Schoorsteen zelf vegen

Mrhoen

  • #1
Ik wil graag zelf mijn schoorsteen vegen (naast de jaarlijkse onderhouds beurt door een erkend bedrijf) omdat wij veel stoken. Ik heb de materialen om het te vegen al in huis, maar het probleem is dat ik niet naar de schoorsteen kan komen.

Kan iemand mij vertellen hoe ik naar de schoorsteen toe kan 'lopen'? De zinken dakgoot is erg smal en mijn aluminium reform ladder blijft niet in de dakgoot steken en beschadigt daarnaast ook nog een keer het dak.

Mathieu
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het zelf vegen van de schoorsteen zal door de verzekering niet op prijs worden gesteld. Er zijn verzekeringen die niet uitbetalen wanneer de schoorsteen niet goed onderhouden is, u moet rekeningen/kwitanties van de schoorsteenveger kunnen overleggen.

U kunt het vergelijken met een auto, meer kilometers betekent vaker onderhoud.
 

Mrhoen

  • #3
Ja dat klopt. Daarom laat ik ook ieder jaar de schoorsteen vegen door een bedrijf. Maar het dient frequenter te gebeuren.

Mijn vraag spitst zich toe hoe op het dak te komen?

Mathieu
 

Toon

  • #4
Nooit opgelet bij de schoosteenveger? Een lange ladder lijkt me een goed begin, of door een dakraam, indien aanwezig. Verder wat dakpannen wegschuiven en via de panlatten naar boven.

Succes en doe voorzichtig!
 

Gerrit

  • #5
Qua veiligheid is het een slecht idee om de ladder in de goot te leggen.

Klim met de ladder naar de goot en schuif de pannen op. Ik denk dat je dit nog niet eerder hebt gedaan en daarom; wees hier voorzichtig mee. wij hebben het allemaal voor de eerste keer gedaan maar het blijft oppassen.
 

Toon

  • #6
Was ook niet de bedoeling om een ladder in de goot te leggen, maar wel een dusdanig lange ladder te gebruiken dat je goed op het dak kunt komen, eventueel m.b.v. een afstandhouder.
 

Gerrit

  • #7
Sorry, dat had ik uit de tekst begrepen.
 

Fiesiekus

  • #8
Mrhoen schreef:
Daarom laat ik ook ieder jaar de schoorsteen vegen door een bedrijf. Maar het dient frequenter te gebeuren.
Mijn vraag spitst zich toe hoe op het dak te komen?
Mathieu
U geeft zelf al impliciet het antwoord: de schoorsteenveger kan wel op het dak komen en kan het onderhoud zoals gewenst wel frequenter uitvoeren. Laat het daarom aan hem/haar over: capriolen op het dak heeft niemand iets aan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Nogmaals dan: Wanneer bij brand uit onderzoek blijkt dat de schoorsteen niet goed onderhouden/geveegd is wordt er niet uitbetaald door de meeste verzekeringen.
 

H@ns

  • #10
Maar heren je kunt toch gewoon het kanaal van binnenuit vegen. :-|

Hiervoor zijn sets te koop van flexiebele stokken die je in elkaar kunt schroeven. Kachel wegschuiven en porren maar.

Reken er wel op dat je een paar stofzuigers bij de hand houdt. En dat ze aan staan!!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
En als je het eerste deel erin heb de buis dichtstoppen met kranten dat scheeld alweer een heleboel zooi.
 

Figlio del commesso

  • #12
Ik snap dat er voor sommigen de bevrediging van het zelf doen in kan zitten, maar ik snap niet dat je zelf een schoorsteen wilt vegen. Vanwege het geld is er geen enkele reden om het niet te laten doen. Voor 25 euro laat ik het lekker doen. 't Is nog steeds bijna 60 oude guldens, maar je hoeft niet een glad en koud dak op om een vies (en gevaarlijk) werkje te doen. Geen stokken kopen en je stofzuiger blijft nog eens heel ook.

Adios, JR
 

H@ns

  • #13
Helemaal mee eens!
Maarja....
Mrhoen schreef:
Ja dat klopt. Daarom laat ik ook ieder jaar de schoorsteen vegen door een bedrijf. Maar het dient frequenter te gebeuren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu