Ruis op thermostaatknop

Bert pit

  • #1
Afgelopen maand heb ik al mijn oude verwarmingskranen vervangen door Thermise kranen van Danfoss (RA-N voorinstelbare radiatorafsluiters).

Sinds de vervanging zit er een behoorlijk stromingsgeluid in de aanvoerleiding. Eerst dacht ik dat er nog lucht in het systeem zat, maar nu ik er zeker van ben dat er geen lucht meer in zit, vraag ik mij af waar het geluid vandaan komt. En natuurlijk: hoe kom ik er van af.

Ik heb de pompsnelheid al naar beneden bijgesteld. Daarnaast kan ik met de kraanafstelling iets knijpen, maar dat wil ik niet omdat het net de radiator betreft die het verst bij de ketel vandaan staat. Wie heeft er een tip?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gebeurt dat ook bij het opstoken of alleen als de ruimtes warm zijn ?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #3
Draai de kranen in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt volledig open. Is het dan weg?
 

Bert pit

  • #4
Probeer ik vanavond.

Ik heb de knoppen gemonteerd voor het evohome systeem. Deze kan per radiator regelen. Wellicht dat daardoor teveel stroming ontstaat als er slechts één radiator gedeeltelijk wordt geopend.

Mijn ketel is een Remeha Calenta 40C.
 

Marcn88

  • #5
Bij een evo home systeem dient er ook een bypaas gemonteerd te worden in het systeem zit deze er wel in
 

Bert pit

  • #6
Er zit een bypass in. Zowel bij koud als warme kamer klinkt het stroming geluid erg hard. Het is alsof het reservoir van de WC gevuld wordt.

Ligt dit aan de kraan, of is er wat anders aan de hand?
 

Marcn88

  • #7
Waar is de bypass op ingesteld en de min en max pomp percentage
 

Bert pit

  • #8
Op dit moment loopt de vloerverwarming in de keuken nog mee. Deze staat altijd open.

De pomp staat ingesteld op 20% to 50%. 20% is de minimum waarde. De CV wordt aangestuurd door een aan/uit module en moduleert op basis van aan en afvoertemperatuur.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Draai eens 1 radiator volledig open. Is het geluid dan weg? Dan zal de bypass zijn werk niet doen.
 

Bert pit

  • #10
Dit geluid gaat mij in toenemende mate irriteren. Komend weekend zal ik de boel eens openmaken en bekijken of er bramen op de aanvoerleiding zitten. Bij montage moest er een stukje afgezaagd worden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #11
Jou vvw is geen bypass.
Als de vloer op temperatuur is dan gaat de aanvoer van de vvw ook dicht
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Screech schreef:
Draai eens 1 radiator volledig open. Is het geluid dan weg? Dan zal de bypass zijn werk niet doen.
Doe eerst dit eens.
 

Bert pit

  • #13
Obelix2 schreef:
Jou vvw is geen bypass.
Als de vloer op temperatuur is dan gaat de aanvoer van de vvw ook dicht
Daar zou je bij nader inzien nog wel eens gelijk in kunnen hebben. Dom, dom, dom. Ik was ervan uitgegaan dat er voor de thermostaatknop van de VV een bypass zat, zo was het me destijds uitgelegd. Ook loopt de aanvoerleiding onder de vloer en daar kun je de extra warmte voelen.

Maar het probleem lijkt opgelost: ik heb de temperatuur van de aanvoer verhoogd wegens de toenemende kou. Als "bijvangst" is ook het ruisen in de leiding weg:) heel toevallig las ik zojuist op deze site het zelfde. https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/cv-inregelkit-waterzijdig-inregelen
Komende maandag wordt een klep gemonteerd en een bypass. Dat m'n ketel nog niergek gedaan heeft verbaast me. Dank voor de reacties.
 

Bert pit

  • #14
Ik haal dit onderwerp nogmaals naar boven. Want de geluidsproblemen zijn niet weg. Bij koud weer stookt de CV op een hogere temperatuur en is er minder stromingsgeluid. Wordt het warmer, dan komen de geluiden weer terug, doordat de aanvoertemperatuur lager is.

De opbouw van mijn CV is als volgt: ik heb drie segmenten voor, midden en achter, die onafhankelijk van elkaar kunnen verwarmen, zgn zone verwarming (evohome). Als alles tegelijk openstaat is er niets aan de hand.

Maar wordt er een zone apart verwarmd dan zijn de stromingsgeluiden zo hoog dat dit erg stoort. Toen ik 6 jaar geleden mijn CV verving heb ik deze een maatje groter genomen, dit begint nu tegen te werken. De pompsnelheid kan ik niet omlaag brengen. Er zit een Avdo in. Maar mijn vraag is, moet er wellicht een Avdo per segment in? (voor achter midden)
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #15
Waarschijnlijk heeft u een kraan met een maximale KV waarde gemonteerd.
Dan zit er in de aansluiting waar het staartstuk opgeschroefd wordt een plastic venturie stukje in de kraan gemonteerd.
Mogelijk kan je die venturie er uit halen en dan alleen met de voorinstelling van de kraan de water hoeveelheid regelen.

Dat werkt nu als een soort brandweerspuit en staat in de radiator tegen het metaal aan te spuiten, dat hoort u dan als geruis.

Het heeft ook te maken met de minimale waterhoeveelheid die de pomp verplaatst als minimum om de ketel goed te laten branden op de laagste stand.
(Het water koelt de ketel zodat die kan blijven branden op de laagstand)

Alleen met de bypass is er nog wat weg te regelen of meerdere kranen te gelijk sluiten en openen zodat er voldoende flow over de installatie kan stromen.

Vr Gr en succes ermee
 

Bert pit

  • #16
Dank voor je reactie Cvolieboy. Dat van de pomp en minimale aanvoer, kan ik volgen. Dat Venturi stukje, zou inderdaad kunnen, dat moet ik dan nakijken. Weet jij wellicht of dat ook in een thermische kraan van Danfoss (RA-N) zit? Die heb ik namelijk gemonteerd.

Als dat zo is moeten ze gedemonteerd worden, hoop werk, maar zeker nuttig.

Handmatig regelen zou kunnen maar Evohome bepaalt het zelf erg efficient.
 

Bert pit

  • #17
Ik kijk zojuist de site van Danfoss en inderdaad ik zie op de tekening een venturi, er staat in de tekst:

"Een speciale venturi in de uitlaat van de afsluiter om het stromingsgeluid tot een minimum te beperken."
Dat zou betekenen dat het verwijderen meer stromingsgeluid zou opleveren. Heb jij andere ervaring?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #18
Ja helaas wel, als je de kraan gebruikt voor een kolom radiator gaat het water rechtdoor en hoor je het niet.

Maar in een twee plaats radiator spuit het water in het kommetje van de aansluiting en dat hoor je dan vaak wel.

De venturi vermindert de hoeveelheid water van de kraan, een soort van voorinregeling maar in dit geval zou het wel eens de ruis kunnen versterken.

Probeer een kraan en kijk wat er gebeurt.

Vr Gr en succes ermee
 

Bert pit

  • #19
Helaas is het probleem niet opgelost. Het verwijderen van de venturi hielp niet. Ik heb zelfs een ander merk ventiel gemonteerd en het probleem bleef. Het probleem zit hem in de hoge stroomsnelheid in combinatie met het type radiator en de karakteristiek van Evohome.

Evohome zet zo nu en dan een ventiel open en start de CV. Dus dan kan het voorkomen dat je de gehele flow over één radiator krijgt. Dit is ook nog een oud type radiator, waarbij het water hard tegen de instroom opening botst en dan hard ruist.

Gelukkig hangt er in het zelfde segment nog een radiator die niet ruist en ik heb via een trucje geregeld dat die eerder aanspringt. Daarmee is het probleem grotendeels verholpen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Heb je er een by-pass tussen zitten?
Of een instelbare pomp?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu