Remeha Tzerra 39C+ Isense en zonboiler met eigen thermostaat

Ron Vegter

  • #1
Hallo,

Gisteren een nieuwe Tzerra 39C geplaatst, mijn vraag is of ik een zonneboiler kan aansluiten met zijn eigen 3 wegklep aansturing en schakelcontakt naar de cv ketel, samen met Isense.

Bij mijn oude Radson ketel gebruikte ik de thermostaat ingang en die werd dan ingeschakeld, de besturing van de zonneboiler schakelde een externe 3 weg klep in de CV aanvoer leiding.
Via de cv ketel werd de 2e spiraal in de boiler verwarmd.Dat werkte altijd prima.

Ik zou de nieuwe Tzerra ook zo wel kunnen schakelen, alleen dan werkt de Isense modulerende regeling niet meer denk ik en moet ik de chronotherm 3 blijven gebruiken.

Graag jullie advies.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Vreemde opstelling.
39c is een combi toestel, waarom ga je daar een zonneboiler indirect mee stoken.

Je kan dan beter de uitgang van de boiler via een mengventiel op de koudwateringang van de ketel zetten.
En even een opnemer plaatsen zodat de ketel ook weet dat de boiler geladen is om onnodig starten te voorkomen.

Zolang de boiler is geladen door de zon slaat de ketel niet aan, is de boiler te koud stookt de ketel het tijden ww vraag weer bij.
 

Ron Vegter

  • #3
De opstelling is inderdaad vreemd, dat klopt.

Een combiketel is gewoon een stuk goedkoper dan een soloketel.

Voordeel als je de cv water gebruikt voor het opwarmen van je 2e spiraal in de boiler is wel dat je rendament technisch veel beter uit bent en ik heb dan 300 liter warm water ter beschikking. CW6.
De zonneboiler aansluitset van Remeha is gewoon prijzig.

Denk dat ik het volgende ga proberen, de Isense aansluiten en dit signaal onderbreken op het moment dat de zonneboiler warmte vraagt evt tijdsvertraagd.

Dan kan mijn zonneboiler installatie zo blijven werken en de Isense bij normaal werken op CV bedrijf.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ketels vinden het normaal niet tof als je opentherm gaat schakelen als de ketel aanstaat.

heeft de tzerra geen vorstcontact?
 

Ron Vegter

  • #5
Ja die is er wel, zal even kijken hoe dat aangesloten moet worden

Dank je wel.
 

Ron Vegter

  • #6
Helaas deze oplossing werkt niet daar de ingang van de vorstschakelcontakt dezelfde ingang heeft als de Isense en kamer thermostaat.

Kom er wel achter dat er een functie is voor een externe 3weg klep voor een indirecte boilerschakeling, alleen hoe dan het schakelcontact van de boiler aangesloten moet worden staat helaas niet in de beschrijving
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Volgens mij heb je dan een extra print nodig, en of dat gaat werken is maar de vraag omdat de automaat al een tapwater voorziening aangesloten heeft.
 

Ron Vegter

  • #8
Al heel veel instellingen vernaders in de tzerra, echter nog geen succes.
De ketel als solo ketel ingesteld P35=1, geen succes
P3=2 geen succes.

Kom er nog niet uit.
 

Ron Vegter

  • #9
Al heel veel instellingen veranderd in de tzerra, echter nog geen succes.
De ketel als solo ketel ingesteld P35=1, geen succes
P3=2 geen succes.

Kom er nog niet uit.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #10
Terwijl het zo simpel is, zoals Headhunter ook al aangeeft, gebruik de cv spiraal in de zonneboiler niet langer, en laat de Tzerra als naverwarmer dienen.

Bijkomend voordeel is, dat je 's winters veel minder stilstandsverliezen hebt in de zonneboiler (want die staat niet continu op 60 graden)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Met p35 zet je alleen het WW gedeelte uit, de regeling negeert dan de sensoren voor ww bereiding meer niet.
P3 doet ook zoiets, maar beide geven geen vrijgave voor externe boiler omdat dat niet in de ketel zit.

Je zou Remeha kunnen bellen met deze specifieke vraag, maar ik denk dat ik wel weet wat het antwoord is.

Als je de boiler als voorverwarming aansluit zal je ook dicht tegen cw6 aan zitten voor de eerste 300l, daarna word het cw5.
 

Tumkie

  • #12
Alles plug & play via fabrikant te verkrijgen en zo zuinigste werking op termijn maar wegens te duur op zoek naar allerlei antwoorden die waarschijnlijk niets gaan oplossen ...
 

Dolf B. Boorzalf

  • #13
Nou, neem me niet kwalijk, maar naar mijn bescheiden mening heeft Ron Vegter een zeer legitieme vraag. En de vakhandel weet zijn vraag niet te analyseren, of er ook maar iets van een beschaaft antwoord indachtig de materie op te geven.

Het verhaal is simpel, hij had een aan/uit gestuurde ketel met een zonneboiler voorzien van twee spiralen. De onderste voor de zonnecollectoren, de bovenste voor het naverwarmen. Echt geen rocketscience. Analoog prima aan te sturen.

Nu komt er zo'n nieuw ding met het hopeloze opentherm gedoe. En dan kan er weinig meer.

De oplossing is simpel, en heb ik meermaals toegepast, ook zonder zonnecollectoren. De combi SWW functie van de CV voor het keukenbedrijf, en de indirect gestookte boiler voor supercomfort voor de badkamer (baden en stortdouches).

Gaat perfect, al die dure opentherm zooi en slimme en fabrikant gerelateerde thermostaten (die zijn overwegend voor domme mensen met een niet bijster goed opgezette CV-installatie) er uit mikken, een goede externe weersafhankelijke regeling die op aan en uit werkt, een driewegklep met een driepuntsthermostaat. Kan dus allemaal niet met opentherm...

Werkt perfect, en begrijpelijk!

Anders zou je bij Remeha de explicite vraag neer moeten leggen hoe je buiten de interne tapwaterfunctie van de Tzerra en het gebruik van de Isense, ook nog een externe indirect gestuurde boiler aan kunt sturen. Ik denk dat het dan stil blijft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
De vraag is zeker wel legitiem, maar de ketel kan niet wat TS graag wil.
De rest van je antwoord is gewoon een opsomming van wat hierboven al is gezegt:

TS weet dat de ketel zonder Isense dit gewoon kan dmv een simpele regelaar, en daar de ketel en drieweg mee sturen om de laadspiraal van heet water te voorzien.

TS wil dit echter graag met behoud van Isense, en dat gaat niet.

De Tzerra is daar niet op ontworpen, de Tzerra heeft voor deze toepassing (zonneboiler) een naverwarmer functie aan boord.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #15
Zonne boiler met behoud van i sense is wel degelijk mogelijk.

kijk eens op de site van remeha, naar een zonne boiler aansluitset. Deze bouw je simpelweg onder je ketel en sluit de warm water van de zonne boiler hier op aan, de werking is simpel is de zonne boiler op temperatuur word er niets door de ketel na verwarmt. Is de temp te laag word deze door de cv ketel na verwarmt.

Optie 2 is met een separate pomp en een rematic MC regeling icm cenvax MG 316/315 regeling de MC stuurt een opentherm signaal uit en er kan op deze regeling een i-sense worden aangesloten.

Mogelijk is het zeker het vergt alleen iets van onderzoek en wat je zelf wilt naverwarmen of de zonne boiler middels de 2 de spiraal opwarmen.

En Boorzalf als jij niks van opentherm en de regeling snapt of de werking hiervan kraak het dan ook niet af. er zijn wel degelijk mogelijkheden om met open therm meerdere groepen boilers of wat dan ook aan te sturen.
Ga niet alleen uit van je eigen kunde maar denk eens buiten de box.

john
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu