Repareren acryl bad

Slagermvd

  • #1
In mijn kunststof bad zit helaas een gaatje door het ongelukkig vallen van m'n douchestang. Is er een mogelijkheid om deze te repareren zonder het hele bad te hoeven vervangen.

Ik heb in een eerdere topic al gelezen dat er misschien gespecialiseerde bedrijven zijn die dit zouden kunnen doen, maar vind ik die.

Zou het mogelijk zijn om aan de onderkant van het bad een reparatie doen polyestor?

Ik hoor het wel, alvast bedankt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Polyester (reparatie pasta) is een stof die op veel kunststoffen juist niet hecht, dus dat wordt waarschijnlijk geen succes.

Een lijm die aan vrijwel alles hecht is een twee componenten polyurethaan lijm, bijvoorbeeld deze (url werkt helaas niet meer)

Methode, ongeveer want ik bedenk het ter plekke:
- Oppervlak rond het gaatje aan de buitenkant opruwen met middelgrof schuurpapier.
- Stof wegzuigen, ontvetten met wasbenzine + keukenpapier, afdrogen, pas op dat er niets naar binnen loopt (aantasting).
- Teken even een paar cirkels rond het gat (aan de buitenkant!) met viltstift van 5 cm ø, van 8 cm ø en van 12 cm ø dan weet je straks nog waar het gat zat...
- Stuk klusplakband aan de binnenkant over het gaatje + omgeving, goed aandrukken, want er mag geen lijm naar binnen komen.
- Stuk canvas of ander stevig (en schoon, vetvrij!) maar flexibel materaal knippen op maat, cirkel 5 cm ø.
- Lijm aanmaken en op de buitenkant op en rond het gat smeren binnen de cirkel van 5 cm, niet te dun insmeren.
- Ook wat op het canvas smeren zodat het geheel geraakt is
- Canvas op de buitenkant drukken, aandrukken, wat uitpuilt weghalen met plamuurmes.
- Tijdens het aandrukken het plakband aan de binnenkant even aangedrukt houden om te voorkomen dat het naar binnen gedrukt wordt door de lijm. Eventueel door een tweede persoon laten doen.
- Ruim twee uur wachten (meer dan handvast), liever wat langer, dan volgende stukje bijv 8 cm ø er op lijmen op zelfde manier.

Op deze manier maak je aan de buitenkant een nieuw laagje, dat best wat kan verdragen.

Als de lijm helemaal hard is (24 uur) kun je het plakband aan de binnenkant verwijderen. Is de lijm iets naar binnen gekomen dan voorzichtig met een fijn mesje weghalen. Is lastig want het is hol. Ik doe dat soort dingen meestal met zo'n operatiemesje, dat is rond.

Op kleur brengen met emaille reparatie, verkrijgbaar in klein flesje met kwastje.

Zo 't is een heel verhaal geworden, maar volgens mij moet het zo kunnen lukken, mits het gat niet te groot is. Moeilijkheid is altijd de hechtkracht van de lijm aan het kunststof. Lukt het met een dergelijke lijm niet, dan zijn er weinig andere mogelijkheden!

Overigens: ik heb zelf wél allerlei kunststoffen aan elkaar gelijmd, maar een bad nog nooit. Lukt het met deze methode, geef dan nog even een reactie! Lukt het op een andere manier (beter) dan ook, want de vraag komt wel vaker voor.

Daarvoor alvast bedankt en... Succes! :P

PS die gespecialiseerde bedrijven werken waarschijnlijk met speciale acryl-lijmen, maar daar heb ik geen verstand van, ik heb de doe-het-zelf en improviseer methode beschreven, denk aan de hand hiervan ook zelf er even goed over na!
 

Slagermvd

  • #3
Ik ga het hopelijk dit weekend proberen met canvas en lijm. Vind het een goed idee.

Weet je trouwens waar ik canvas kan kopen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een stoffenzaak, een kampeerartikelenzaak, de markt. Op een markt kun je van zoiets meestal wel een restje kopen.

Komt ook niet zo nauw, als het maar een goed stevige stof is. De lijm vult op en dicht af, het "canvas" dient voor de "constructie". Een stevig stuk spijkerstof (oude broek, niet net een versleten stuk, wel schoon, geen vet!) zou waarschijnlijk ook al voldoen. Het gaat erom dat je iets hebt wat stevigheid aan het geheel geeft, de lijm vult wel, maar heeft geen "body".

Ik kan je overigens geen garantie geven, eea is sterk afhankelijk van de hechtkracht van de lijm op de stof (kun je testen, 2 stukjes op elkaar leggen, uurtje laten drogen op hete radiator, van elkaar trekken als het restant hard is) en vooral op het acryl.

Maar proberen kost je alleen de tubetjes lijm. Bad vervangen kan altijd nog...

O ja, nog dit: die lijm... als die op je handen komt en je haalt het er niet meteen af met wasbenzine (gaat al moeilijk) of thinner (slecht voor huid en adem), blijven je vingers een week lang zwart. Draag dus plastic of rubber handschoenen bij het werk!
 

Slagermvd

  • #5
Bedankt voor de tip betreffende de lijm, scheelt me een week zwarte handen.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu