Sauna aansluiting driefase

Lha

  • #1
De sauna oven heeft een 380 volt nodig. Hiervoor wil ik een kabel door de tuin graven. 4*2,5mm + mantel. Is dit voldoende gezien de lengte van 25 meter? Of moet de kabel dikker?

In mijn meterkast zit voor de inductie kookplaat al een 3 fase aansluiting, die beveiligd wordt door een aparte aardlekschakelaar. (Holec E83+NB 16/E (3 fase), Holec NPFI 40/0,3SK (aardlekschakelaar))

Kan ik hier vandaan doorlussen naar een nieuwe 3 fase aansluiting?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben geen deskundige op NEN1010, onze Eric is dat wél.

Maar ik kan me niet voorstellen, dat dat doorlussen toegestaan is. Op één enkelfasige groep mag je niet twee zware stroomverbruikers zetten, je moet daarvoor twee aparte groepen aanleggen.

Zo zul je, doorredenerend, in dit driefasige geval ook wel een aparte groepen-zekeringautomaat moeten gebruiken. Dus wél één aardlekschakelaar, maar daarachter twee (driefasige) groepenschakelaars.

Naar mijn idee wordt de dikte van de kabel over dit soort afstanden niet bepaald door de lengte, maar door de stroom erdoor. Je hebt niet vermeld wat de sauna aan stroom c.q. vermogen verbruikt, dus zet dat er nog even bij, dan kan Eric je daarin een goed advies geven, als hij weer online is!
 

Ronald42

  • #3
Absoluut een aparte groep. En inderdaad de dikte van de kabel hangt samen met het verbruik van de sauna. Met 2,5 mm2 mag je maximaal 16 A zekeren. Op 25 meter zit niet zoveel verlies dus als 16 A genoeg is kun je volstaan met het plaatsen van een extra zekering automaat.
 

Lha

  • #4
Sauna ovenvermogen is 9 kW.
Wanneer ik het goed begrijp is een aparte groep zekeringautomaat voldoende.
 

Ronald42

  • #5
lha schreef:
Sauna ovenvermogen is 9 kW.
Wanneer ik het goed begrijp is een aparte groep zekeringautomaat voldoende.
Jazeker enne stroom uitzetten als je er mee bezig gaat. Ook belangrijk is alle bedrading overal GOED vast tezetten. Dus loop voor je iets dicht maakt alle schroeven (Of andere contacten) nog even goed na.
 

Lha

  • #6
We spreken dus over een parallelschakeling?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Het beste advies wat ik kan geven is:
Laat de sauna door een installateur aansluiten,
neem geen risico's met drie fase aansluitingen.
Wel kan je eventueel zelf de kabel die vanuit de meterkast naar de sauna gelegd moet worden onder het huis door trekken en buiten ingraven.
De kabel moet 60 cm diep liggen.
Je kunt een 4x2.5 VULTO of gelijkwaardige kabel gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu