Spotjes mysterie.... wie brengt licht in de duisternis ;-)

BezigBijtje54

  • #1
Goedemorgen,
Ik zit met een raar spotjes-probleem.

Situatie:
begane grond hal: 2 (halogeen-)spotjes / boven verdieping: 2 spotjes
Benedenverdieping een Hue installatie (voor als dat wat uit zou kunnen maken)

Schakeling:
op begane grond in de hal en op de boven verdieping is een schakelaar om beide aan of uit te zetten.

De installatie heeft 15 jaar goed gewerkt tot een paar weken terug. Alleen de spotjes boven gingen aan. Conclusie (dacht ik) lampjes kapot, maar dan twee tegelijk leek me stug. Gecontroleerd: lampjes heel. De transformator dan?

Mogelijk... maar, en dan komt nu het mysterie van de aanhef.... van de ene op de andere dag, werkten de spotjes weer. En dat heeft zo'n twee weken aangehouden, tot vanochtend ik weer terug bij af ben...

Bij wie gaat een lichtje branden bij het lezen van dit verhaal en brengt mijn spotjes weer aan het branden :-)

Mijn dank alvast voor het meedenken !
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor een spots zijn het? Boven Hue zeg je, dat zullen dan GU10 spots zijn. Heb je beneden ook GU10 spots? Dat zijn 230V spots dus daar zit geen transformator tussen, dan hoef je die niet meer te verdenken.
Mochten het GU5.3 spots ofzo zijn, op 12V, dan is de transformator een goede verdachte.

Als er geen transformator zit of als het niet aan de transformator blijkt te liggen, zou het ook een slechte schakelaar of slechte verbinding ergens kunnen zijn.
 

BezigBijtje54

  • #3
Dank voor het antwoord. Ik ben niet duidelijk geweest zie ik nu. De spotjes zijn 'gewone' halogeen spotjes met een transformator en staat los van de Hue. Die stuurt alleen de woonkamer en de keuken aan. Leek die ik ben, weet niet of zo'n Hue van invloed kan zijn op de werking van de transformator. Vandaar dat ik het er even bij vermeld heb.

Ik vind het zo wonderlijk, dat hij het wisselend een poosje wel en dan weer niet doet (zonder dat ik dat vooralsnog kan beïnvloeden).

Misschien is er een theoretische oplossing voordat ik de spotjes ga demonteren en de transformatoren er uit ga halen (als dat misschien niet eens nodig is).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
"Gewone" halogeenspotjes zijn er ook in meerdere varianten, zowel 230V als 12V. Dus waar hebben we het precies over?
 

BezigBijtje54

  • #5
O ja, natuurlijk, ik heb even de informatie erbij gezocht, het betreft 2 x 2 spotjes met halogeenreflector lampjes 12V GU4 35mm.


Overbodige quotes verwijderd, mod.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Dan zou ik toch om te beginnen de transformator eens nakijken ja. Nu hij het niet doet is het ideale moment om er even een meter op te zetten. Heb je 230V primair en 12V secundair? Of niet?

Er bestaan ook 230V MR11 lampen met GU10 fitting (halogeen of LED), dus je zou er ook voor kunnen kiezen om het geheel om te bouwen naar 230V. Afhankelijk van de gebruikte kabels en installatiemethode moet je daar misschien wel een en ander voor aanpassen. Geen idee wat de situatie nu precies is en of je er enigszins bij kunt...
 

DSR9500

  • #7
Is het een trafo of een schakelende voeding (die 12 volt DC geeft).

door veroudering van zo'n schakelende voeding zou deze slecht kunnen opstarten/inschakelen
 

BezigBijtje54

  • #8
Dank voor de reacties.

Ik heb geen idee wat ik achter het gat van de spotjes aantref. Alles is aangelegd door mijn - inmiddels overleden - man. Ik denk echter dat er niets anders op zit dan de spotjes te demonteren en de transformator(-en?) te verwijderen en te laten doormeten. Het demonteren zal me nog wel lukken, maar dat doormeten.... dat gaat me een beetje te ver.

Het systeem is nu 20 jaar oud, dus veroudering zou een mogelijkheid zijn.

Ik ga de klus klaren (mooi zondagklusje ;-) ) en laat de ontwikkelingen nog wel even weten.
 

BezigBijtje54

  • #9
Goedemorgen, vanochtend de draad weer opgepakt en onderzocht wat er achter de twee spotjes zit (de verwachting was een transformator), maar het pakt heel anders uit....

De spotjes van de benedenverdieping (hal) die het dus beide niet doen, zijn geplaatst in kanaalplaten (beton). Ze passen in een ronde uitgezaagde uitsparing. Er loopt van beide spotjes recht omhoog (naar de vloer van de bovenverdieping) een snoer naar een installatiebuis. Snoer is verbonden met een kroonsteentje.

Op de bovenverdieping (betonnen vloer; houten plafond) zijn twee wel goed werkende spotjes. Zij zijn ieder afzonderlijk verbonden met een eigen stopcontact boven het plafond.

De vier spotjes (beneden en boven) worden bediend door een schakelaar òf beneden òf boven. Alle vier tegelijk.

Tot onlangs, toen alleen de twee spotjes van de bovenverdieping aangingen en de twee van beneden niet meer.

Lampjes zijn doorgemeten, die zijn heel, dus moet het ergens anders aan liggen.

Kan iemand nu deze gegevens aangepast zijn en transformator uitgesloten is, mij nog wat adviezen geven?

Bij voorbaat dank voor het mee willen denken!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Hoe bedoel je, dat een transformator uitgesloten is?

12V lampjes kunnen niet rechtstreeks op het (230V) net aangesloten zijn. Daar moet een transformator tussen zitten. Alleen heb je blijkbaar nog niet gevonden waar deze zit.

Of het zijn toch geen 12V spots??
 

BezigBijtje54

  • #11
Tjonge, het weet me wat... boven zijn het Massive Max 40W-230V-E14-R50 spotjes en dacht ik dat die van beneden dat dan ook zouden zijn, maar ik heb er een uitgehaald en het zijn Massive art. 72810 12v max 20W GZ4. En dus moet ik zien te achterhalen waar die trafo zit... nog niet zo eenvoudig lijkt me gezien de eerdere uitleg dat de spots in een kanaalplaat ingebouwd zitten. Ga wat mogelijkheden onderzoeken. Kom er weer op terug. Dank tot zover.
 

BezigBijtje54

  • #12
Hè, gelukkig, opgelost... de Massive AC adapter AEL-4112500, PRI 230-240V-50Hz, SEC 12V - 5A 60VA in de meterkast gevonden. Die was verbonden met een stekker in een van de dubbele stopcontacten daar. Stekker eruit en in een van de andere gestopt en... bingo... hij doet het weer. En van totaal blanco op het terrein van elektriciteit, verlichting etc., etc., ben ik nu een heel klein beetje minder blanco. Dank aan dit forum (voor mij als leergierige een uitkomst).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Dan is het wel zaak om zsm het stopcontact te controleren. Wat hier zit dus een storing.
 

BezigBijtje54

  • #14
Dank voor de tip, dat ga ik zeker laten doen. En hou ook de transformator in de gaten, want die heeft ook niet het eeuwige leven lijkt me.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Ik vraag me nu op mijn beurt wel af hoe die schakeling werkt. De spots boven (230V) en de spots beneden (12V) worden met dezelfde schakelaar bediend zeg je? Dan kan die schakelaar haast niet ná de transformator (tussen de transformator en de spots) zijn aangesloten, maar zal deze vóór de transformator moeten schakelen. Waarschijnlijk wordt dan de voeding naar de contactdoos geschakeld?

Nu je de stekker ergens anders in hebt gestoken, krijg je de spots dan nog wel met de schakelaar uit? Of branden ze nu permanent?
 

DSR9500

  • #16
Zou kunnen dat van het slechte stopcontact de contacten niet lekker aanklemmen om de pennen van de stekker.

een nieuw stopcontact is dan de oplossing.
 

BezigBijtje54

  • #17
Het stopcontact is doorgemeten en van goede kwaliteit, zo ook de stekker van de transformator en past alles nu prima.

Maar... ik heb een mogelijke verklaring van wat er is gebeurd... een aantal weken terug is in de meterkast glasvezel aangelegd en vervolgens het modem geplaatst, mijn vermoeden is nu dat tijdens die werkzaamheden het snoer is 'aangehaakt' en de stekker deels uit het stopcontact is gekomen. Een kwestie dus van als iets niet werkt, eerst even testen of de stekker wel in het stopcontact zit :oops:

Dat ik daar helemaal aan voorbij ben gegaan was dat ik zoals ik al eerder schreef, helemaal blanco was wat de aanleg betreft en wat ik achter die spotjes aan zou treffen en dus ook nooit aan die trafo had gedacht.

Trouwens, even nog antwoord op de vraag @XanderH, de schakelaars boven en beneden werken allebei weer naar behoren, boven kan ik de vier spotjes aan en uit zetten en beneden idem dito.

En dank aan alle die gereageerd hebben, jullie hebben me enorm geholpen :D
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #18
Waarschijnlijk werkt de schakeling enkel omdat je de stekker nu terug hebt gestoken in dezelfde contactdoos. Deze contactdoos zal door de schakelaar geschakeld worden.

Als je de stekker in een willekeurige andere contactdoos steekt, bijvoorbeeld die waar de stekker van het modem in zit, zal de verlichting permanent blijven branden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu