Riolering aanleggen

Klusbuds

  • #1
LS,

Een paar vragen over het aanleggen van een riolering.

Ik wil een hemelwaterafvoer van 70 mm aansluiten op een 125 mm grondbuis. De grondbuis ligt zo'n 4 meter van de plek waar de hemelwaterafvoer de grond in gaat.
Moet ik nu de grondbuis doortrekken naar het punt waar de hemelwaterafvoer de grond in gaat, of moet ik de hemelwaterafvoer vier meter door de grond trekken naar de grondbuis?

Er is mij verteld dat het beter is om de hemelwaterafvoer door te trekken naar de grondbuis, omdat een te grote buis meteen op het punt waar de hemelwaterafvoer de grond in gaat eerder verstoppingen veroorzaakt. In een te grote buis loopt het water te snel weg en blijft het vuil liggen. Wat is waar?

Idem voor een buis van een douche van 32 mm of 40 mm (ik heb het niet precies opgemeten). Direct in de grond aansluiten op een 125 mm grondbuis of zo lang mogelijk doortrekken naar een 125 mm grondbuis die twee meter verderop ligt?

Klopt het verder dat het gebruik van T-stukken en haakse bochten vermeden moet worden in verband met een grotere kans op verstopping?

En maakt het tot slot uit of je in de grond schuifmoffen gebruikt in plaats van lijmmoffen?

Bij voorbaat dank voor een reactie.

KlusBuds
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Hwa buis 70 mm is niet geschikt voor in de grond (te zwak).
Als het even kan nooit T maar Y koppelingen gebruiken.
En ook liever 2 x 45 graden i.p.v haaks.
Voordeel van schuifmoffen is dat je de boel weer los kunt krijgen in het geval van een verstopping.

Ik zou de grondbuis naar de plaats van de hwa en douche aansluiting brengen met schuifmoffen, Y stukken en 45 graden stukken.
Zoek ook nog even op dit forum naar beluchting van riool en afvoer, misschien kan je daar ook nog je voordeel mee doen.

Succes ermee.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #3
En 32 of 40 mm zou ik ook niet in de grond leggen.
 

Klusbuds

  • #4
OK, bedankt, begrijp ik. Maar kan een van jullie nog antwoord geven op het volgende:
Er is mij verteld dat het beter is om de hemelwaterafvoer door te trekken naar de grondbuis, omdat een te grote buis meteen op het punt waar de hemelwaterafvoer de grond in gaat eerder verstoppingen veroorzaakt. In een te grote buis loopt het water te snel weg en blijft het vuil liggen.
Dus, er is mij verteld dat als je op een grondbuis van 125 mm alleen maar een 70 mm hemelwaterafvoerbuis aansluit, je problemen kunt krijgen, omdat de diameter van die grondbuis te groot is voor de "lullige" hoeveelheid water van die ene 70 mm hemelwaterafvoer. In die 125 mm buis zou het vuil makkelijker blijven liggen dan in die 70 mm buis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als het hoofdriool goed gelegd is ontstaan er geen verstoppingen, dit heeft niets te maken met de diameter van de afvoeren die op het hoofdriool aangesloten worden.

Een klein wasbakje met een afvoer van 32 mm zoals in het toilet veroorzaakt ook geen verstopping.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
En als je de vraag omkeert, wat zou er dan wel aan een 70 mm hwa kunnen? Een goed afschot is veel belangrijker. Bij geen of te weinig afschot of een doorhangende" buis kan ik me wel wat voorstellen bij achterblijvend vuil.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ik heb verstand van telefoonsystemen dus als het niet klopt dan hoor ik het wel, maar volgens mij moet een rioolbuis juist met maar weinig afschot worden gelegd (werkt bij mij tenmiste al jaren prima)
Dus bijna waterpas.

Zou je hem met teveel afschot leggen dan loop je juist het risico dat vuil blijft liggen omdat het water te snel weg stroomt.
Dat een hemelwater afvoer aan het eind van een rioolbuis zit is juist ideaal.

Via hemelwater krijg je nl. bijna nooit verstoppingen (als er niet veel blad in je goten kan waaien) immers regenwater is gewoon helder water (meestal tenminste).
Door de hemelwater aan het eind van je riool te zetten zal bij elke regenbui je riool mooi schoon worden gespoeld.

Verstoppingen worden veroorzaakt door zeep/vet en spullen die niet in het riool thuis horen als maandverband of plakstrips hiervan, flosdraad, haren, een klusser die zijn cementemmers even afspoelt enz. maar vrijwel nooit door hemelwater afvoer.

suc6

Gerrit Bakker
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gerrit B, je hebt helemaal gelijk :D
Het residu in het riool moet drijvend afgevoerd worden.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #9
Afschot mag maximaal 1 cm per meter zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Met goed afschot bedoelde ik ook precies wat door Gerrit omschreven wordt, (dus niet: goed afschot = flink veel afschot).
Bij het leggen van de buizen zorgen voor een goede ondervulling met zand zodat de buis niet doorzakt na het aanbrengen van het afdekzand / grond.
 

Fiesiekus

  • #11
En probeer te voorkomen dat bouwafval zoals cement, kalk of lijmresten in de afvoer terecht komt. Kunnen nl. het begin van een verstopping vormen. Openstaande afvoeren dus met een speciekap etc. afdekken zolang er verbouwd wordt.
 

Chathanky

  • #12
Het aanhouden van de juiste afschot heeft met het totaal gesommeerde richtings veranderingen te maken. Die lopen uiteen van 1:50 bij 22.5 graden tot maximaal 1:200 bij 112,5 graden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Zullen we even wachten op de TS voor er verder een meningsvorming plaatsvindt over afschot van de afvoer ?

Ik zie nergens een vraag van de TS hierover staan.
 

Chathanky

  • #14
Hij zal er zeker mee te maken krijgen Jan.
 

Chathanky

  • #15
Overgens mijn mening is de hemelwater door te trekken naar de hoofdbuis om de stroming hoger is dan in een 125 buis. Mits de hemelwater afgestemd is op de juiste afvoercapaciteit. dit geldt ook voor andere afvoeren.

Die 125 is berekend op de verzameling van de diverse afvoeren die hier op uit komen.

Als je een verloop plaatst zet deze wel goed weg, met de smalle uitloop naar boven.
 

Klusbuds

  • #16
Twee verschillende opinies dus. Kan.

Heeft een van de vorige schrijvers nog een reactie op de "betere stroming in een kleine buis"?
 

Fiesiekus

  • #17
Er is voor beide opties iets te zeggen: grote stukken zullen sneller verstoppingen geven in 70 mm leiding (als die er al in terecht kunnen komen), maar de sedimentatie is minder in die pijp door de hogere stroomsnelheid. Dat laatste zou overigens ertoe kunnen leiden dat het grove vuil achterblijft.

Maar de PVC-pijpen van tegenwoordig zijn zo glad dat sedimentatie (in 125 mm pijp) toch ook meegevoerd zal worden bij de volgende spoelbeurt. Daarom zou ik een lichte voorkeur voor 125 mm hebben.

Bij het hoofdriool wordt gebruik gemaakt van een "V" vorm van het riool: bij lage afvoerdebieten is de stroomsnelheid op de bodem hoog genoeg om sedimentatie tegen te gaan. Bij hoge afvoerdebieten wordt het bredere deel gevuld.

Het dunwandige HWA materiaal in ieder geval niet in de grond leggen; alleen dikwandig rioolpijp gebruiken.
 

Klusbuds

  • #18
Bedankt allen. Ik ga ermee aan de slag.

En, ik ga dan toch voor de 125 mm optie.

De hemelwaterafvoeren nemen vrij grote stukken van het dak voor hun rekening, dus de stroomsnelheid zal ook voor een 125 mm buis goed genoeg zijn. Voor de douche geldt denk ik hetzelfde verhaal, daar is de stroomsnelheid bij een douchebeurt toch ook behoorlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu