Stevigheid constructie hsb

De boez

  • #1
Aan mijn woning ben ik een aanbouw aan het bouwen. Dit wordt een woonkeuken met platdak, hsb. Aan de muren zal hooguit een klok of lampje komen te hangen, dus geen zware kasten.

Voor mijn gevoel is het monteren van underlayment platen een beetje overdreven. Mijn idee was om op de staande balken een rachel te zetten waartussen het leidingwerk kan lopen. Tegen die rachels komt gips.

Dus mijn vraag, wel of geen underlayment?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Voor de stabiliteit van de wanden (schijfwerking) is het beter om wel een laag multiplex of OSB te plaatsen. En er komen waarschijnlijk ook nog bewoners na jou...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Op basis waarvan bouw je de aanbouw? Wie heeft de tekeningen gemaakt?
 

De boez

  • #4
Goede kans dat er bewoners na mij komen wonen, maar hopelijk duurt dat nog zo'n 70 jaar...
Tegen die tijd hebben we al een renovatie uitgevoerd.

Deze eenvoudige uitbouw is vergunningsvrij en om die reden heb ik geen dure constructeur aan het werk hoeven zetten. Een deel van deze verbouwing bestaat uit het samenvoegen van bestaande bouw met een stukje nieuwbouw. De bestaande bouw bestaat uit een 1 bouwlaag (dus geen verdieping) met platdak, enkelsteens. Wat dat betreft heeft de houtskeletbouw met gevelsteen al meer body.

Het staande houtwerk heeft d.m.v. het rachelwerk al kruiselingsverband?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Een constructeur zet je niet aan het werk voor de gemeente, maar voor jezelf :?

Rachelwerk zorgt niet voor stabiliteit (tenzij dit schoren zijn). Metselwerk aan de buitenkant wel. Ook een houten gevelbekleding op hsb levert (mits goed bevestigd) ook al voldoende stabiliteit op.
 

De boez

  • #6
Natuurlijk is het handig om een constructies te laten rekenen en is dit niet alleen voor het verkrijgen van de vergunning. Wij hebben de keuze gemaakt om het niet te doen. Reden: we gaan e.e.a. zwaarder uitvoeren als de bestaande bouw (die ook al 60 jaar zonder verzakking heeft doorstaan).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu