Rookgas afvoer in stacaravan

Janloco

  • #1
Ik heb voor in mijn stacaravan een propaan gas kachel gekocht. Standaard was de caravan voorzien van een electrische kachel. Een schoorsteen door het dak = geen optie. Dit vanwege de samenstelling van de dakbedekking. (gecoate platen). Ik wil het volgende doen. Maar mijn vraag daarbij is of dat mag en kan. De kachel is van het "open" type, dus lucht toevoer vanuit de stacaravan.
De kachel staat ongeveer 1,40 m vanaf de kant. Ik wil aan de achterzijde van de kachel een pijp monteren die horizontaal naar rechts loopt en dan door de caravan wand naar buiten gaat. Buiten in een T stuk uit laten komen en dan omhoog tot boven het dak. Maar mijn vraag is. Is deze manier mogelijk en waar moet ik verder op letten. Als ik mij niet vergis ben ik verplicht om RVS dubbel wandige pijp te gebruiken.

Is er iemand die mij een veilig advies kan geven. Door het dak=geen optie.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat u wilt kan goed,dubbelwandig door de wand en omhoog.

Een teestuk is niet nodig u plaatst toch een tregakap boven op de pijp.
 

Janloco

  • #3
@Utreg

Dank voor de reactie. Ik moet buiten, om tot boven het dak te komen, een pijp lengte(hoogte) hebben van ongeveer 2,00 m hebben. Is dan het T stuk nog steeds niet nodig?? Ik hoor ook adviezen om de pijp binnen, schuin omhoog laten lopen tot buiten. Is dat nog ergens goed voor??

Dan nog even de vraag of iemand kan vertellen of RVS verplicht is, of dat dubbelwandige aluminium pijp ook mag.

Alvast dank voor de antwoorden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vraag de leverancier hoe u e.e.a. aan moet sluiten.
Het maakt verschil uit of het een open of een gesloten kachel is.
Als het een open kachel is dan is het vragen om gevaarlijke situaties met 1,4 m pijp horizontaal.
Bij een caravanhandel kennen ze al de ins en outs van deze kachels.
 

Janloco

  • #5
@Jan

Dank voor je reactie. Helaas is dat het probleem. De kachel komt uit belgie. Het is een P36 well straler. Dus geen caravankachel. Twee verschillende caravandealers verwezen mij naar een installateur voor een kachel. De installateur zegt dat het kan op de manier die ik heb omschreven. Maar een andere zegt weer dat het niet kan. Wel kan het als de pijp schuin omhoog loopt. Verhaal blijft eigenlijk een beetje dat ik een nieuwe kachel gekocht heb, die niet meer is in te ruilen tegen een gesloten systeem. Ik kwam er pas na aankoop van de kachel achter dat ik niet door het dak kan.

Het komt er dus op neer, dat de een installateur zegt dat het op deze manier kan, terwijl een ander weer twijfels heeft. Vandaar mij vraag op dit forum.

Kan iemand mij misschien uitleggen wat het probleem is om de buis horizontaal te maken of iets schuin omhoog. Het schijnt met trek te maken hebben, maar met vriendje google kan ik ook geen bevredigend antwoord krijgen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Doordat de pijp vrij lang horizontaal loopt is er in dat gedeelte geen trek, de afvoergassen koelen daardoor af wat weer ten koste gaat van de trek in het staande gedeelte van de afvoerpijp.
U loopt het risico dat de afvoergassen in de ruimte terecht komen waar de kachel staat/hangt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Wat Jan ook aangeeft is dat de lengte trekhoogte verhouding niet zo mag.

De lengte trekhoogte verhouding mag niet meer zijn dan 1,5.

U zal de kachel dichter bij de wand moeten zetten of de verticale pijp meer dan een meter moeten verlengen tot wel 3 meter.

Aluminium pijp mag maar of dat buiten de beste keus is, is een keuze?

Vr Gr en succes ermee.
 

Chathanky

  • #8
Correct.
Mag je daar de hoogteverschil van de brander en de uitmonding van de haard in mee rekenen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Normaler wijze is het zo, dat je met een gashaard eerst 1 meter vertikaal omhoog moet gaan. en dan pas de rookafvoer mag verslepen.
Dit om een goede trek te hebben, en geen rookgassen terugslag te voorkomen.

Want als de rook gassen terug komen, zul je niet lang plezier hebben van je kachel.
Ik hoop dan, dat je een goed testament hebt gemaakt.

Ook moet je zorgen, dat er voldoende verse lucht in de caravan kan komen, als je de kachel aanzet.
Zeker met een open systeem.
 

Janloco

  • #10
Heren, dank voor jullie reacties. Heel veel van jullie geleerd.Het verhaal is voor mij een stuk duidelijker geworden. Blijft voor mij nog even de vraag over of ik met een gesloten systeem wel direct met een bocht rechsaf mag en dan met een muur doorvoer door de caravan wand. Klopt het dan dat ik niet eerst een meter omhoog hoef met de pijp?? Of moet dat ook bij een gesloten systeem.

Dan nog even voor mijn duidelijkheid. Als ik met mijn huidige "open" kachel eerst ongeveer 20 cm recht naar achteren ga, dan met een haakse bocht een meter omhoog. En dan met een haakse bocht ongeveer 1,50 m naar rechts door de wand en dan weer met een haakse bocht of T stuk omhoog tot boven het dak. Is dat dan een veilig optie?. Of zit ik dan ook met de verhouding 1,5 die ik tegenkwam in jullie reacties.
Er zijn overigens in de caravan voldoende ventilatie roosters om een open systeem te kunnen gebruiken.

Ik dank jullie alvast weer voor de reacties.

En dan al deze ellende doordat je er pas later achterkomt dat niets te doen is op het dak. Je kunt nergens lood aan vast maken en door de coating is er ook niets te plakken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zeker ook bij een gesloten systeem, moet je eigenlijk eerst 1 meter omhoog, zeker met een 100/150 buis.

Ook is het zo, dat je een rook kanaal maximaal 2x mag verslepen met een 90 graden bocht.

Maar als het goed is, staat in de handleiding van de kachel precies beschreven, welk rook kanaal je wel en niet mag toepassen.
 

Chathanky

  • #12
Gesloten systemen zijn er nagenoeg alleen met een ventilator en om die reden ben je niet gebonden aan de trek van van de rookgasafvoer.
Kanaaldiameters is van vele zaken afhankelijk en daar is weinig zinnigs over te zeggen als je niet weet welk toestel je gebruikt.
 

Janloco

  • #13
@Peter

Geweldig bedankt voor je heldere uitleg. Ik zal iets moeten ontwikkelen dat ik eerst een meter omhoog ga. Ik snap nu ook waarom mijn eerste oplossing niet kon werken. Max 2x een bocht van 90 graden gebruiken. Ik ga maar proberen of ik mijn kachel kan omruilen voor een gesloten systeem.

@Chathanky
Ook jij dank voor de helderheid. Een ventilator in een gesloten systeem vandaar een heel ander verhaal over trek.

Ik laat hier in ieder geval horen hoe het is afgelopen. Nogmaals dank aan allen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Ik ben eens even aan het zoeken geweest, naar jou kachel.

Als ik het goed heb noemen ze het een gasradiator.
En is het deze:


Ik ken deze soort kachels niet, maar lijkt op een gevel kachel, zoals ik het lezen kan.
Alleen moet de P36 op een rook kanaal worden aangesloten.
Er valt weinig informatie te vinden over dit type kachel, maar volgens mij zit er een afvoer aan de achterkant.

Dus zou je eigenlijk een rook kanaal door de wand van de caravan moeten maken, en dan aan de buitenkant een pijp omhoog moeten brengen.
Maarja dat ziet er ook niet fraai uit, en de afvoer zou heel heet worden, wat dan weer brandgevaar op zou kunnen leveren op het punt waar je door de buitenwand heen gaat.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Chathanky schreef:
Gesloten systemen zijn er nagenoeg alleen met een ventilator en om die reden ben je niet gebonden aan de trek van van de rookgasafvoer.
Kanaaldiameters is van vele zaken afhankelijk en daar is weinig zinnigs over te zeggen als je niet weet welk toestel je gebruikt.
Bijna alle gesloten gashaarden, werken zonder rookgasventilator.
Rookgasventilators worden vaker gebruikt bij een open systeem.
 

Janloco

  • #16
@Peter

Nogmaals veel dank voor je zoekwerk en antwoord. De afgebeelde kachel is inderdaad de kachel die ik heb. Hij komt van een Belgisch bedrijf. Well straler heet dat bedrijf. Als je de volder leest, dan spreken ze over gasradiator, dat klopt. In deze serie hebben ze schoorsteen aansluitingen en muuraansluitingen. Ik heb de schoorsteen aansluiting. Bij het schoorsteen type staat in de folder "open toestel" en bij de muuraansluiting staat "gesloten toestel". Maar ook bij de gashaarden van dezelfde folder zie je staan schoorsteen en muuraansluitingen alleen dan wordt er niet meer gesproken over open of gesloten systeem.

Maar wij gaan zo naar de dealer in België, zondag's geopend en dan ga ik kijken of ik de kachel kan omruilen voor een gesloten systeem. Ik zal dan daar nogmaals mijn probleem uitleggen en hopen dat ik mijn toestel nog kan omruilen tegen iets wat ik wel kan gebruiken in mijn situatie
 

Janloco

  • #17
Beste lezers en meedenkers.

Heel veel dank voor jullie inbreng. Ik heb er weer mega veel van geleerd. Ik heb jullie advies opgevolgd en mijn kachel omgeruild voor een gesloten systeem. De dubbelwandige pijp 1 mtr. recht omhoog en daarna 1 mtr naar rechts en door de caravanwand naar buiten. De pijp is van roestvrij staal en ik heb hem zwart gespoten met speciale kachel verf.
Ik heb nu eenHarmony 05 DV staan. Nu nog even opzoeken waar dit product vandaan komt, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben.

Maar nogmaals veel dank voor het meedenken!!!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu