Remeha Calenta 40s

Nieuweling

  • #1
Hoi,

Ik heb sinds 2 weken een Remeha Calenta 40s en sindsdien heb ik een aantal comfort problemen waarbij jullie me mogelijk kunnen helpen.

Eerst even de situatie uitleggen ik heb deze Remeha 40S genomen voor de
CW 5 warmwatervoorziening en dit bevalt me dan ook uitstekend.

In huis heb ik op de bovenverdieping 3 slaapkamers waarbij de radiatoren altijd uitstaan, een badkamer waarbij de radiator altijd aan staat en een aparte toilet waarbij de radiator ook altijd aanstaat.

Op de benedenverdieping in de gang en op het toilet staat de radiator altijd aan.
In de woonkamer heb ik 3 radiatoren en die staan altijd vol open in de keuken heb ik vloerverwarming en geen radiatoren.

Op zolder heb ik geen radiatoren hier hangt ook de nieuwe verwarmingsketel.

Ik bedien deze calenta met een Isense bijpassende thermostaat en deze heb ik ingesteld op eenvoudig gebruik dwz ik doe handmatig de temperatuur instellen.

In het menu van de isense staan diverse instellingen die je kunt oproepen een daarvan begrijp ik niet goed nl gewenst cv watertemperatuur van de regeling bv 6 graden kan me iemand uitleggen wat hier staat en /of betekend.
Ook staat er een instelling nl modulatiestand met de waarden 0-1-5 waarbij 0 staat voor uit, 1 voor deellast etc kan me iemand uitleggen waar deze waarde's voor staan.

Even naar het comfort probleem bij mijn vorige ketel een Agpo 127 c. was mijn beneden verdieping sneller warmer en bij de vloerverwarming voelde je de warmte onder je voeten indien je er in de winter overliep.

Ik moet wel even vertellen dat mijn vloerverwarming afgetakt is op de aanvoerleiding die van boven naar beneden loopt

Nu bij deze Remeha word de vloer niet meer warm en je merkt dat het een stuk killer is in de keuken.
Ik heb op de verdeler van de vloerverwarming op de aanvoer en retour 2 temperatuurmeters zitten
die in gebruik steeds op 20 graden blijven staan dus m.a.w geen verschil in aanvoer en retour temp. Tussen de aanvoerleiding en de verdeler zit een thermostatische kraan die is afgesteld op 40 graden.

Ik heb hier al onderwerpen gelezen en bij Remeha is er een Installnote die schrijft dat ik het toerental van de pomp (max en min) gelijk moet zetten dit heb ik nog niet gedaan om dat deze fabrieksmatig zijn afgesteld op 20% en 60 %, deze waarde's kan ik via parameters instellen tot 100%.
Svp een handje hulp op welke waarde ik deze toerentallen moet instellen b.v samen 80% of 90% of 100%?

Ik lees ook dat de ketel reageert op 20 graden celsius verschil tussen de aanvoer en retour, ik ben niet zeker of ik dit juist begrijp en weet ook niet hoe deze ketel dit aanstuurt en of ik dit kan beinvloeden met het instellen van diverse parameters.

Hopelijk krijg ik een juiste uitleg hoe ik het weer sneller behaaglijk krijg in de woonkamer maar vooral hoe ik weer warme voeten krijg in de keuken.

Groetjes John
 

Grashopper

  • #2
Hallo John

1: Gewenste CV water temperatuur van de regeling. Dit is de temperatuur die de iSense "vraagt" aan de ketel. Wanneer er geen warmtevraag is staat deze standaard op 6 graden. Is er warmtevraag dan kun je hier de watertemperatuur uitlezen die de iSense nodig denkt te hebben voor het verwarmen van je woning. Als je op de ketel gaat kijken zul je zien dat het toestel deze waarde netjes volgt (T1).

2: Modulatiestand geeft een indicatie aan hoe hard het toestel brandt. 1 is deellast, 5 is vollast.

3: De Calenta heeft een modulerende pomp. Het toestel zal altijd proberen een Delta T aan te houden van 20 graden. Dit wordt gerealiseerd door de pomp harder of zachter te laten lopen. De waarden waartussen de pomp mag moduleren staan in de parametertabel. Bij een vloerverwarming heb je meestal een verdeler. Er is dus sprake van een vrij kort circuit. Door de lage weerstand zul je snel weer heet water terugkrijgen vanuit de aanvoer. Omdat het toestel een Delta T van 20 graden wil zien zal de pomp worden teruggeregeld. Uiteindelijk zal de pomp op de laagste stand blijven hangen waardoor er nauwelijks warmte kan worden afgegeven. Advies bij vloerverwarming is om de pomp "vast" te zetten. Dus onderste en bovenste waarde gelijk. Zou eens beginnen bij 60%. Kijk dan eens een poosje op de temperatuursmeters op de vloerverwarming.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #3
Wat een lap tekst :D
Ik zo de pomp instelling als start eens zetten op 50- 50, je kan hier mee altijd een beetje proberen.
Het verschil van 20gr wat jij noemt, is het startpunt terug moduleren.
Heel kort gezegd houd dat in dat het verschil tussen aanvoer en retour niet meer dan 20gr mag worden. Als dat dreigt meer te worden zal het toestel gaan terug moduleren, als dat te veel word gaat het toestel in regelstop of blokkering.
Gewenste cv temp regeling, is het setpunt berekend door de isense gestuurd naar het toestel, oftewel aanvoer temp die het toestel moet gaan stoken volgens de isense. Als deze 7 is staat het toestel in standby en is dit de vorstbeveiligings temp.
Modulatiestand 0 is uit, en pak voor de rest stapjes van 20%, is een indicatie hoe hard het toestel brand.

Succes
 

Xr8

  • #4
Als je de isense op uitgebreid zet kun je ook instellen hoe de installatie aanwarmt en afkoelt. Bij een vloerverwarming zal dit in beide gevallen traag zijn. Eea wel afhankelijk van hoe de vloerverwarming is aangelegd.

Succes.
 

Nieuweling

  • #5
Hoi wat ik niet goed begrijp is op welke manier de ketel aangestuurd word om terug te moduleren wie kan em dit voor mijn remeha calenta eens uitleggen
groetjes
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #6
Het toestel zal naar de temperatuur gaan die de isense hem opgeeft.
Dat doet hij geleidelijk oftewel het vermogen word langzaam opgestuurd.
Als het verschil tussen aanvoer en retour groter als 20gr dreigt te worden, zal het toestel gaan terug toeren om dit verschil constant te houden. Dit gehele proces noemt men moduleren.
 

Grashopper

  • #7
De iSense geeft inderdaad de gewenste watertemperatuur door aan het toestel. Wanneer de iSense een hogere watertemperatuur gaat vragen dan de actuele zal het toestel opmoduleren. Bij een lagere gevraagde temperatuur zal het toestel terugmoduleren. Het toestel probeert een Delta T van 20 graden aan te houden. Bij het optoeren zal de Delta T groter worden. Wanneer deze bij de 20 graden komt zal de pomp harder gaan lopen. Hiermee blijft de Delta T constant. Dit zal net zolang doorgaan totdat

A: de iSense aangeeft dat de watertemperatuur weer omlaag moet.
B: De pomp niet meer harder mag lopen (parameterinstelling) waardoor de Delta T groter dan 20 graden wordt. Het toestel zal dan zelf (onafhankelijk van de iSense) terugmoduleren
 

Nieuweling

  • #8
Hoi,
Bedoelen jullie met de watertemperatuur de temp die de isense aangeeft bij de graden celsius voor de regeling?
Kan ik deze temeratuur instellen?
Wat bedoel je precies met optoerenzal de delta t.....
Indien ik jullie goed begrijp kan ik de gevraagde watertemperatuur op de isense beinvloeden?
Ik heb vloerverwarming die niet goed warm word kan ik dan beide parameters het beste instellen op 100%
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Heb je die ketel laten plaatsen door een installateur?
 

Nieuweling

  • #10
Ja heb ik maar wil het fijne weten van de ketel en dat mijn vloerverwarming warm word
John
 

Grashopper

  • #11
Gewenst setpunt op de iSense (via informatie menu) is inderdaad de gevraagde watertemperatuur. Wordt door de regelaar zelf berekend, kun je dus niet instellen.

Delta T is het temperatuursverschil tussen de aanvoerleiding en de retourleiding. Een gangbare waarde is 20 graden. Wanneer het toestel harder gaat branden zal de Delta T (bij gelijkblijvende doorstroming) groter worden. Wanneer deze bij de 20 graden komt zal de pomp harder gaan lopen.

Omdat je vloerverwarming hebt met ws een verdeler is het moduleergedrag van de pomp juist onwenselijk, zie eerder bericht. Daarom moet je de pompstand "vastzetten". Zou eerst eens met 60% o.i.d. beginnen.
 

Nieuweling

  • #12
Oke duidelijk indien dit niet helpt welke mogelijkheden heb ik dan nog?
Helpt het knijpen van de radiatoren in de woonkamer?
Wat zal het effct zijn als ik een gewone thermostaat ophang
John
 

Xr8

  • #13
Je vloerverwarmings verdeler zelf werkt wel naar behoren? Pomp draai, en op de juiste snelheid. Toevoerkraan werkt goed? Kan verkleefd zijn waardoor de ketel wel warmte levert maar het niet in de verdeler kan krijgen.

Succes.
 

Nieuweling

  • #14
Hoi misschien heb je gelijk ik voel dat de toevoer tot de thermostaatkraan warm word maar de verdeler niet warm word hoe kan ik controleren of je theorie klopt mbt verkleven
Groetjes
 

Xr8

  • #15
Op de verdeler zit vaak een thermostaat kop. Haal deze er eens af. Achter deze kop zit een pennetje wat heen en weer moet gaan als je er op drukt. Verwijder je de kop en de ketel stookt dan moet de verdeler warm worden. Als de kraan goed functioneert dan zal deze geheel open gaan.

Succes.
 

Nieuweling

  • #16
Oke bedankt alvast kan het ook aan de pomp liggen hij draait wel, ik moet wel zeggen dat de pomp 2 dagen stil heeft gestaan.

Groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu