Renovatie rookkanaal

Jeroen68

  • #1
Wij hebben een huis uit 1900 met een forse gemetselde schoorsteen met 3 kanalen vanaf de begane grond. Er zijn dus geen houten doorgangen door vloeren of dak. Alles is steen.

Hierop willen we zelf een houtkachel aansluiten met achteraansluiting in de schouw. de kamers erboven zijn nog niet gestuct. We kunnen dus een gat maken in de schoorsteen mocht dit nodig zijn voor de montage. Het eenvoudigste lijkt mij een flexibele RVS buis erin te plaatsen.

Ik heb een aantal vragen hierover. Ik hoop al flink op het forum gezocht, maar ben er nog niet helemaal uit.

1. Als een kanaal van kachel tot aan uitmonding volledig ommetseld is, MAG je dan een flexibele RVS buis gebruiken? Met de bekende korrels dan.

1a. Is het dan gebruikelijk om de buis altijd uit een stuk te doen, of halverwege een las te maken. Totale lengte zal een meter of 11 zijn.

2. Hoe maak je haakse hoek in de muur van achterkant kachel naar vertikaal rookkanaal? Met een ingemetseld T-stuk of een bocht?

3. Ik wil het bovenstente deel van de schoorsteen buiten opnieuw metselen. Deze is slecht. Wat voor stenen en specie gebruik ik hiervoor? Daarna pleister ik hem weer zoals ie nu is.

4. Bestaan er in de handel nog (geglazuurde) stenen uitmondingen voor de bovenkant van de schoorsteen. Dit ipv een RVS buis met trekkap. Zou ik vrienden mee maken. Het is nogal een chique buurt in de ogen van de meeste buren.

Hartelijk dank! Ik wil het snel uitvoeren en zal de vorderingen ook maar eens posten. Vandaag de eerste sneeuwbui op ons dak gehad.
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou eerst door een deskundige laten inspecteren of de schoorsteen nog goed is. Goede kans van wel; er is hoogst waarschijnlijk ook kolen mee gestookt?


Als ie goed is, zou ik geen extra RVS erdoor voeren; zeker over 11 meter kan dat een heidens karwei zijn; ook met overgangen en die korrels lijkt me een crime.

Die geglazuurde potjes heb ik nog wel met pallets tegelijk bij bouwmaterialen handel gezien (5 jaar geleden).
 

Jeroen68

  • #3
We hebben een camera inspecite laten doen. Kanaal niet goed genoeg. Omdat er oude gresbuis in zat en halverwege wat puin. Beide kunnen er uit.
 

Fiesiekus

  • #4
Wat voor diameter heeft je kanaal en welke de beoogde RVS-buis?
 

Jeroen68

  • #5
Kanaal is ongeveer 20cm in het vierkant binnenmaat. Soms gaat het over in een driehoek. Ik zou 150mm buis willen overhouden.
 

Fiesiekus

  • #6
Hmmm...kan wel eens problematisch zijn om daar over 11 meter zo'n RVS-kanaal in te frotten. Wil je 't zelf doen?
 

Jeroen68

  • #7
Ja, wil het zelf doen. Ik kan eenvoudigweg halverwege een gat maken mocht dat het vergemakkelijken. Zie ook mijn vraag daarover 1a.

Wat zijn de problemen die je ziet?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Eigenlijk moet/mag je geen flexibele buis gebruiken voor een houtkachel.

Dit omdat die van binnen niet glad is, en zo alle roetdeeltjes in de ribbels blijft hangen.
Ook bij het vegen van het kanaal zullen die niet goed verweiderd kunen worden.

Zo heb je veel eerder kans op een schoorsteen brand.

Beter is een gladde Dubbelwandige buis te gebruiken, maar ja die zul je niet zo maar door dat kanaal kunnen trekken.
 

Fiesiekus

  • #9
Beter toch door een erkende installateur laten aanleggen. I.v.m. risico dat ie halverwege blijft steken.
 

Jeroen68

  • #10
Dus twee meningen over vraag1: Volgens Fiesikus mag het, volgens peter niet. Welk kamp wint? Iemand ideeën voor vraag 2-5?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik lees nergens dat een flexibele buis mag van Fiesiekus :?
Hij geeft volgens mij alleen aan dat zo'n buis door een schoorsteen frotten een heidens karwei is.

Bij mijn weten mag alleen een gladde buis gebruikt worden voor een houtkachel.
Is het geen optie de oude schoorsteen af te breken en een nieuwe te maken ?
 

Fiesiekus

  • #12
Volgens mij mag je wél een flexibele dubbelwandige erdoor aanleggen (dat was vraag 1 van de TS, toch?); als ie maar glad is aan de binnenkant.

Punt blijft dat dat over 11 meter via een tamelijk krap kanaal, een heidens gefrot kan zijn/worden.
 

Pigion

  • #13
Er zijn dubbelwandige flexibele buizen, die toch "glad" zijn aan de binnenzijde. Ik ben ook bezig een 30 x 30 cm schoorsteenkanaal te verkleinen naar dia. 20 cm.
Pigion
 

Jeroen68

  • #14
1. Lijkt inderdaad zeer onverstandig dit met enkelwandige flexibile buis te doen. Dank voor de reacties. Blijkbaar door de gesloten verbranding van een houtkachel ontstaat er meer roet met zeer grote zuurgraad. RVS ribbelspul kan hier niet tegen. Dus het wordt dubbelwandig
1a. Uit een stuk gaat waarschijnlijk toch niet lukken. Dus wordt met overgangen.
2. achteraansluiting? Wordt ingemetseld in de schouw. Toch ook dan een T stuk voor opvang roet?
3. Stenen/mortel voor metselen van een schoorsteen.
4. Geglazuurd eindstuk. Heb bij bouwmarkt gekeken na tip. Dit is enkel het uiteinde. Zou het liefst een soort gresbuis van 80cm hebben. Bestaan die?

Nu nog een productnaam vinden van die dubbele flex buis. Nog niet gevonden...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Dubbelwandige flexibele RVS buis, ben ik ook nog niet tegen gekomen.
 

Pigion

  • #16
Google op flexibele rookgasafvoer.
Pigion
 

Jeroen68

  • #17
1 Gevonden! Thanks!

2-4?
 

Azijnpisser

  • #18
Maar is die ook glad aan de binnenkant? Als hij niet glad is, dan heeft het alsnog weinig zin...

Logisch vervolg: je schoorsteen is afgekeurd omdat er puin in zit, en een stuk grespijp. Om dat flexibel erin te krijgen, moet je toch ook dat puin en die pijp verwijderen. Als je dan de boel een beetje netjes terugmetselt, en de rest van het metselwerk is netjes glad en in orde, dan heb je toch helemaal geen pijp nodig?
 

Fiesiekus

  • #19
Lijkt me een goede en makkelijkere oplossing voor dit probleem.
 

Jeroen68

  • #20
Eigenlijk helemaal mee eens! Maar het bestaande kanaal heeft ook al gelekt. En op metselwerk moet net als op ribbels van rvs buis roet blijven zitten. Dus ik dacht voor safe te gaan. Als ik het volgens de norm doe en er zit een keurig glad rvs kanaaltje in, dan ben ik altijd safe. Krijg ik mijn positieve rapport en is de verzekering ook weer blij.

Het huis heeft trouwens 14 oude rookkanalen waarmee vroeger het huis werd verwarmd. Toen werkte het ook. Dus je punt is absolut valide.

Echter, de schouwenman (de expert dus) die zou de schoorsteen afbreken, een dubbelwandige rvs buis plaatsen en dan weer met gipsplaatjes eromheen het orgineel terug brengen. Ook valide, maar wel de weg van de minste weerstand vrees ik (en de duurste....).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu