Regenwater in rookgas afvoer

Dominee

  • #1
Een tijdje geleden is er bij mij een Nefit Smartline HRC24/CW4 ketel geplaatst, deze is aangesloten op de oude pijp van een open ketel.

Dit is een pijp van 130 mm met bovenop een trekkap, er is nu een gat geboord boven op de trekkap waarin ze een pijp hebben laten zakken voor de rookgas afvoer, deze zit dus met z'n opening boven op de trekkap en het regenwater kan er dus ongehinderd in(er zit alleen een kraaien netje op/in).

De aanvoer van lucht komt nu vanuit het gedeelte waar vroeger de rook uit kwam, (kan het kwaad als hier water in zou komen?)

Nu is mijn vraag kan het kwaad voor de ketel dat er regenwater in de rookgas afvoer komt of is deze ketel hier tegen bestand, en als die hier tegen bestand is hoe werkt dat dan?

B.v.d.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Hoi Dominee,

In de binnenste pijp mag wel regenwater komen, dat is de afvoerpijp en daar bevindt zich ook condens water in.
Die pijp is via een sifon aangesloten op de riolering.

In de buitenste pijp mag geen water of condens in komen want dat komt in de luchttoevoer van de ketel terecht en dus zo in de gesloten kast van de ketel.

Het is ook niet de bedoeling dat er lucht wordt toegevoerd door een Trega of Nelson kap, die kappen zijn ervoor om bij wind, meer trek in de afvoer te krijgen.

Voor luchttoevoer worden kruiskappen gebruikt en de originele combipijpen zijn ervoor gemaakt om lucht toe te voeren en de verbrandingsgassen af te voeren.

Dus op de bestaande schoorsteen een orginele combipijp plaatsen en onder aan bij de ketel het broekstuk op de pijp van 130mm plaatsen.
Kan de oude 130 mm pijp wel gebruikt worden maar op een andere manier.

Vr Gr en succes ermee
 

Dominee

  • #3
Als ik het goed begrijp kan ik als ik de bovenste opening in de trega kap met een aluminium ring dicht maak en de onderste open laat een kruiskap maken, waardoor de trek het zelfde wordt als bij een orginele pijp!?

Of heb ik dit verkeerd?

Met zo'n trega kap als ik er op heb, loop je volgens mij ook bij harde regen kans dat het in het lucht kanaal komt en voorkom je dit ook gelijk op deze manier lijkt mij!
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Dominee,

Nee dat bedoelde ik niet, de Tregakap verwijderen en de 130Ø mm pijp gebruiken, het liefst zo kort mogelijk bij het dak, om een orginele combipijp daarop te zetten eventueel met een verloop van 130Ø naar 125Ø mm.

De orginele combipijpen hebben een goede luchtinlaat die geen regenwater naar binnen laat maar wel de juiste hoeveelheid lucht en een daarvoor geschikte pijp voor afvoer van de verbrandingsgassen.

Vr Gr en succes ermee
 

Dominee

  • #5
Bedankt voor je tips en adviezen!
 

Dominee

  • #6
Ik heb een Burgerhout Skyline 3000 pijp gekocht voor op m'n Nefit smartline hrc24/cw4 ketel.

Nu zag ik in de montage handleiding van de pijp dat ie geschikt is voor max 120 graden ik kan nergens vinden hoe veel dit is bij de smartline!

Weet iemand mij te vertellen of dit kan?
 

Fiesiekus

  • #7
Eerwaarde dominee, het is geen enkel probleem; de rookgastemperatuur blijft daar ruim onder.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Hoi Dominee.

De verbrandingsgasafvoer temperatuur wordt niet heter dan de watertemperatuur van het aanvoerwater bij een smartline ketel.

Vr Gr
 

Dominee

  • #9
Kan dus niet boven de 90 graden komen begrijp ik!

Is er nog een bepaalde eis aan een smartline gasafvoer, of kan ik zonder problemen te verwachten de hiervoor al genoemde afvoer er op aan sluiten.

:?:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Hoi dominee,

Gewoon aansluiten met eventueel dikwandige aluminium bochten en pijp die voorzien zijn van sliconenrubber afdichtingsringen.

Als alles goed gemonteerd is, mag er uit geen enkele naad en verbinding in de pijpen water komen.

Vr Gr en succes ermee
 

Dominee

  • #11
Het was even klussen maar hij staat er op, valt nog wel tegen om een oude pijp te verwijderen en een hr pijp te plaatsen...
Lijkt voor je begint een makkie maar als je eenmaal op het dak zit blijkt er toch het een en ander nog aangepast te moeten worden, was eerst 2 pan's nu 1 pan!

Ben toch blij dat ik de oude heb verwijderd, bij mij in de buurt hebben de meeste een hr pijp naast de oude pijp staan (Die bij de meeste nog gebruikt wordt voor afvoer van de mechanische ventilatie, maar deze heb ik nu via een aparte pijp naar buiten laten gaan!)
en dan vindt ik het toch mooier om de oude boel te verwijderen en de nieuwe op die plek te zetten!

Bedankt voor de tips en adviezen :!:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Hoi dominee,

Graag gedaan en veel succes ermee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu