Rode holle baksteen -- frezen in plafond?

Nicky89

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een vraag over een klus die ik heb laten doen maar mijn elektricien/installateur en ik weten niet hoe we verder moeten. Er moet een leiding worden aangelegd door een stukje plafond (ongeveer anderhalve meter) en mijn installateur heeft daarvoor geprobeerd om in het plafond te frezen. Nu kwam hij echter een soort holle rode baksteen tegen die hij nog nooit gezien heeft:



Zoals je kunt zien is de onderkant van de steen best dun en zit er een holle ruimte achter, ik vermoed voor de isolatie. Het gaat om een jaren-50 woning, een appartement op de bovenste verdieping, dus boven dit plafond is alleen nog maar het dak van het complex.

Heeft iemand enig idee of je dat onderste stukje gewoon weg kunt frezen zonder dat er iets ergs gebeurt? Of eigenlijk heb ik liever dat iemand er naar kijkt die er echt verstand van heeft, maar waar en hoe moet ik zoeken naar zo iemand?

Hartelijk dank voor alle advies!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Min advies is NOOIT frezen in een plafond.

Dit lijkt op NEHOBO.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Zeer waarschijnlijk een gemetselde holle baksteen vloer, nehobo was een van de merken. Nooit frezen haaks op de overspanningsrichting, er zit geen dwarswapening in dit type vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Heb je toestemming van de vve?
 

Nicky89

  • #5
Bedankt voor alle opmerkingen. Ik heb alleen nog geen idee of en hoe ik verder moet.

Wat is hier de overspanningsrichting? Of hoe kun je dat zien?

De VVE heb ik niet gevraagd; geen idee of dat ook moet. Daarbij hebben zij er denk ik geen verstand van en zullen ze me doorverwijzen naar een bouwkundige o.i.d.

Het beste lijkt me dus om er iemand bij te halen die uitsluitsel kan geven. Maar geen idee hoe je daar aan komt. Het klinkt allemaal niet hoopgevend. Anders is het misschien beter om de boel maar weer dicht te stucen, tenzij iemand hier kan zeggen hoe je dit aanpakt. Het probleem is alleen dat er eigenlijk geen andere opties zijn om mijn kabeltjes te kunnen trekken.

Wat is eigenlijk het ergste wat er kan gebeuren? Kan het plafond meteen naar beneden komen als je een twee centimeter diepe sleuf maakt? Of is die kans eigenlijk heel klein? En als je het dan weer goed dichtmetselt met stevig spul, dan heb je toch eigenlijk de oorspronkelijke stevigheid weer? Of werkt dat niet zo?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Google eens op de afbeeldingen van NEHOBO. Dan zie je hoe de vloer / het dak is opgebouwd. De holle stenen vormen een druklaag icm de wapening.

Als je dieper gaat frezen, dan beschadig je de wapening met daarbij een grote kans op bewijken van de gehele vloer.

Constructieve wijzigingen moet je altijd voorleggen aan de VVE. Dat zal ook wel vermeld staan in de koopovereenkomst.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Wat voor kabels gaat het over?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Overspanningsrichting is evenwijdig aan de voegen, dus van onder naar boven op de foto.
 

Nicky89

  • #9
Bedankt Rola, dan moet ik dus zeker niet gaan frezen in dat strookje waar de stuc nu weg is gehaald (van links naar rechts) want dat is dus haaks op de overspanningsrichting. Ik zal me eens proberen in bakstenen te verdiepen dan om het te snappen, want eerlijk gezegd kan ik nog niet echt goed zien 'hoe de muur is opgebouwd'.

Mag ik misschien wel schuin frezen? 45 graden? Of nog een beetje schuiner? 60 graden? Of is het sowieso geen goed idee met dit plafond?

Het gaat om netwerkkabels. Het liefst zo veel mogelijk zodat ik geen switch nodig heb.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Ook niet diagonaal, er zit geen dwarswapening in dit soort vloeren die voor enige herverdeling van de krachten kan zorgen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Netwerkkabels? Tegenwoordig gaat toch alles draadloos :mrgreen:

Als je wat meer info geeft, kunnen we misschien een alternatief bedenken. Zoals door de vloer boren en in de dekvloer leggen.
 

Nicky89

  • #12
Oké, dus misschien kunnen we dan haaks op de voorgaande poging frezen en dan via de muur de bocht om. Alleen eerlijk gezegd lijkt me na al dit gedoe het frezen in het plafond niet meer zo'n goed idee. Kan dat eigenlijk zonder meer of zou ik hier dan sowieso nog iemand ter plekke naar moeten laten kijken?

Een goed alternatief is er eigenlijk ook niet echt. Onder de (houten) vloer zou kunnen, alleen dat is veel werk omdat (1) het laminaat dan weg moet; (2) je dan gaten moet gaan boren in de vloer met alle onzekerheid of je wel naar de andere kant komt van dien; en (3) ik heb houten vaste plinten waar je dan doorheen zou moeten, want je moet toch een keer weer omhoog bij de muur. En de plinten beschadigen vind ik zonde, of je moet ze vervangen maar dat is ook een gedoe.

Nog een andere optie is misschien om gewoon de kabels in de sleuf van de eerste poging te leggen zonder buis en dicht te smeren. Er zat namelijk best een dikke stuclaag van minimaal 12 mm; de sleuf is nu overal minimaal wel zo diep. Maar dit is natuurlijk ook niet ideaal.

Draadloos is niet echt te doen in zo'n stedelijke omgeving en ik wil een betrouwbare verbinding. Daarbij werkt onze digitale TV via internet niet draadloos.

Nog andere ideeën en opmerkingen zijn welkom!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Als het stucwerk 12 mm is, kun je de utp kabel gewoon weg smeren in het stucwerk, zonder in een buis te leggen.

Ik zou er dan een extra kabel bij leggen, voor eventuele extra aansluiting in de toekomst.
En neem meteen een goede afgeschermde kwaliteit utp of ftp cat 6 kabel zoals bv een S/FTP kabel dan ben je ook in de toekomst verzekerd van een goede, snelle en storing vrije verbinding.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt, maar dan moet je wel wat meer info geven. Achter de plint is één van de makkelijkste. Zo'n kabel in het plafond frezen kan je in ieder geval beter vermijden.
 

Knuppel

  • #15
Is dit niet gewoon een cusveller vloer?
Ik heb deze holle bakstenen ook in mijn 60er jaren woning.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Cusveller is een bekistingssteen en van bimsbeton gemaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu