Rookkanaal door oude schoorsteen

Hofsan

  • #1
Hallo,

Ik heb een houtkachel met een aansluiting van 130mm.
In m'n huis zit een rechte gemetselde schoorsteen met een lengte van ca. 6 meter en een diameter van 160mm (gat is rond). Deze gemetselde schoorsteen zit aan de zijkant van het huis en de bovenkant zit ca. 1 meter onder het hoogste punt van het dak (Dak is piramidevormig, ca.45 graden helling).

Een nieuw rookanaal aanleggen in het midden van het huis komt niet mooi uit met muren, draagbalken etc. Afgezien van een niet al te fraaie plaatsing zou ik ook zo'n 2 meter moeten verslepen om bij de nok uit te komen.
Dus......:

-Kan ik enkelwandig door de bestaande schoorsteen doen?
-Flexibel of vast?
-Diameter 150 of 130 ?
-Moet de enkelwandige pijp in het gemetselde kanaal geïsoleerd worden en zo ja, hoe dik? (ivm. 130/150mm pijp)
-Kan ik boven het gemetselde kanaal nog 1,5 meter laten uitsteken en moet dit dan ook enkelwandig of dit stukkie dubbelwandig ?

Dank en groet!
Mischa
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Flexibel of vast kan allebei ,houdt met vaste buis rekening met uitzetting.
de buis 130 of 150 kan allebei.[ groter is niet altijd beter, hangt ook van de kachel af. enkelwandige buis in schoorsteen wel beter om te isoleren , dan wel rvs gebruiken .hangt ook weer van de staat van de schoorsteen af ,is ie in spouw of bv halfsteens. rvs slang enkel [ geribbelde binnenkant beter wel isoleren.rvs slang gladde binnenwand,niet per zee nodig maar wel aan te bevelen. boven op de schoorsteen dubbelwandige geïsoleerde buis, de zelfde maat als de rest van je kanaal , anders even foto van kachel en van schoorsteen.
 

Hofsan

  • #3
Bedankt voor je antwoord! Voor zover ik heb kunnen zien zit de schoorsteen direkt tegen de buitenmuur, volgens mij dubbelsteens zonder spouw. Dan kan ik hem maar beter isoleren, toch?

Hoe en waarmee kan ik dat het beste doen?
Als ik 130mm buis gebruik hou ik rondom 15mm ruimte voor isolatie. Kan ik dat er van bovenaf instorten en is dat zo dun dat het vanzelf naar beneden loopt?
Of moet ik er iets in "proppen"?

Of toch 150mm buis nemen, en dan zonder isolatie?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Een flexibele buis 150 dubbel gewikkeld heeft een buitendiameter van ongeveer 165 mm dus wel even zeker weten of het past .evt isoleren met fermuculite .normaal metselwerk zit meestal in de buurt van de 20 cm .anders eerst op het dak de schoorsteen groter uitkappen, de min buitenwerkse maat van 131 dubbel geïsoleerd zit op ongeveer 18 cm .dan kan je ook zien hoe groot je kanaal is.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #5
Gebruik geen geribbelde (binnen)buis bij een houtkachel !

Een houtkachel kan je "smoren"d.m.v. de klep of luchtopening, waardoor roet ontstaat in het kanaal.
Dit in aanraking met condens (water) vormt zich tot creosoot, wat weer aanleiding is tot de meeste schoorsteenbranden !! ( "teer")

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu