Stalen schoorsteenpijp door dak van tuinhuisje

Robbie198

  • #1
We hebben een houten huisje geplaatst welke overdekt staat. Klinkt gek maar het is zo. Het huisje word dus niet nat. We hebben hiervoor een hout kacheltje gekocht en de rook afvoer moet door het dak. Neem aan dat het niet zo is dat je even een gat zaagt van rond 12 cm. en daar de pijp doorheen steekt. Omdat je met nogal hoge temperaturen te maken hebt moet er iets tussen het hout/bitumentegels en de pijp komen denk ik. Anders gaat op den duur de boel in de hens.Hoe heet zo'n ding? En moet ik aan de zijkanten tegen de wanden iets van brandwerend materiaal bevestigen of is het zo dat als hij ± 40 cm. van de muren afstaat er geen gevaar kan ontstaan. Doordat het huisje niet zo groot is ( 4x4 ) zal de kachel nooit zo heel heet worden. Als je de max. cap. zou gebruiken in zo'n hokje ga je kapot maar minder dan 4 kw. hout kachel was niet te vinden of is misschien niet eens te krijgen. Hopelijk wijzer van jullie te worden (is in mijn geval niet zo moeilijk) groet ik jullie. Ciao
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Gebruik een plakplaat die heeft ruimte en is daar speciaal voor bedoeld.


Aftimmeren kan ik zo niet zeggen omdat ik hier niet kan zien hoe heet het word.

Maar kan nooit geen kwaad om af te timmeren.
 

Robbie198

  • #3
Dank je. Een dakplaat. Heb even op google gekeken en weet nu hoe die er uit ziet. Ik woon in Italie en zulke dingen als ik niet weet hoe het er uit ziet dan verloopt het gesprek helemaal zo moeilijk. Dank je. Ik heb de kachel op een grote terracotta tegel staan van ± 5 cm. dik en aan de wand erachter maak ik dan een paar stalen platen? Of wat is gebruikelijk en goed?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een paar platen gipsvezelplaat kan ook en is te sauzen.
Met metaal is er geen isolerende laag tussen kachel en wand.

Tussen kachelpijp en de pijp van de plakplaat ongeveer 5 cm aanhouden en die opvullen met isolatie in de vorm van glas of steenwol, geen kunststof isolatie gebruiken.
De pijp van de dakplaat minimaal op dezelfde hoogte als het plafond laten steken.
 

Robbie198

  • #5
Hallo Jan
Omdat ik er nog geen kaas van gegeten heb begrijp ik het 2de gedeelte van het berichtje niet helemaal.
Tussen kachelpijp en de pijp van de plakplaat ongeveer 5 cm aanhouden en die opvullen met isolatie in de vorm van glas of steenwol, geen kunststof isolatie gebruiken.
De pijp van de dakplaat minimaal op dezelfde hoogte als het plafond laten steken.
Kan je dat nog een keer toelichten? Misschien als ik dat ding gekocht heb dat het me dan wel duidelijk is samen met jou verhaal erbij maar nu gaat het er even niet in. :oops:
Ik hoor het graag.
Groeten Viora
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
We hebben een houten huisje geplaatst welke overdekt staat. Klinkt gek maar het is zo. Het huisje word dus niet nat.
:!: :!:

Ik wil toch eerst wel eens weten waaronder het houten huisje staat.
Is dit onder een afdak of zo.
Dit is namelijk zeer belangrijk voor de veiligheid.

Je zult er zo wie zo voor moeten zorgen, dat de rookgassen in de buiten lucht terecht komen, en niet onder een afdak blijven hangen.
Anders krijg je een levens gevaarlijke situatie.

Ook zul je voor een houtkachel een geschikte dakdoorvoer moeten gebruiken, en ook een dubbelwandig geïsoleerde buis met dakuitmondings pijp.

Let wel dat de temperaturen snel kunnen oplopen tot boven de 500 graden bij een goede, volledige verbranding in de kachel.

Dus zo maar even snel een kachel plaatsen is er niet bij.
Er komt wel even wat bij kijken, om het veilig te doen.
 

Robbie198

  • #7
Het huisje staat op ons huis op de hooizolder. Hier ligt geen hooi op hoor want dat is dan echt levensgevaarlijk. Als de pijp door het dak van het huisje komt loopt hij door naar het "volgende" dak waar ik wel al een dakplaat voor heb. Waar het mij om gaat is dat de dakdoorgang van het tuinhuisje niet te heet word als hij contact maakt met de kachelpijp. Dat word hij dus wel en daarom vroeg ik wat de beste oplossing hiervoor is. Gat voldoende groot dat de pijp ruim vanaf het hout en bitumen zit? Isolatie. Iets wat het zaakje op afstand houd. In het midden dus. Plakplaat.
Het verhaal hoe dat allemaal hoort komen te zitten is me nog niet helemaal duidelijk.

Omdat het huisje maar voor een paar jaar als kamer voor mijn zoon word gebruikt hebben we geen dubbelwandige pijpen gebruikt. Kosten waren voor een tijdelijk verblijfje wel heel erg duur. Zou meer dan 1000 euro gaan kosten. Wel is er een oplossing voor het eventuele of misschien wel zekere condensvocht. Misschien dat je me kan helpen bedenken hoe dit condensprobleem op een minder prijzige manier op te lossen. Hoeft niet mooi te zijn. Als het maar veilig is. Ciao
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Aan veiligheid zitten nu eenmaal kosten aan verbonden.

Daarom ook mijn advies om dubbelwandige geïsoleerde buizen te gebruiken.
Deze zullen dan ook nog eens omtimmerd moeten worden, met brandvrij plaatmateriaal.
Een enkelwandige buis is niet geschikt voor een houtkachel, omdat de temperaturen van de rookgassen te hoog kunnen worden.

Een andere oplossing kan ik niet geven, daar alle andere oplossingen niet echt veilig zijn.

Ook is het plaatsen van een kachel en het aanleggen van een rookkanaal een specialistisch werk, wat vaak onderschat wordt.
Vaak komen er bij ons ook mensen een kachel kopen, en die installeren die dan zelf, omdat ze de installatie kosten te duur vinden.
Als wij dan aangeven dat er bij het installeren toch wel op een paar dingen gelet moet worden, dan krijgen we vaak te horen dat zij er meer verstand van hebben dan wij.

Nou laatst nog bij een klant wezen kijken, die het allemaal zo goed wist, en alles zelf aangelegd had.
Toen ik binnen kwam begonnen mijn ogen te tranen van de rooklucht die er binnen hing.
Bleek het gehele rook kanaal verkeerd te zijn aangelegd, en ook kwam er geen verse lucht de ruimte in.

Het was een levensgevaarlijke situatie, en de mensen kunnen blij zijn dat ze het allemaal overleefd hebben.

Maaaaar ze willlen ons nu de schuld geven, omdat wij zogenaamd geen goede voorlichting hebben gegeven over het installeren van de kachel en het rook kanaal.
Dit terwijl zij het in eerste instantie bij het kopen van de kachel beter wisten dan wij hoe een kachel aangesloten moest worden, en het belachelijk vonden dat wij voor het plaatsen en aansluiten van de kachel ook nog geld durfde te vragen.

Daarom wil ik verder ook geen advies geven op dit onderwerp.
 

Dakwacht

  • #9
Viora,

hier wil niemand zijn "vingers aan branden". er zijn hier twee ernstige gevaren aanwezig:

brandgevaar
dioxinevergiftiging

Beide zijn dodelijk. Vraag jezelf even goed af of je dit "goedkope alternatief" wil doorzetten? Ongeacht welk advies op dit forum ook gegeven wordt.

groet,

dakwacht
 

Robbie198

  • #10
Dakwacht,

Dat brandgevaar en dioxinevergiftiging dodelijk kunnen zijn weet ik maar dat het enige alternatief de dure dubbelwandige pijpen zijn daar wil ik niet aan. Hier in Italie zie ik waar ik ook binnenkom altijd de enkelwandige kachelpijpen. Zijn gemaakt van zwaar geëmailleerd ijzer. Niets mis mee.

De kachel in ons huisje staat op een dikke terracotta tegel van 5 cm. Geen brandgevaar. De afstand tot de muren is ook voldoende. Kachel heeft een vermogen van 4 Kw. die nooit volledig gebruikt zal worden want doe je dat wel dan ga je als je niet vlucht zeker dood. De pijp verlaat het huisje door het dak en moet een totale afstand binnenshuis (je) van 1.70 m. overbruggen. Dan is de rook dus buitenshuis. Ventilatie is er voldoende, dus voldoende zuurstof. (dioxinevergiftiging) Nu zoek ik een oplossing dat de pijp op een veilige manier door het houten dak gaat zonder contact te maken met het hout. Dat is volgens mij wat wel brandgevaar zou kunnen geven.

Dat een enkelwandige pijp in de buitenlucht zeker niet zeker niet tot de beste opties behoord weet ik wel en dat ik dan vaker het dak op moet om de zaak schoon te maken neem ik voor lief.

Ik heb geen geld voor een mercedes en dan is autorijden voor mij onmogelijk want door een fiat panda daar rijden ze doorheen zonder dat ze het merken.

Maar wil iemand zijn "vingers hier niet aan branden" dan hoeft dat niet. Maar onderbouw de gevaren op z'n minst, zeg waar het gevaar zit, en reageer daar dan mee. Dan kan ik er wat mee.

Dus als ik gewoonweg het geld niet heb voor dubbelwandige pijpen dan rest mij niets anders dan in de kou te zitten?

groet,
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Jan schreef":
Tussen kachelpijp en de pijp van de plakplaat ongeveer 5 cm aanhouden en die opvullen met isolatie in de vorm van glas of steenwol, geen kunststof isolatie gebruiken.
De pijp van de dakplaat minimaal op dezelfde hoogte als het plafond laten steken.
Dit werkt hetzelfde als een dubbelwandige dakdoorvoer alleen hij is veel goedkoper.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu