Samsung WF7604NAW wasmachine blijft afpompen

Zippy1970

  • #1
Samsung WF7604NAW

Ik denk dat ik vandaag mijn wasmachine iets te vol heb geladen. Ik had 'm op een lang (2 uur) programma staan, ben even een paar uurtjes de stad in gegaan en toen ik terug kwam, maakte de wasmachine het geluid alsof hij aan het afpompen was, en op de klok stond dat het programma nog 30 minuten duurde. Omdat ik niet precies wist hoelang ik weg was geweest, dacht ik er op dat moment nog niet veel van.

Toen ik drie kwartier later ging kijken of hij al klaar was, stond de klok nog steeds op 30 minuten, en maakte hij nog steeds het geluid alsof hij aan het afpompen was. Ik heb de wasmachine toen uitgezet en (onderin) het vuilfilter gecontroleerd. Daar kwam een 2 Euro munt en een veter uit.

Wasmachine weer aangezet op het spoelen/centrifugeren programma. Wasmachine vult zich met water, hij werkt het spoelprogramma af en gaat dan afpompen. Er komt water uit de afvoerslang dus de waterpomp werkt goed. Na een paar minuten stopt het afpompen en doet de wasmachine helemaal niets. Ik hoor heel zachtjes wat getik, maar meer niet. Na 5 minuten gaat hij weer afpompen maar komt er geen water (meer) uit de afvoerslang. Afpompen duurt een paar minuten dan stop de wasmachine weer en doet wederom 5 minuten helemaal niets. Dit blijft zich eindeloos herhalen. Afpompen, 5 minuten niets. Afpompen, vijf minuten niets.

Wat is hier mis? De waterduk sensor misschien? Of iets anders?
 

Dsterk

  • #2
Ik zou zeggen controleer de koolborstels eens. als ze korter zijn dan 15mm zeker vervangen.
 

Zippy1970

  • #3
De trommel draait gewoon. Maar hij komt niet uit het stukje van z'n programma waar hij het water afpompt. Dat blijft hij maar herhalen.

Ook als ik al het water via het slangetje aan de onderkant weg laat lopen blijft hij bezig met afpompen.
 

Zippy1970

  • #4
Ik heb het slangetje van de pressostaat eraf gehaald, en een korter slangetje aangesloten zodat ik er op kan blazen. Ik hoor geen klikjes.

Edit:

Hoe test ik dit eigenlijk? Met de wasmachine aan of uit? En waar moet ik die klikjes horen? In de pressostaat zelf of ergens anders?
 

Zippy1970

  • #5
Ik neem het terug dat de trommel gewoon draait. Hij draait af en toe een rondje, en een paar keer draait-ie met een schokje een kwart rondje.
 

Ronald41

  • #6
Er zijn ook analoge pressostaten, die klikken niet.
Te hard blazen en ze gaan kapot.
Schokkerig draaien is 99% zeker koolborstels.
Zie ook de reactie van Dsterk
 

Zippy1970

  • #7
Ik heb de koolborstels geïnspecteerd en één van de twee was inderdaad zo goed als versleten. Ik had geen nieuwe bij de hand dus voor nu heb ik ze maar even goed schoongemaakt met alcohol (alsmede het contactvlak in de motor) en de wasmachine doet het nu weer.

Bedankt voor de hulp!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Toch zo snel mogelijk de koolborstels vervangen om schade aan de motor te voorkomen.
 

Ronald41

  • #9
Precies wat Jan zegt. Als je te lang zo doorgaat verbranden de "contactvlakken". De elektronica vindt het ook niet fijn.
 

Dsterk

  • #10
Inderdaad bovenstaande reacties zeker opvolgen.
Je mag blij zijn als een motor zo vriendelijk is om netjes te stoppen met draaien als de borstels versleten zijn, zonder dat de motor schade oploopt. de versleten borstel alsnog plaatsen is vragen om ellende.
;-) btw 1 borstel versleten en de andere niet? toch maar beide vervangen. overigesn gebuerd het slijten van 1 borstel vaak bij wasmachines die overbeladen worden. Als dat een gewoonte van je is zou ik de volgende keer een machine met koolborstelloze motor kopen.
 

Ronald41

  • #11
Dsterk schreef:
overigesn gebuerd het slijten van 1 borstel vaak bij wasmachines die overbeladen worden. Als dat een gewoonte van je is zou ik de volgende keer een machine met koolborstelloze motor kopen.
Dat zou ik juist niet doen, de borstelloze wasmachines zijn erg gevoelig voor overbelading. De inverters gaan dan kapot.
Een setje koolborstels kost veel minder
 

Zippy1970

  • #12
Ja, ik ga zeker nieuwe koolborstels bestellen! Bedankt voor de adviezen!
 

Dsterk

  • #13
@ronald41: bij de mindere kwaliteiten inverter-motoren wel ja.
Maar ook bij borstelmotoren loop je toch het risico op verbrandde contactvlakken. dat heb ik iets te vaak gezien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu