Schoorsteen voor houtkachel

Margo_aoife

  • #1
Wij wonen in een oude boerderij met gemetselde schoorsteen.
Het is een heel goede schoorsteen met goede trek. Wij stoken sinds 4 jaar een HR houtkachel daarop.
Wij denken erover om een tweede speksteenkachel ook op deze schoorsteen aan te sluiten. Volgens de leverancier is dit geen probleem, zolang beide kachels maar niet tegelijk worden gestookt.

Is het echter noodzakelijk om een inox pijp in de schoorsteen te zetten? Wij hebben nog nooit problemen ondervonden met de bestaande schouw en ook geen condens.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Wat voor een speksteenkachel.en wat voor een kanaal heb je nu metselwerk of blokken en wat voor een diameter
 

Margo_aoife

  • #3
Het is een vrij kleine volledige speksteenkachel van 1000 kg met een uitgang van 15 cm diameter.

De doorgang van de bestaande schoorsteen is 23 x 23 cm vierkant. De schoorsteen bestaat aan 1 kant uit natuursteen (zeer hard) en aan de andere 3 kanten uit gemetselde bakstenen.

Als we er een inox pijp in zouden steken zou dat zijn met een diameter van 18cm, wat door de leverancier werd aangeraden - dat kan er gemakkelijk in en zou voldoende trek geven.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Waarom zou je er een buis inzetten, als je nou geen problemen hebt.ook zou je met die diameter waarschijnlijk beide kachels wel gelijk aan kunnen hebben de diameter van de meeste kachels is berekent op ongeveer 4 meter, wordt je kanaal langer dan kan je dus in sommige gevallen je diam verkleinen. een groter kanaal is dus niet altijd beter,wel zou je dan op het dak,wel je schoorsteenpot moeten vergroten,.om twee kachels tegelijk aan te hebben,als je andere kachel ook een uitgang heeft van 15 cm of kleiner.
 

Margo_aoife

  • #5
Hartelijk dank voor de reactie. Het leek on inderdaad niet echt noodzakelijk - maar leveranciers willen natuurlijk altijd verkopen en geven dan ook zo'n advies.
Als toch blijkt dat het na de plaatsing van de tweede kachel problemen geeft, kunnen we er altijd nog een nieuwe inox buis in steken - dit geeft geen extra problemen.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Een rvs buis heeft ook bepaalde voordelen zoals minder afkoeling , en daardoor ook minder roetvorming . maar als je goed stookt met je nuna of tuli ,en droog hout stookt heb je bij zulke kachels nauwelijks problemen,alleen de eerste keren opstoken zal dan even lastig gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu