Schutting palen: gepunt of plat?

Schutting 2

  • #1
Hallo,
Wij gaan een schutting plaatsen met hardhouten palen. Ze gaan ongeveer 1/3 de grond in. Het is hier kleigrond. Is dan een paal met punt het handigste, of juist een platte?
Idee is nu om met een grondboor (machine?) een gat te graven. Of eventueel met een spade.
En dan dus de paal erin. De eerste paal komt aan het huis, maar de andere 13 in de grond, en dan dus zo recht mogelijk...
Wat zouden jullie doen?
Alvast dank voor de tips!
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Neem een paal met punt en gebruik een grondboor van de juiste maat.
Het laatste stukje er met een hamer (sleg) intikken.
 

Schutting 2

  • #3
Dank voor je reactie!
Welke maat grondboor zou je nemen voor een paal van 7*7 cm?
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Een boor van 7cm.
Wel goed recht boren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een gepunte paal nemen en een grondboor van 7 cm diameter. Deze er met een slegge in slaan. Dan staan de palen goed stevig.

1/3 in de grond van de totale lengte van de paal, niet van het deel dat boven de grond zichtbaar blijft. Dat laatste is niet genoeg.

Om goed recht te boren adviseer ik u om tijdens het boren niet op dezelfde plek te blijven staan. Ga tijdens het boren aan verschillende kanten van het te boren gat staan. Zo voorkom je dat je ongemerkt scheef boort (je hebt altijd de neiging om 1 kant op te boren, zeker met een wat goedkopere grondboor).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In kleigrond is het sowieso lastig om recht te boren. Kan ook aan mij liggen :roll: Dus ik gebruik liever een grotere diameter zodat de paal in het gat nog een klein beetje te corrigeren is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan staat de paal nooit zo stevig. De grond die door het slaan gecomprimeerd wordt rondom de paal geeft het geheel nou juist de stevigheid. Ga je deze grond weghalen dan kun je deze nooit meer zo stevig krijgen als je het gat gaat aanvullen.

Een kwaliteits grondboor boort makkelijk recht hoor. Het zijn juist de goedkope dingetjes die altijd naar 1 kant gaan. En volg mijn tip op: blijf niet op 1 plek staan tijdens het boren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu