Smeg afzuigkap zuigt kooklucht niet weg

Gamba

  • #1
Onze afzuigkap (KSEV910X1) zuigt sinds lange tijd de kooklucht niet weg. Monteur meet 7.3 3/m boven de kap als de afvoerbuis is los gemaakt. Zonder filter ook onder de kap met losse afvoer buis. Met filter 4.5 3/m onder de kap met losse afvoerbuis recht onder het filter. Als je een papier recht onder het filter houdt blijft het wel plakken, maar 3 cm lager wordt het niet meer aangzogen. Aan de voorkant van het filter valt het papier gewoon naar beneden.

Wij hebben een open keuken met een grote kamer en zitten elke dag in de kooklucht.

Bij het koken zie je de warme lucht in de lampjes wervelen en langs de kap naar boven gaan. Er is al van alles geopperd Centrale Ventilatie uitzetten. Dakdoorvoer veranderen. Afvoerbuis aan de kap wijder maken. Niets helpt.
Achter het filter zit een in plastic verpakt stuk schuim dat de lucht naar de motor zou geleiden en dat is nogal gerimpeld. Een diffuser heb ik me laten vertellen of is dat misschien materiaal dat toch verwijderd had moeten worden. Weet iemand raad. Als het nl aan de afvoerkanalen ligt heeft het kopen van een andere afzuigkap geen nut.
 

Kacheltje

  • #2
Er zijn maar heel weinig kappen die echt zo goed als alle kooklucht wegnemen.

Of het echt een probleem is of het gaat om het maximaal haalbare is lastig om daar een oordeel over te geven.

Een rooktest laat zien of de kap goed werkt en of er geen verstoringen zijn. Bij het langslopen van het fornuis heb je al een verstoring waardoor er een deel van de kooklucht niet in de kap verdwijnt. Dit kan net zo goed ventilatielucht zijn of een open deur waardoor er een verstoring ontstaat.
Ook de hoogte van kap tov het fornuis speelt een grote rol.
Afzuiging heeft weinig invloed op de omgeving, het idee kun je zien door te proberen een lucifair uit te zuigen. Waar blazen heel makkelijk gaat heeft afzuiging weing invloed op de omgevinglucht.
 

Gamba

  • #3
Er zijn 2 monteurs van de keukenfirma geweest. De eerste dacht dat de afvoerpijp de oorzaak was. Er was een pijp van 130 doorsnee gemonteerd op de gegoten platte buis van 150 in het plafond. Deze pijp hebben wij veranderd naar 150 doorsnee. Geen resultaat. De 2e monteur zegt dat de championkap op het platte dak de oorzaak is samen met de platte buis. De lucht zou niet goed geleid worden. Het is zo raar dat het wel allemaal heeft gewerkt en nu ineens niet meer. Soms denk ik dat de kooklucht door een barst in de platte buis in het plafond een weg terug zoekt naar de woning. De monteur zegt dat de lucht via het plafond gevoerd wordt naar de woonkamer
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
U kunt toch best veel zelf onderzoeken.
Geen vogelnestje in de championkap?
Als de buis los is gekomen dan zult u dat ook voelen als de kap aan staat en u bij de championkap staat.
Dat hij niet 3 cm onder de kap een a4 aanzuigt lijkt me vrij normaal.
Op stand 1 zou hij een a4 toch wel moeten kunnen vasthouden.
Valt deze eraf op stand 1 als u de afvoerbuis erop zet dan weet u genoeg.
Het geen wat hij naar buiten blaast moet er ook in komen.
Dus als alle roosters in huis dichtzitten.......
Bij een te krappe of dichtzittende afvoer kun je dat horen aan het geluid van de motor , als het geluid van de motor harder wordt als u de afvoerbuis er weer erop plaatst.
Tevens wat veel mensen niet weten is dat je de kap voor het koken bv 10 minuten eerder moet aanzetten om de luchtstroom en het voorkomen van condens op gang te helpen.
Het plastic verpakt stuk schuim zegt me helaas niets.
 

Gamba

  • #5
Ik heb uw raad aangenomen en ben verder op zoek gegaan. Met een webcam en lamp in de platte buis gekeken. Helaas bracht dat niet veel. Daarna met rooktabletten de afzuiging van de afzuigkap gecontroleerd. De afzuiging was prima. Geen rook maar wel een vreselijke stank dreef de woonkamer binnen. Maar ook bij de kap op het dak was niets van de rook te zien. Toen dan toch maar de championkap op het dak eraf gehaald. En wat daar te zien was, ben ik niet blij mee. De platte buis is door de aannemer helemaal niet aangesloten aan de buis die door het dak naar buiten komt. Er mist een stuk. Hierdoor komt alle kooklucht tussen het plafond en het dak en komt door alle opening en kieren weer in de woning.
En nu verder. De tijd zal het leren.

Mijn dank voor het meedenken
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu