AvDijk schreef:
Dus als het streng vriest wordt het geen gas. Op de camping geen probleem, thuis mogelijk wel.
Hoezo is dat op een camping geen probleem ?
Er zijn genoeg mensen, die ook in de winter op de camping zitten.

Maar laten we eerst maar even een reactie van de TS afwachten, voordat er weer allemaal dezelfde antwoorden worden gegeven.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Kookpunt van butaan is -0,5 gr. Celsius. Onder deze temperatuur is het vloeibaar en kun je er dus niet op koken. Ook bij temperaturen die enkele graden hoger liggen, kan er sprake zijn van onvoldoende druk.

Bij lagere temperaturen is propaan daarom geschikter. Probleem met propaan is dan weer dat de druk van propaan weer veel sneller toeneemt bij een stijgende temperatuur. Dat is de reden waarom voor campingtoepassingen in de zomer nog vaak butaan wordt gebruikt.

Voor verwarmings en kooktoepassingen bij lagere temperatuur ben je wel aangewezen op propaan. De meeste campings waar een gasnet is aangelegd gebruiken ook propaan.

Overigens wordt op een camping vaak vooreen propaangasnet gekozen in plaats van aardgas, omdat bij propaan gewerkt kan worden met dunnere leidingen dan bij aardgas. Dat maakt de aanleg van een gasnet veel goedkoper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu