Risico op legionella in afgedopte leiding

Vanraak

  • #1
Goedendag,

Ik heb een vraagje over mogelijke legionella groei. Ik heb al enkele onderwerpen gelezen, maar kwam mijn situatie niet zo snel tegen.

In de badkamer van onze nieuwbouwwoning komt een warm en koudwaterleiding binnen via de standleiding. Die wordt vervolgens een aantal keren gesplitst. Eerst voor de douche, vervolgens, wastafel 1, wastafel 2 en daarna lopen ze nog 2-3 meter door waarna de leiding is afgedopt om in de toekomst mogelijk een bad te plaatsen.

We zijn al bijna klaar met de badkamer. Alles is gestuct en gesausd en nu komt plotseling bij mij de angst van legionella naar boven.

Is dit terecht of zal het water in de resterende 2-3 zich voldoende mengen met het andere water, zodat legionella zich niet zal verspreiden? En is het wellicht verstandig om even een tapkraantje op de afgedopte leiding te zetten en even door te spoelen voordat we het huis in gebruik gaan nemen?

Ik hoop dat het verhaal duidelijk is. Alvast dank voor jullie reacties.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
En die laatste paar meter kan je niet meer verwijderen neem ik aan?

Kan je het tapkraantje niet laten zitten en af en toe door laten stromen?
 

Vanraak

  • #3
Bedankt voor je reactie.

Nee, dat wil zeggen de leiding loopt gedeeltelijk door de dekvloer en achter een gipswand.

Het tapkraantje laten zitten is idd een idee waar ik ook aan heb gedacht. Er zit echter geen afvoer, dus een (wellicht aanvaardbaar) risico dat om een of andere reden de kraan open staat en mijn badkamer overloopt. Het andere punt is dat er een 2 persoons infrarood cabine voor komt te staan en ik er waarschijnlijk net niet bij kan of mogelijk zelfs geen ruimte meer is om de cabine te plaatsen. Dat moet ik nog even gaan opmeten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Aftakkingen mogen voor zover ik weet niet langer zijn dan 5 keer de leidingdiameter, bij een leiding van 15 mm betekent dat hoogstens 7,5 cm.
Hier is veel info te vinden.
 

Vanraak

  • #5
Dank je wel Jan.

Ik heb inmiddels mijn oor ook te luisteren gelegd bij meerdere loodgieters. Het antwoord loopt uiteen, maar ik heb de knoop doorgehakt. Ik ga de boel deels slopen, uithakken afkoppelen.

Ik baal als een stekker, maar liever nu dan over een aantal maanden van spijt de haren uit mijn kop trekken.

Dank voor jullie raad.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Verstandig besluit!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Z'n lang stuk niet gebruikte leiding heet Dood eind je kan er dus letterlijk aan doodgaan.

Heel verstandig het goed aan te pakken, succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu