Retourleiding infrezen voor warme vloer

Bems

  • #1
Beste klussers,

Onze installateur raadt ons aan, op het toilet, de retourleiding van de verwarming te gaan infrezen in de afwerkvloer, om zo een heerlijke warme vloer te krijgen.

Onze vraag is nu: kan je hier gelijk overheen gaan tegelen of is het beter om hier nog een afwerk(vloer)laag op aan te brengen?

Wordt de temperatuur van de vloer niet veel te hoog als je er gelijk overheen tegelt?
En zullen de tegels, door het krimpen en uitzetten van de retourleiding, niet loslaten of scheuren?

En wanneer we een extra afwerkvloer kiezen 'pakt' deze dan op de al bestaande afwerklaag? En hoe hoog moet deze laag dan worden?

alvast bedankt,

een kritische consument.
 

Pepjo

  • #2
Kan deze kritische consument die vragen niet beter stellen aan diegene die met het plan komt, de installateur dus ?

Als die zegt dat het kan, en het is een vakbekwaam iemand, wie zijn wij dan om op een afstand en zonder de situatie te kennen een oordeel uit te spreken ?

Het wordt overigens wel vaker gedaan. :D
 

Bems

  • #3
Beste Pepjo,

Dat is dus nu precies het probleem waar deze kr. consument tegen aan loopt.

De installateur zegt dat je gelijk erover heen kunt tegelen zonder dat de vloer te heet zal worden en tegels los zullen gaan zitten, of in het ergste geval zullen knappen, door het krimpen en uitzetten.

De werknemer van de installateur zegt op zijn beurt dat de temperatuur van de retourleiding te heet wordt, zo ongeveer 80 graden, maar een afwerkvloer er over heen leggen zal kunnen gaan 'zweven'.

En dan zegt de vloerenlegger weer dat er toch maar beter een afwerkvloer over heen moet, anders garandeerd hij de tegels niet.

Dus de 'kritische' consument wordt gewoon het bos ingestuurd, of moet maar op zichzelf vertrouwen. Want de ingehuurde mensen wijzen allemaal naar de ander. Daarom onze vraag om te zien hoe anderen hier tegen aan kijken. Dan wordt het voor ons misschien makkelijker om een plan te trekken.
 

Fiesiekus

  • #4
Bems schreef:
Dus de 'kritische' consument wordt gewoon het bos ingestuurd, of moet maar op zichzelf vertrouwen. Want de ingehuurde mensen wijzen allemaal naar de ander.
Behalve als het op betalen aankomt; dan weten de ingehuurde mensen prima bij ze moeten zijn: bij diezelfde kritische consument.

In uw geval zou ik (maar wie ben ik slechts) me afvragen of een verwarmde toiletvloer zo veel bijdraagt aan het leefcomfort.

Zo ja, dan bestaan er zgn. RetourTerugloopVentielen (Zoek eens op dit forum bijv. onder RTV) die het debiet knijpen als de temperatuur een ingestelde waarde overschrijdt. En dat een CV-retour 80 graden wordt : dan moet de installatie toch wat beter ingeregeld worden. Die temperatuur lijkt me voor de gebakken tegels niet direct een probleem, voor de hechting misschien wel.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
En daar laten we het bij, zie de forumregels, waaruit:
Een diagnose, offerte of reparatie, die reeds gedaan is door een bedrijf of monteur, kan niet worden beoordeeld via dit forum. Het is op afstand niet vast te stellen of zo iemand zijn werk al of niet goed heeft gedaan, en de vakmensen op dit forum zullen hun collega's ook niet afvallen. Hetzelfde geldt voor door derden uitgevoerd werk van welke aard dan ook: vragen te maken hebbend met het niet goed uitgevoerd zijn ervan zullen direct gesloten worden.
Slotje dus.
 

Pepjo

  • #6
Ik ben geen CV-specialist.

Wat wel in overweging kan worden genomen, is een electrisch vloerverwarmingsmatje mee te lijmen met de tegels. Lekker eenvoudig en geen gedoe met de problematiek die er boven geschetst wordt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Gezien het antwoord van Pepjo, dat net nog geplaatst werd voor het slotje, zal ik het onderwerp nog even open zetten om de TS kans te geven erop te reageren.

We bemoeien ons niet met door installateurs uitgebrachte adviezen en gaan dus niet tussen de door verschillende personen uitgebrachte adviezen "zitten".
 

Haak

  • #8
Fiesiekus schreef:
[...Zo ja, dan bestaan er zgn. RetourTerugloopVentielen (Zoek eens op dit forum bijv. onder RTV) die het debiet knijpen als de temperatuur een ingestelde waarde overschrijdt. En...
Deze worden RTL (Retour Temperatuur Limiteerder) genoemd. Zoekt wat makkelijker :D
 

Fiesiekus

  • #9
:prima: Bedankt, ik zat al te zoeken en ik kreeg dat ding niet tevoorschijn.
Overigens heb ik die term "terug loop ventiel" na googelen op "RTL ventiel" gevonden. Het staat dus verkeerd op Internet!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu