Schoorsteen vervangen? metselen of prefab

Geertd

  • #1
Hallo,

Mijn schoorstenen gaan kapot (vorstschade). Waarschijnlijk is er in het verleden een verkeerde steen gekozen. Er moet dus iets gebeuren. Herstellen/impregneren is geen optie denk ik.

Tevens ben ik bezig met een isoduct rookkanaal aan te (laten) leggen. Aangezien ik deze door de schoorsteen wil laten lopen (in plaats van een dakdoorvoer pal voor de schoorsteen) is de noodzaak tot vervanging nog groter, mijns inziens.

De schoorstenen zijn losstaand (niet doorgemetseld).

Onderstaande foto laat links een prefab schoorsteen zien (ge-photoshopt)en rechts zoals het in werkelijkheid is.


'k Heb ook gedacht aan verwijderen van de schoorstenen, maar dat doet veel aan het aangezicht, kijk maar:


De vraag is nu wat te doen? Prefab, of toch opnieuw opmetselen? Ik heb bij 2 bedrijven offertes gevraagd voor prefab schoorstenen, maar de prijs is aardig hoger dan opnieuw klassiek metselen. De duurste offerte is 2 keer zo duur als schoorstenen laten metselen.

Heeft iemand ervaring met het prefab / kunststof schoorstenen? Zijn er ook prefab oplossingen met nadelen (behalve prijstechnisch)?

Geert
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de stenen nog (redelijk) goed zijn is herstellen heel goed mogelijk, voegen uitkappen, opnieuw voegen en met een impregneermiddel behandelen.

Vanaf de grond is vrijwel niet te zien dat er stenen tussen zitten die niet mooi meer zijn, vanaf de grond is ook niet te zien of er een prefab schoorsteen op zit.

Kijkt u hier eens, er zijn veel soorten prefab schoorstenen met elk verschillende prijsklassen.
 

Geertd

  • #3
Jan schreef:
Als de stenen nog (redelijk) goed zijn
Dat is het probleem waarschijnlijk; elk voorjaar ligt de goot weer vol brokstukken. Volgens meerdere mensen die ik er naar heb laten kijken is herstel van voegen en impregneren niet verstandig; gezien de staat.
Van de rechter schoorsteen is aan de voorkant zeker 6 lagen met meer dan een centimeter afgesprongen.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat ziet er inderdaad niet mooi uit, ik zou ook gaan voor een nieuwe.
Misschien een paar offertes opvragen om een goede keus te maken welk soort u wilt hebben.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Als de schoorsteen onder het dak nog ver doorloopt, moet je even zien of je met het plaatsen van het kanaal nog 45 graden overhoudt. ik zou persoonlijk gaan voor het opnieuw metselen van de schoorsteen en laat dan ook de isoduct doorlopen .de schoorsteen die er nou op staat is zo te zien gemaakt van een klinker,kun je beter de volgende met hardgrauw opmetselen,. en als je wel prefab wil ,zou je ook kunnen kiezen op een dakvlak en niet over de nok. is ook behoorlijk goedkoper
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu