Sluiting vaatwasser

Klus ..

  • #1
Hallo, Ik heb een horeca vaatwasser van het Poolse merk Stalgast en die heeft het volgende probleem. Zodra ik de stekker in de wandcontactdoos doe knalt de aardlek van die groep er uit, zelfs als de aan/uit schakelaar uitgeschakeld staat. Simpel denk je, waarschijnlijk het filter dat meestal direct achter de 220 v ingang zit. Jammer is alleen dat er geen filter inzit. Intussen heb ik met een hoop zoekwerk het schema opgeduikeld en het blijkt dat er direct over fase en nul toch een dikke condensator staat en ik neem aan dat het huis van het ding op het machine frame gemonteerd zit. Maar nu komt het, ik kan het ding niet vinden en vraag mij af of er hier mensen zijn die ervaring hebben met een Stalgast 801507 vaatwasser en eventueel tips kunnen geven. Alvast bedankt.
 

Marcodenhollander1

  • #2
Goedenavond,
Blijkbaar werkt het prive bericht verzenden niet denk ik.

Ik kwam een bericht van u tegen op het forum, gezocht via Google.
Betreft hetzelfde probleem als u gepost had een aantal jaar geleden.
Een Stalgast 801507 vaatwasser.
De stekker erin maar de schakelaar uit, toch klapt de aardlek eruit.
Ik kan er niets bijzonders aan vinden, alle componenten al doorgemeten.

Hoe heeft u dit probleem destijds verholpen?

MVG,
Marco
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Destijds?
4 dagen geleden....

Is die aan uit schakelaar enkel of dubbelpolig?
 

Klus ..

  • #4
Mijn bericht is niet van een paar jaar terug maar van een paar dagen geleden en het is niet opgelost zover ik weet. Het ging om een vw van de kennis van een vriend van mij en die adviseerde mij er geen energie meer in te steken. In de tussentijd heb ik nog wel contact gehad met de Poolse fabrikant en ook nog een schema kunnen bemachtigen. Voordat ik het schema had was ik in de veronderstelling dat er achter de spanning aansluiting direct een soort van filter zou zitten en dat is ook zo in de vorm van een stevige condensator maar het schema wijst ook uit dat er meerdere componenten direct aan de spanning hangen zonder de aan/uit schakelaar er tussen. Die schakelaar zet alleen maar spanning op het zgn. control board. Dat control board stuurt een paar wasprogramma's aan. Als je hetzelfde probleem ziet denk ik dat de grootste kans hebt dat het wordt veroorzaakt door de boiler en/of de condensator en dit werd ook bevestigd door de service monteurs van de fabrikant. Dus ik zou zeggen trek de draden van de condensator en de boiler eens los en kijk of de aardlek er nog steeds uit klapt. Overigens wanneer ik een ohmmeter tussen de stekker (fase neem ik aan) en aarde hing gaf deze ongeveer 2400 ohm aan. Bij 220V zou dan bijna 0,1 ampere zijn en aangezien een aardlek er bij 0,03 ampere uitgaat is het denk ik duidelijk waar het probleem zit. Ik kan je schema's en een tekening uit Polen waar de condensator geplaatst is eventueel toesturen.
Succes.
 

Klus ..

  • #5
Ik kan zo te zien geen PDFjes via klusidee sturen dus geef even een mailadres door waar ik heen kan versturen.
Overigens neem ik wel aan dat je de benodigde kennis hebt om de bekabeling van de condensator en/of boiler los te maken want dat kan een gevaarlijk klusje zijn en een geladen condensator kan flinke brandwonden veroorzaken. Heb je die kennis niet, dan ook niet aan beginnen maar iemand inschakelen die dat wel heeft!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu