Siemens vaatwasser blijft hangen op laatste minuut

Dremeysen

  • #1
Hallo,

ook ik heb een siemens vaatwasser die blijft hangen op de laatste minuut. Op dit forum al heel wat gevonden: het relais schijnt te werken (het verwarmingselement krijgt spanning), de circulatiepomp draait enzovoort, maar de weerstand van het verwarmingselement is op de binnenste pool gelijk aan '1'. De buitenste pool geeft wél contact (zie foto).
Het lijkt me dus dat dat ding kapot is (de vaatwasser wordt ook effectief niet warm).
Klinkt dit plausibel? En zo ja: weet er iemand of een mens zo'n element zelf gedemonteerd en vervangen krijgt (het lijkt me nogal fameus vast te zitten)?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Het verwarmingselement is op de binnenste pool gelijk aan '1'.????
Binnenste en buitenste pool???
Op de foto waar jij hebt staan contact is gewoon de aarde.
Waar je hebt staan geen contact moet ongeveer 25 Ohm zijn ( tussen paars en blauw)
Meet wel met een multimeter die dat kan aangeven.
 

Dremeysen

  • #3
Hallo,

dat de aarde doorgeeft lijkt me dus normaal. Wat de andere kant betreft, die heb ik doorgemeten met een multimeter die waarden aangeeft tussen 0 en 1, waarbij 1 mijns inziens overeenkomt met meer dan de grootse waarde en 0 met oneindig klein; ik heb eerst gemeten met de waarde 200 ohm (de meest nauwkeurige die ik bezit). Maar zelfs met de grootste waarde (2000k) bleef het resultaat 1; ik besluit dat het verwarmingselement dus een weerstand biedt van meer dan 2000k. Dat lijkt me toch teveel...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Wat voor meter is dat in hemelsnaam die weerstandswaarde alleen in een 1 of 0 kan aangeven?
Daar zou ik toch wel heel graag een foto van zien....
 

Dremeysen

  • #5
U begrijpt me verkeerd. De meter geeft de weerstandwaarde aan in functie van de verhouding ten opzichte van de 0 en de 1, bv. weerstand van 100 ohm zal in de schaal 0-200 ohm worden weergegeven als 0,5. Maar waar zijn we in 's hemelsnaam mee bezig. Mijn vraag was of een mens dat verwarmingselement zelf kan demonteren; als ik reclame had willen maken voor mijn multimeter had ik er wel bijgeplaatst waar ik hem heb gekocht en aan welke prijs. U wil er een foto van zien? U mag er zelf een komen maken als u ineens mijn vaat doet.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
U weet dus niet hoe u de meter moet gebruiken dat is mij wel duidelijk.
Van daar de vraag om een foto van wat en hoe u meet.
Aangezien u opeens erg uit de hoogte doet kunt u het beste een monteur bellen want ik schat in dat u hier niet verder mee komt.
 

Dremeysen

  • #7
U vindt dus dat IK uit de hoogte doe. Welwel.

Wat die monteur betreft, ondertussen is het de derde keer geweest dat ik degene ben die de fout van een monteur allereerst mag gaan opsporen en daarna het betreffende toestel alsnog herstellen - waaronder diezelfde vaatwasser, nu zo'n twee jaar geleden en het ding draaide sindsdien tot een kleine week geleden feilloos, oordeelt u zelf dus maar eens opnieuw over dat 'verder geraken' of niet. Maar aangezien u niét uit de hoogte doet en duidelijk wél weet hoe mijn multimeter werkt, is het misschien aangewezen dat u me dat eerst even uitlegt, waarna ik een nieuwe meting zal uitvoeren volgens uw instructies. Vermoedelijk - maar ik wil niet de expert uithangen want dat ben ik niet - zal het verdict luiden dat het verwarmingselement is doorgebrand (tussen haakjes, we hebben een stroompanne gehad toen de vaatwasser nog 22 minuten moest lopen, wat in het betreffende programma overeenkomt met het moment waarop hij nogmaals moet opwarmen, en sindsdien vertoont hij die kuur van de 1 minuut; dat lijkt me toch ook wel een indicatie). Hierna zal ik de vraag stellen of een dergelijk verwarmingselement door een amateur valt te demonteren of niet.
Ik dank u alvast voor uw hulp.
 

Dremeysen

  • #8
Nogmaals doorgemeten, andere multimeter. resultaat: '1', de waarde die ook weergegeven wordt wanneer beide geleiders nergens mee verbonden worden. Conclusie: verwarmingselement wel degelijk stuk.
Nog iemand een idee hoe men zo'n element demonteert?
Overigens, beste s.oldeerbout, misschien heb je wel gelijk en moet ik mijn excuses aanbieden. Bij dezen doe ik dat dan ook; ik was eventjes pissed omdat ik er van overtuigd was dat het element wel degelijk was doorgebrand (waarin ik denk ik ook gelijk heb) en er maar geen antwoord kwam op de vraag waar het voor mij om draait, namelijk of ik dat element kan demonteren. Er werd naar mijn aanvoelen maar 'rond de pot gedraaid'. Aanvaard je mijn excuses? En heb je een idee hoe zo'n element kan gedemonteerd worden?
 

HarryO

  • #9
Beetje vriendelijk blijven... :oops:

Het element zit op 3 of 4 plekken vast geklemd dmv lipjes. Kijk even met een spiegeltje hoe voordat je ze afbreekt.
Daarna kun je hem er voorzichtig uit wrikken. Mogelijk moet de temperatuur voeler die er boven in zit eerst uit.



Wat betreft de multimeter.
Als deze "1" aangeeft staat dit voor oneindig.
 

Dremeysen

  • #10
Wat dat vriendelijk blijven heb je inderdaad gelijk. Sorry, heb me even laten gaan.
Verder ben je hartelijk bedankt voor je tip. Is wat je tussen de vingers op de foto ziet de temperatuurvoeler waar je van spreekt?
De lipjes die je vermeldt had ik inderdaad al gespot, maar omdat ze er nogal dik en massief uitzien had ik er nog niet aan durven beginnen. Nog een vraagje (oei, dat wordt wel veel): het bewuste verwarmingselement zit op jouw foto toch wel degelijk aan de linkerkant, niet?
Ik heb overigens op het wereldwijde web het hele onderdeel dat op je foto zichtbaar is al aangeboden zien staan voor - als ik me niet vergis - 180 euro, wat ik veel vind aangezien de plastieken behuizing onbeschadigd en dus recycleerbaar lijkt. Als het element niet zit vastgesmolten zoek ik toch eens te proberen of dat niet los te verkrijgen valt.
Wat de multimeter betreft: dat was inderdaad zoals ik het interpreteerde, had ik me zo slecht uitgedrukt?
In ieder geval nogmaals hartelijk dank voor je reactie! Ik houd je op de hoogte als ik vorderingen maak.
 

HarryO

  • #11
Ik zie prijzen vanaf € 120.
Zo te zien vervang je dan het element en een deel van het pomphuis.
Ik kan niet zien of het element zelf ook los verkrijgbaar is.
Het ding tussen de vingers is de thermostaat maar kan ook aan de zijkant zitten.
De foto komt uit een algemeen service manual en zit daar van achteren gezien links in de machine.
 

Dremeysen

  • #12
Dag HarryO,

ik heb de vaatwasser gedemonteerd (netjes fotootjes van alle stappen genomen) en er het betreffende element uitgehaald (de temperatuursensor hoefde niet gedemonteerd te worden). Het fotootje hieronder laat zien hoe dat element eraan toe was...
Dat lijkt mij vrij duidelijk. Ik vraag me trouwens af of ik niet beter een ander antikalk-middel zou gebruiken.

Groetjes; ik laat iets weten als ik een vervangstuk heb gevonden.
 

Frans0023

  • #13
Wil dit forum bedanken voor all tips die geleid hebben tot de oplossing van mijn Vaatwasser probleem die ook op 1 minuut bleef steken bij einde programma en in het begin steeds water probeerde binnen te pompen en ook niet meer warm werd etc.

Oplossing was De druk groep en labyrint reinigen.

Heb de drukgoep niet verwijderd alleen het labyrint gedemonteerd wat zeer eenvoudig (gewoon voorzichtig eruit trekken) is vervolgens eerst 24 uur druk groep op gevuld met Bleekmiddel tot het bijna uit de afvoer slang komt (ongeveer 1 1/2 liter). De volgende dag met kokend water uitgespoeld vervolgen soda in kokendwater oplossen en in de drukgroep gegoten tot het bijna uit de afvoer komt dit 2 uur laten weken en vervolgens met kokend water uit spoelen. Vervolgens liep alles perfect door. Alles monteren en draaien maar. Dit scheelde weer een nieuwe vaatwasser of een hoge reparatie rekening. Ik heb dus Niks hoeven te demonter op het Labyrinth na die je er gewoon uittrekt dus niks schroeven of wat dan ook. Gewoon geduld hebben en 24 uur laten weken. Bijgaand de foto van de vervuilde drukgroep. Zie het gele vet rechts onder in de druk groep. Om wat voor reden komt hier dus geen heetwater door wat uiteindelijk vervetting veroorzaakt. Ik ga nu elke maand op z'n minst een leeg wasdraaien met soda in kokend water om dit probleem zo lang mogelijk te veroorkomen

Nogmaals bedankt.

Groet.

Frans
 

Bruel-miller

  • #14
Ook mijn vaatwasser bleef steeds hangen op 1 minuut. Ik moest ook telkens resetten.
Ik gebruik tablets (alles in 1) als vaatwasmiddel.
Nu heb ik ook mijn zoutreservoir gevuld met zout. Machine bleef toch hangen.
Ik heb nu ook het vakje voor glansspoelmiddel gevuld en de klacht is helemaal verdwenen. Hoef ook niet meer te resetten.
Ik hoop dat mijn tip bruikbaar is.
 

Eén schroefje over

  • #15
Mijn vaatwasser (SE55M579EU/47) bleef hangen op 1 minuut. Dankzij jullie heb ik kunnen achterhalen dat het verwarmingselement defect was (oneindige weerstand).

Uit China heb ik een Arduino (EUR2,38 inclusief verzendkosten) laten overkomen met een breadboard (EUR0,24 inclusief verzendkosten). Deze werkt als multimeter.

Voor EUR22,-- heb ik een vervangend element besteld in Duitsland. 2 dagen later in huis. Doorgemeten met Arduino'tje en, warempel, 24ohm.

Nu mag de monteur langskomen.

Hartelijk dank voor jullie tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu