Regenton op dak.

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1
Situatieschets:
hoekhuis met 2 etages, vrij standaard bj 1995.

mijn woonkamer heeft een uitbouw van 1,25x2m.
ik kan de uitbouw makkelijk bereiken via het slaapkamerraam. er ligt een epdm dakbedekking op en hierop een aantal stoeptegels.

nu had ik een idee, wellicht idioot, maar ik ga het toch met jullie delen :)

er loopt een regenpijp vanaf het dak op de 2e etage naar het platte dakje van de uitbouw van de woonkamer toe, deze stroomt via het plattedak weer via een regenpijp naar beneden.
in het kader van het is zonde om dat prima water zo de grond in te laten stromen, wil ik een regenton van 120 liter op dat dakje zetten en aansluiten op de regenpijp.

kosten totaal zullen zo'n 75,- zijn, dus dat is de wereld niet.

maar mijn vraag is kan mijn dak dit dragen?

ik wil dit gaan gebruiken om de plantjes in de tuin te bewateren, er zou dan een slang aangesloten worden op het kraantje.

regenton in de tuin zelf plaatsen is geen optie aangezien die ton dan direct voor het woonkamerraam staat.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
120 liter = 102 kg. Bij een betonnen dak mag dat geen enkel probleem opleveren.
 

Ambidexterity

  • #3
@Walker, 120 liter = 102 Kg. is denk ik een typ foutje en bedoelde je 120 Kg. vermoed ik.

[Even flauw doen :mrgreen:]
120 liter water is bij 20graden 119,76Kg.
[einde flauwe reactie]

Echt idioot lijkt mij het idee overigens niet, door het vat hoger te zetten krijg je meer waterdruk.
 

Henk E

  • #4
Ik vind het een mooi idee maar hoe zit het dan met de epdm, kan dat niet lek raken door de druk op bepaalde punten?.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Idd
een typ foutje
.

Het EPDM kun je beschermen met een dikke mat of een rubberen tegel. Bij ons thuis ligt er ballastgrind op het EPDM. Mocht TS die ook hebben: Die zou ik wel welhalen om puntbelasting te voorkomen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat er onder de dakbedekking ligt in minstens zo belangrijk als de dakbedekking zelf. Is dit materiaal niet loopvast is er een ricico.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Die dakbedekking gaat nog aangebracht worden, maar het idee is dat er geen grind op komt te liggen maar wat mij betreft wederom die tegels, en dan daar eventueel een rubberen mat.

waar het mij vooral omgaat is of mijn dak dit gewicht structureel aankan. tijdelijk gaat het prima, ik sta er ook op om de kozijnen te verven.

het idee leek me gewoon leuk, en ik denk dat je er makkelijk een slang op aan kunt sluiten omdat er wat waterdruk opzit door het hoogteverschil.
 

Ambidexterity

  • #8
Het idee is zeker mooi,het bespaart redelijk wat water op jaar basis en ik denk dat het ook beter is voor de planten. Ik vraag me alleen af of dat het goed in die ton, ik bedoel dan met algen of andere problemen. En is het geen broedplaats voor muggen. Stel, zomers een aantal weken geen echte regen, de zon staat er lekker op de bakken, hoe gaat dat uitpakken?

Wat ik nog niet voorbij hebt zien komen, wat is het voor een dak? Walker schrijft bij een beton dak is het geen probleem,maar dit zie ik niet in de berichten van de TS staan. Is de uitbouw met een balken laag opgebouwd is het wel raadzaam om na te gaan of dit sterk genoeg is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Bouwjaar 1995. Kans dat het vanuit de nieuwbouw hout is, is klein.
 

Ambidexterity

  • #10
Oke, maar het kan natuurlijk zijn dat de uitbouw later is aangebouwd. Misschien kan de TS deze info aanvullen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Hoe groot is het dak wat het water moet leveren. Wat is nou eindelijk 120 ltr water. Hoeveel dagen zonder regen moet je kunnen overbruggen met een 10 tot 12 gieters.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #12
Goede vraag van Ambidexterity, de aanbouw is er later bijgezet, zal rond '98 zijn. maar de vraag is hoe kom ik erachter hoe dit opgebouwd is, en vanaf hoeveel kg moet je hier rekening mee houden.

dak wat het aan gaat leveren is zo'n 50 vierkante meter.

het muggen en algenprobleem heb ik ook aan zitten denken, geen idee of dit een reëel probleem is, systeem zal veel mogelijk gesloten zijn. hoe doen anderen met een ton dit? zon staat er van opkomst tot ongeveer 13:00 op, beetje afhankelijk van de tijd in het jaar.
 

Ambidexterity

  • #13
Ik had het net met mijn vrouw hierover, haar ouders hadden een groot stuk land met een huisje er op (in het buitenland). Hun hadden ook zo'n ton staan voor regenwater en een handpomp er naast voor grondwater in de droge tijd. Hieruit werd dagelijks water geschept met een gieter, dagelijks kwam hier flink vers water bij, het was dus altijd goed in beweging. Toch zag je daar vaak een eigen leven in, onderin kwam een drap laag welke 1x per jaar werd schoon gemaakt. Deze ton stond ook bewust uit de zon.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #14
Aangezien het water van de 2e verdieping komt heb ik nagenoeg geen last van blad wat erin kan komen. de regenpijp loopt langs de muur naar beneden, hier wil ik nog een vulautomaat inzetten elke een deel kan filteren en overstroming moet voorkomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Dak van een aanbouw is bijna altijd van hout. Zet de ton aan de rand, niet in het midden van de overspanning. Laat de ton in de winter leeglopen, dan heb je ook nooit de combinatie sneeuw+volle ton.

Zorg voor een gesloten systeem. Dan heb je het minst kans op muggen e.d. Een bladvanger ervoor filtert ook het nodige weg.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #16
@ijkenhout, denkt u dat het nodig is om voor de belasting van het dak een specialist te raadplegen? het dak veert niet in en voelt solide aan, de ton komt aan de rand in een hoek te staan.

bladvanger staat ook in de planning, zeker omdat dit ook je overloopbeveiliging is.

muggen schijn je te kunnen voorkomen door er een scheutje natuurlijke olie in te doen. Hoe groot is de kans dat er zich muggen in gaan vormen als je het systeem "gesloten"maakt?

plan is om 's winters de kraan van de ton gewoon open te zetten, zodat dit het platte dak oploopt, zoals het ook in de oude situatie gaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Als de zon er vrijwel de hele dag op staat zou ik me eens verdiepen in legionella.
 

Marcn88

  • #18
Ik zou me toch echt naar gaan maken over mn woning als je al moet gaan kijken waar je op een plat dak 120 kg kwijt kunt. Dus dan ook opletten waar je gaat staan als je met 2 man op dak bezig bent en dan cker niet meer dan 2 man op het dak :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #19
Waarom dat ding op dak zetten en niet gewoon in de tuin zodat je het water hebt waar je het gebruikt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Ruimte. En een regenton op hoogte geeft tenminste een beetje debiet als je de kraan openzet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu