Rupa-22

Gks mech

  • #1
Ik vond dit materiaal( circa 30 liter) en dacht: wegbrengen als chemisch afval kan altijd nog. Misschien is het goed te gebruiken voor het tegen roest beschermen van mijn voorraadje ijzer waarmee ik wat speel met mijn draaibank, freesbank en oude sterke arm schaafbank en zo.


De fotootjes geven een duidelijke beschrijving. Die is enkele tientallen jaren oud: van ná de invoering van postcodes en van vóór de invoering van de standaard tiencijferige telefoonnummers.

Fabrikant en groothandel die het indertijd leverden(duidelijk met etiketten op het vaatje leesbaar) bestaan nog maar de fabrikant reageert niet op mijn vraag (telefoniste:"stuurt U maar een mail" echter tot nu toe geen antwoord) en de groothandel kan zich er niets van herinneren.

Mijn vraag: heeft iemand ervaring met dit spul? Er staat duidelijk op dat het niet toxisch is, maar zo'n oordeel wil in de loop van de tijd nog wel eens veranderen. Het lijkt een soort vaseline, maar pure vaseline (mineraal) is wit en dit ziet er uit als een soort rode roomboter. Het is reukloos en zacht bij 20graden.

Via google kom ik niets te weten, maar misschien zijn er virtuozen op dit gebied die wel ergens info vinden.

Het zou mij goed van pas kunnen komen in mijn schuur zonder verwarming waar zo nu en dan condens optreedt en alle blanke ijzer na enige tijd vliegroest krijgt.

Vraag: is het ongevaarlijk als insmeermiddel van te bewaren blank ijzer en weet iemand misschien ook hoe effectief het is. Men zegt dat condens ook onder de olie kan kruipen. Enkel wat motorolie op smeren is niet voldoende is mijn ervaring. Volgens het etiket zou je dat met dit spul niet hebben. Dat zou mooi zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het ziet eruit als soldeerpasta :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Het kan niet tegen olie en oplosmiddelen dus voor een draaibank hebt u er niets aan.
 

De Bob

  • #4
Dit was (vroeger) voor het conserveren van een staalkabel met een touwkern.

Na b.v. het splitsen van een oog of las, werd dat deel in/met het verwarmde vet gedoopt/ingesmeerd, om het tegen vocht/zout (i.v.m. de zeevaart) te beschermen. De kabel lag na de splitsing open, het vet trok in de kabel.

Zulke kabel bestaat nog steeds, maar het splitsen is voornamelijk vervangen door persmoffen.
 

Cornelis

  • #5
In de duitse oldtimer kringen wordt dit soort spul wel als wondermiddel aangeprezen. Het wordt dan verwarmd en met een spuitpistool in de holle ruimtes gespoten. Het voordeel ten opzichte van bijv tectiel is dat het zelf herstellend is. Tectiel vormt een soort huidje en als dat barst dan kan water er onder kruipen. Maar dit spul wordt elke keer als de auto in de zon staat weer smeuig en barstjes vloeien weer dicht.

Het is een soort vet. Dus geen wonder dat het niet bestand is tegen oplosmiddelen en olie. Daar lost het in op. Maar als tijdelijke corrosie bescherming van je staal voorraad lijkt het me prima. Je voorraad wordt er wel erg vettig van, dus ook vies en stoffig. ik zou het na behandelen dan ook afdekken. Het spul zachtjes opwarmen (geen open vlam gebruiken!) en dan met een kwast opsmeren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik spoot gewoon olie in die ruimtes. Het hield de tectiel soepel omdat wat je zegt dat spul ging barsten en als nog kreeg je roest. De deuren werden ook behandeld en daardoor zag je nauwelijks roest aan de ondezijde van de puntlas verbinding. Je had flink pech als je jas tussen de deur kwam. :lol: :oops:
 

De Bob

  • #7
Blank (machine) staal koop je ook geconserveerd, dus daarvoor en u verdere staal voorraad, kan het prima gebruikt worden.

Opwarmen op een elec. kook plaatje. b.v.
 

Tegel

  • #8
Het beste kun je dit opwarmen volgens de Au Bain-Marie methode.
Dus in een pannetje doen en dit in warm water dan weer opwarmen.
Dat is de veiligste manier, en kan het niet in brand vliegen of verbranden.
 

Gks mech

  • #9
Hartelijk dank voor de genomen moeite van het meedenken.

Als er alsnog iemand blijkt te zijn die ervaring met dit specifieke spul heeft uit de eerste hand of duidelijk van iemand anders, dan verneem ik het, alsnog, graag.

Dezelfde fabrikant geeft op zijn site nu gegevens over een roestpreventie middel dat de naam heeft "Anti moisture/R-41".

De productspecificatie en aanbevelingen ervan/ erbij heb ik wel onder ogen gehad op die site, maar kan ik nu niet meer vinden. Ik meen me wel van enkele weken terug te herinneren dat er niets over de specifieke stoffen die er in zitten vermeld werd. (het is niet zoals bij de voedingsmiddelen bij de kruidenier dat je precies weet wat je slikt)
Nu was ik niet van plan het in te slikken, maar naar ervaringen met contact met je handen was ik wel benieuwd.
Heeft iemand ervaring met huidcontact met "Antimoisture/R-41" ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Anti moisture/R-41 rechter muisknop blauwmaken. Linker muisknop "Google door zoeken" klikken walla bij mij op het scherm boven aan de lijst. Je weet wat dat kost.
 

Gks mech

  • #11
Okee, okee, Wgb, bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu