Rekening houden met toekomstige warmtepomp bij verbouwen

Jacob V

  • #1
Beste mensen mede klussers,

Ik wil even iets voorleggen en graag daar zinnige reacties op ontvangen.
Binnenkort betrekken we ons nieuwe huis .
Een woning uit 1995 waar zo’n beetje niets aan is gewijzigd tot op heden.
Huidige status:
Heeft nog een groepenkast volgens oude regelgeving ( 3 groen en 2 wit en geen HS).
Een Brink mechanisch afzuiger met warmte terugwinning .
HR combiketel uit 2013 met radiatoren en in de woonkamer een convectorput
Hangt overigens op de BGG achter de meterkast bij de Brink afzuiger
op de 2e verdieping een balkon .
Plat dak ( beton)
Energie label B, wel goed geïsoleerd , maar niet “extra
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U stelt een heleboel vragen die niet allemaal met elkaar te maken hebben, wilt u een goed advies dan is het raadzaam uw vragen te stellen in de betreffende rubriek, anders is er geen touw aan vast te knopen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Sommige vragen staan inderdaad los. Maar het is goed een compleet plan voor je huis te maken.

De eerste stap is de energievraag verminderen. Kierdichting is het belangrijkst en dan de isolatie. De zwakste plekken in isolatie zijn de ramen. Dus beter glas+kozijnen is directe winst. Ook voor je comfort. Kies kozijnen+glas met de juiste U-waardes. Kies bij vorkeur grote glasoppervlaktes en weinig kozijn.

Zorg voor zonwering aan de buitenkant.
Comtroleer ook de aanwezigheid van koudebruggen (zoals bij balkons).

Na de kierdichting meteen de ventilatie schoonmaken en opnieuw laten inregelen. Ik neem aan balansventilatie? Als het een oude box is, evt. vervangen. Plaats evt. een apart topic daarover. Bijvoorbeeld als die nu herrie maakt of condensvorming heeft.

Als je huis label B heeft, is het slecht geisoleerd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Begin met het inhuren van een deskundige adviseur. Ja, dat kost geld, maar dat haal je bij een goed advies er ook weer uit. In brokjes zal al deze kennis hier wel op het forum aanwezig zijn (ieder in zijn of haar expertise). Echter een integraal plan is toch maatwerk.

2e stap: Zorg dat de keuzes die je nu als eerste maakt zgn "no-regret" maatregelen zijn. Dus zo uitvoeren dat je bij een volgende stap geen hinder hiervan hebt.

Google eens op Paris Proof Plan. Wellicht heb je daar wat aan.
 

Jacob V

  • #5
Bedankt voor jullie reacties / adviezen.
Ik ga het iig wat opsplitsen naar desbetreffende categorieën.
Dat een woning met een B-label al slecht geïsoleerd is daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Het is op de goede weg maar kan natuurlijk beter.
Maar iig heb ik al offertes lopen voor kunststof kozijnen met HR++ glas.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je vindt dat B goed geisoleerd is, dan is HR++ ook ruim voldoende. :roll: Maar klaag dan straks niet dat je je blauw betaald aan elektra voor de warmtepomp.

Ik zou tegenwoordig alleen voor triple glas gaan, met een lage U-waarde.
 

Combiketel

  • #7
De begane grond meteen laten voorzien van vloerverwarming. Eventueel de verdieping ook. Als dat niet mogelijk is dan je radiatoren vervangen voor laag temperatuur radiatoren. Dan ben je al voorbereid op je warmte pomp.

En zoals eerder gezegd, heel goed isoleren.
 

Wboer

  • #8
Als je gaat voorbereiden voor een warmtepomp is isoleren nu het moment zoals hierboven al gezegd. Op onderstaande afbeeldingen krijg je een idee waar de meeste winst te halen valt.





zoals je ziet gaat er ongeveer 15% verloren via deuren en ramen. Het plaatsen van HR+++ heeft alleen maar zin als je eerst de punten aanpakt waar meer winst te halen valt mijns inziens.

Het dak extra isoleren heeft bijna altijd zin. Een moderne ventilatie WTW unit heeft een stuk hoger rendement dan die uit 1995. Zou me niet verbazen als hij sowieso aan vervanging toe is. Pluk het laag hangende fruit eerst!

Een warmtepomp is een vorm van lange temperatuur verwarming. Vloerverwarming als afgiftesysteem is hiervoor uitermate geschikt. Ook als je (nog) geen warmtepomp hebt is vloerverwarming een investering waar je nu al comfort van hebt.

Leidingwerk van de warmtepomp al aanbrengen zou mooi zijn maar er worden verschillende diameters van de leidingen gebruikt. Hoe groter de buitenunit (ik ga ervan uit dat je en lucht/water warmtepomp gaat plaatsen) hoe groter diameter van de leidingen. Hoe beter je isoleert hoe kleiner de warmtepomp kan zijn en dus dunnere leidingen. Een kleinere buitenunit maakt ook minder geluid en is goedkoper.

Succes met verbouwen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu