Spanning inbouwdrain badkamer

Mave10

  • #1
In mijn nieuwe woning was ik eea aan het controleren met een multimeter. Zo ook het verschil in spanning tussen nul (van wcd) en een inbouwdrain. De multimeter gaf hierbij een waarde aan van 0.3V. Dit terwijl ik bij de rest in de badkamer overal op 0 uitkom. Vloer is voor zover ik weet opgenomen in vereffening, drain lijkt van niet. Moet ik dit zien als een fout meting? Of is dit normaal/passend bij potentiaal verschil?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waarom meet je ten opzichte van de nul van de WCD?

De potentiaalvereffening is verbonden met aarde. Het zou heel goed kunnen dat er spanningsverschil is tussen nul en aarde.

En waarom meet je spanning? Meet liever de weerstand tussen alle metalen gestellen en het centraal aardpunt, alsook de weerstand van aarde naar dit aardpunt.
 

Mave10

  • #3
Dank voor je bericht. Ik was meer benieuwd of er ergens spanning op zou staan. Het ziet er naar uit dat de drain niet is aangesloten op het cap.m, dus geen aarde. Kan dit kleine spanningsverschil dan nog steeds?

Is het zinvol om dan weerstand tussen cap en drain te meten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Een spanning meet je altijd tussen twee punten. Op 1 enkel punt kan geen "spanning staan", je kunt hooguit spanningsverschil hebben tussen dat punt en een ander (referentie)punt.

Als je wilt weten of iets in de badkamer "onder spanning staat" is meten ten opzichte van aarde veruit het meest zinvolle, aangezien jij als gebruiker ook contact maakt met aarde. Een spanningsverschil ten opzichte van aarde kan gevaarlijk zijn voor mensen. Een spanningsverschil ten opzichte van nul zegt eigenlijk niet zo veel en levert ook geen gevaar op, tenzij jij zelf met de nul verbonden bent.

Een klein spanningsverschil tussen nul en aarde is helemaal niets raars, dit is meer regel dan uitzondering. Dat je 0,3V meet tussen nul en de drain, maar niet tussen nul en andere gestellen, doet me eerder vermoeden dat die drain het eerste is wat je meet wat daadwerkelijk in verbinding staat met aarde... Precies 0,0V is wel zo zeldzaam dat ik eerder begin te vermoeden dat de rest wat je hebt gemeten niet met aarde is verbonden!

Dusja, wij trekken nu allebei een geheel andere conclusie naar aanleiding van jouw meting. Dat doet mij denken dat de meting niet zo zinvol is. ;)

Als je wilt weten of iets (de douchedrain) verbonden is met de potentiaalvereffening, dan meet je weerstand tussen die drain en de aardrail. Dit geeft je direct uitsluitsel over hetgeen wat je wilde weten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Contact tussen 2 verschillende metalen geeft altijd een kleine spanning.
 

Mave10

  • #6
Ik meet tussen aarde en de drain een spanning van 0.9 volt. Tevens een stroom van 19 microampere. Hoe is dit te verklaren?
Dank
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu