Schoorsteen te heet

Beerke

  • #1
Wij hebben een pizzaoven gekocht van 70x70 buitenmaat en onder een prieel gezet. Omdat de schoorsteenpijp vlak langs twee houten balken door het eveneens houten dak naar boven gaat werd een dubbelwandige geïsoleerde kachelpijp geadviseerd. Om totaal niet te breed uit te komen hebben we met een verloopstuk de ovenuitgang verkleind van 13,5cm naar 8cm (zie foto). Volgens de bekende formule zou de ideale diameter voor de pijp 9,5cm zijn. Dat zou dus moeten kunnen.

Probleem: bij de eerste keer opstoken werd de buitenkant van de geïsoleerde buis al gloeiend heet. Vuur dus snel uitgemaakt, maar wat is de oorzaak en hoe op te lossen? Zowel de leverancier van de oven als van de kachelpijp kunnen het niet met zekerheid zeggen en zijn verbaasd dat dit gebeurt.

Mijn eerste idee is dat de diameter toch te klein is maar volgens de formule lijkt dat niet zo en de trek is volgens mij wel goed. Ben benieuwd of iemand met enige zekerheid het probleem en de oplossing kan aangeven.

Alvast bedankt!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Een pizzaoven is geen kachel waar de rook om een keerplaat heen moet .meestal zit er wel een klep in maar met opstoken stook je meestal rechtstreeks de buis in waardoor de buis behoorlijk heet kan worden dit is ook afhankelijk van het soort oven. de buitentemperatuur mag normaal ongeveer omgevingstemperatuur + 75 graden worden,maar bij bv een schoorteenbrand kan dit wel oplopen naar 300+.Omdat er dus in de oven geen keerplaat zit wordt de buis dus waarschijnlijk heter als met een gewone kachel. er zij ook dubbelwandige buizen die de eerste paar x heter worden . het hout in de buurt van de buis dient dus ver genoeg weg te zitten, zie na de plaatsings voorschriften van de fabrikant.


Die verbinding tussen dw en oven is enkelwandig.die zou je ook eens kunnen isoleren,want warmte gaat immers omhoog.
 

Beerke

  • #3
GDelea bedankt voor je reactie!

Er zit idd geen keerplaat in, wel een afsluitschuif die dicht mag na het opstoken (als 300 graden bereikt is). Ik heb er wat mee geëxperimenteerd toen ik erachter kwam dat de pijp al snel veel te heet werd, maar als ik hem bij het opstoken al meer dan een kwart afknijp komt er wel rook voor uit het stookgat. De trek wordt dan dus wel te laag.

Extra isolatie onder aan de buis is het proberen zeker waard! Al lijkt het me wel heel sterk dat de buitenkant zo heet wordt van stralingswarmte.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Een bepaalde opening heeft een bepaalde diameter nodig ,verklein je de diameter dan moet de snelheid van het afvoeren van de rook omhoog ,om de zelfde hoeveelheid af te voeren. je versnelt dus als het ware de afvoer ,met als gevolg dat de buis heter kan worden als in vergelijk met een buis met een grotere diameter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu