Siemens combi-oven: magnetronstoring

WPC

  • #1
Afgelopen week hadden we opeens een storing in onze combi-oven van Siemens, type CM636GNS1/01.
Eerst (donderdag of vrijdag) viel de magnetron zomaar uit. Hij stopte alsof we zelf op stop hadden gedrukt, dus met piepje. Dat was eenmalig, daarna niets meer.
Gisteren was het probleem hardnekkiger. De magnetronfunctie werkte maar 3 seconden en daarna ging hij zelf uit (dus terug naar standby).
Hetzelfde met de combinatie van oven en magnetron.
De ovenfunctie deed het nog prima (tenminste: die ging niet na 3 seconden uit).

Het apparaat is ruim 2,5 jaar oud, we hebben dus nog garantie (tot 5 jaar ivm 5 of meer apparaten van Siemens), maar moeten wel €62,50 aan voorrijkosten betalen als we Siemens laten komen.

Ik ben dus eerst zelf gaan googlen en kwam hier op Klusidee uit bij het volgende topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic...tie-werkt-niet-combimagnetron-hb84k552.84046/ Daarnaast heb ik nog wat andere sites gevonden.
Uit deze info haalde ik de volgende mogelijke problemen:
1. zekering
2. inverter
3. magnetronbuis

Ergens las ik ook iets over warmte en ik wou zeker weten dat de oven het nog deed. Dus eerst maar eens de oven voorverwarmd tot 150 graden. Dat ging prima, dus uitgezet. Vervolgens (terwijl de oven nog aan het afkoelen was) de magnetronfunctie weer geprobeerd en ziedaar: alle problemen zijn opgelost. Het apparaat werkt weer net zo probleemloos als de afgelopen jaren!

Dit hele verhaal typ ik natuurlijk niet omdat ik hier blij mee ben. De storing kan namelijk zo weer terugkomen en wat moet ik dan?
Daarom de vraag: wie kan uitleggen of beredeneren waarom de storing is opgelost door de oven op te warmen? Is dat logisch?
En wat kan ik doen als de storing terugkomt?

Ik ben graag goed voorbereid voor de volgende keer :D
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Lijkt op probleem met deurschakelaar , bij warmte en dus uitzetten van materiaal drukt hij deze weer goed in.
Als je voorzichtig aan de deur trekt als de deur dicht is mag je geen klikgeluiden horen dat zou betekenen dat de schakelaar iets te gevoelig staat voor de deur.
 

WPC

  • #3
Dank voor je reactie.
Ik heb dit gisteren ook gedacht, maar het probleem kreeg ik niet opgelost op als ik tegen de deur leunde. De deur heb ik een heel aantal keer open en dicht gedaan en daarbij ook goed dichtgedrukt in de schakelaar(s), maar dat hielp toen niet. Zou het verwarmen dit probleem blijven kunnen oplossen?
Ik houd het in de gaten. Inmiddels is de oven weer volop in gebruik en is ook bij een koud apparaat geen probleem meer te merken...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu