Smeerkuil maken

Helbers

  • #1
SMEERKUIL MAKEN. (ik heb mijn vorige versie verbeterd)


Ik heb een origineel idee om een smeerput te maken. Ik ging met dit idee naar de adviescommissie van de gemeente,die geloofden niet in mijn idee, "en datt nog wel met de hand.? "
Natuurlijk moet je wel een vergunning hebben om een smeerput te mogen maken. Ik heb mijn idee uitgewerkt en met groot succes zo als u kunt zien op onderstaande foto



In het verleden had ik een boor gemaakt om voor mijn vader een waterput te maken . Dit is prima gelukt . De put werdt 5m diep en gaf genoeg water om op te pompen. Zo kwam ik op het idee om dit als geheime wapen in te zetten voor het maken van een smeerput . De boor maakt hele mooie gladde gaten . Zo een boor is niet te koop Daar heb ik naar gekeken.



Mijn idee was om een muur van paaltjes te maken die als halve maantjes aan elkaar zouden zitten Dit deed ik als volgt . In een avond boorde ik 7 gaten, verdeeld over de totale lengte .Diepte 1.90m..
Daar voor haalde ik op diverse plekken de stoeptegel weg. En dan maar boren . Dan ging er een bewapeningijzer in en dan het vol storten met beton tot 20cm onder de boven kant. Hier voor wel een trechter maken om beschadiging van het gat te voorkomen Zie fig 1. Zand. er over, tegel er op en de auto er weer in



Fig. 1. [ Plastic emmer en pvc pijp, diameter van 10 cm. Rand omvelzen met warmte.

Na een paar dagen een gat geboord naast de eerste en met een speciale schep Zie fig 2]de zijkanten van de eerste paal afschrapen en een lange lat met aan het eind een lolaborsteltje vastgespijkerd de eerste paal schoonmaken De grond die naar beneden is gevallen weer opboren. Dan weer het zelfde als de eerste paal.. Enz,enz.


Fig . 2 van hout gemaakt.


Toen de muur klaar was schoot het aardig op. Ik heb toen een kop van beton over de palen gestort tot 10 cm onder de bovenkant Het zand kan als steun voor de bekisting dienen




Fig.3


Daar na metselde ik halve stoeptegels op deze kop tot een hoogte van 2,85 cm. onder het vloeroppervlak Achter deze tegels monteerde ik een lat om de naastliggende stoeptegels tegen te houden Vervolgens maakte ik 6 planken ter afdekking van de kuil voor samen 4.5m lengte Dikte v.d. planken 2 .85 cm
Toen kon de auto er weer in.
Daar na een dag flink graven met behulp van mijn vader en zo lang mogelijk met een helling voor de kruiwagen.
Zo spoedig mogelijk daar na de bodem gestort, dikte 20cm Bij een beetje grondwater zou ik mischien eerst 5cm hebben gestort en dan de rest. . Dit is het juiste moment om voor het storten aan de elektrische leidingen te denken.

. Hier na een stuclag aanbrengen tegen de palen door storting van beton door het aanbrengen van bekisting op afstand gehouden door 5cm dikke latten. Deze bekisting goed ondersteunen met paaltjes tussen de bekistingen de tegen overliggende muur te klemmen De krachten van beton zijn groot. Ik vulde de ruimte eerst met een beetje beton om lekken onder in te voorkomen en pas later met de storting te beginnen . Ik deed de storting in 2 delen door de bekisting later omhoog te schuiven. Het storten gebeurde met behulp van hulpstuk van fig 4.



Fig 4. Hout en triplex

De plekken die dan overblijven met de hand gevuld. Later heb ik nog extra een richel op de bodem aangebracht tegen het grond water . Is ook gemakkelijk om de bodem tijdelijk te verhogen.

PM. De gaten van de palen heb zodanig geboord dat er nog ruimte is voor een kast is.
De breedte van de kuil is 90 cm geworden en de hoogte is 1.70 m. Ik ben zelf 1.81m Idiaal dus.
Voor het mengen van het beton heb ik een karretje gemaakt waar in gat met stop . Afmeting 1.10m bij 0.70m
Aan een kant 2 kleine wieltjes want het moet niet gemakkelijk wegglijden bij het mengen . De hoogte zo dat hij boven de trechter uit komt Boven de gaten rijden , stop er uit. Gemakkelijk hoor.
Het cement mengde ikmet een poeder dat dient om het beton waterdicht te maken ******* heet dat spul.
Ik was niet zuinig met cement. Beter te veel dan te weinig Bij elke storting betonijzer gebruikt.
Ik ga er vanuit dat de grond zand is. Klei gaat veel moeilijker maar niet onmogelijk, kost veel meer tijd.
De boor zal, denk ik tussen de 100 en150 euro gaan kosten


En nu nog foto's plaatsen via klusidee en het vermelden van merken achterwege houden, mod.
 

Fiesiekus

  • #2
Fantastisch! Wat zal je een plezier van die smeer kuil hebben!
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Ik vind het wel inventief :P
Maar ik zou liever een brug hebben, maar ja dan moet je weer ruimte in de hoogte hebben
 

Mark en 3 meiden

  • #4
Geweldig :D
vooral je zelf gemaakte gereedsschap en hulpstukken
veel plezier met je mooie smeerkuil :D
 

Millew

  • #5
Het idee van zo'n palenwand in de grond maken is niet origineel, maar ik vind het knap dat je het zelfstandig hebt bedacht.
In de weg- en waterbouw worden op soortgelijke manier ook wel wanden gemaakt voor bouwkuipen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ben benieuwd of tie echt waterdicht is...

Een palenwand staat erom bekend dat ie nog al eens gaat lekken, en de aansluiting met de later gestortte vloer is ook kritisch.

Maar een beetje water in een garage is ook weer niet zo erg :)
 

Helbers

  • #7
Antwoord aan IJkenhout en millew Gewaarschuwd door een collega ben ik wezen kijken bij een bedrijf dat aan het boren was voor een palenwand Ik zei hun dat ze mijn idee gepikt hadden maar dat was natuurlijk een grapje.Ze hebben me alles verteld hoe hun systeem werkte Er zijn echter wel verschillen Ten eerste gebruiken ze geen beton omdat ze achteraf de betonijzers in moeten steken en dat gaat niet met die steentjes in het beton .Boven dien zitten bij mij de paaltjes als halve maantjes aan elkaarI Ik kan u vertellen dat de put droog is gedurende de 35 jaar dat ik hem heb maar nu pas realiseer ik me dat mijn boor uniek is en daarom mijn artikel op klusidee geplaatst.Ik ben een man met 2 linkerhanden wat de komputer aangaat. Mijn buurjongetje heeft me geholpen Ik wil namelijk weten of er belangstelling is voor mijn boor. Want ik vraag me af hoe iemand die mijn kunstje willen na doen aan zo'n boor moet komen want ik mis mijn emailadres onder mijn stukje Weet u een oplossing voor dit probeem. Zo heeft een zelfklusser er niets aan Mijn hartelijke dank voor het plaatsen van mijn verhaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het forum is niet bedoeld voor commerciële doeleinden, er zijn bureau's die kunnen beoordelen of uw idee commercieel haalbaar is.

Toch leuk, en knap, dat zoiets door een klusser bedacht is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu