Sleuven voor radiatorombouw

Joost84

  • #1
Ik wil een radiatorombouw maken en heb dit voorbeeld als inspiratie gebruikt:

Ik wil de ombouw van MDF maken, omdat dat volgens mij makkelijk te bewerken is en omdat het niet zo snel zal kromtrekken door de warmte.

Nu vraag ik mij af wat het handigst is om de sleuven aan de boven- en voorkant in het materiaal te maken. Als ik de sleuven ongeveer 3 cm breed wil maken is dit waarschijnlijk net te breed om het met een brede groeffrees te doen. Maar is het een idee om de lange zijdes met een smalle groeffrees uit te frezen? En de ronde zijdes misschien ook met een groeffrees (met een ronde mal) doen, of met een brede speedboor?

Hebben jullie tips?
 

De Bob

  • #2
Optie:

De ronde hoeken kunt met een beslag/scharnier of fornstner boor maken.

De gleuven met b.v. een invalzaag op een rei / decoupeerzaag langs een lat / of met een bovenfrees langs een lat en met een niet al te zware frees aan beide kanten van een gleuf frezen, de diepte in fase frezen, het middenstuk valt er dan uit.

Met een ronde hoek freesje de scherpe kantjes afwerken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
U krijgt te maken met een flinke daling van de capaciteit van de verwarming, laat eerst even berekenen of de huidige radiatoren overcapaciteit hebben, zo niet dan lijkt het mij verstandig er niet aan te beginnen.
De sleuven frezen kan ook direct zonder eerst te zagen, ik zou naar een meubelmaker gaan om de sleuven er in te laten frezen, scheelt veel gedoe.
 

De Bob

  • #4
Ik lees iets anders over frezen/zagen
 

Joost84

  • #5
De Bob en Jan, bedankt voor jullie tips.

Ik denk dat ik dan inderdaad met een bovenfrees met smal freesje aan beide kanten een gleuf ga fezen. Als ik dan van tevoren een mal maak en die vastzet met lijmklemmen, kan de frees alleen maar heen en weer. Bij decoupeerzaag langs een lat heb ik de ervaring dat het lastig is om de zaag goed tegen de lat aan te houden, en bij mij wil het zaagje ook nog wel eens scheef naar binnen of naar buiten gaan tijdens het zagen.

Wat betreft het warmteverlies: er zit nu ook al een vensterbank boven de radiator waar roosters in zitten. En ik ben van plan om direct ook radiatorfolie achter de radiator te plaatsen; op dit moment verwarmt de radiator namelijk ook de buitengevel. Dus hopelijk levert de radiator netto minstens evenveel warmte op.
 

De Bob

  • #6
Zorg er wel voor dat als er een thermostaatkraan op zit, deze niet wordt opgesloten in de ombouw.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
In zo'n geval haal je de knop van de thermostaat er af en gaat de boel dan fatsoenlijk inregelen omdat de regeling die er nu zit totaal verstoord is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Met zo een ombouw verlies je veel warmte.
Ook al zit er nu een vensterbank boven, de straling warmte zal ook flink afnemen aan de voorkant van de radiator.

Kijkt mooi zo een ombouw, maar kost ook meer energie kosten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu