Regelwerk voor gipsplaten plafond

Mellon

  • #1
Er is al veel geschreven over dit onderwerp, maar helaas vind ik geen antwoord op mijn situatie. Hopelijk kan ik die hier vinden

Voor het plaatsen van een rigips gipsplaten (260x60x1,25) plafond, wil ik 1 laag regelwerk met een hartafstand van 60 cm monteren en haaks daaronder regels met een afstand van 30 cm. Werkt dit, of moet de eerste laag ook op 30? En om de hoeveel cm moet ik het regelwerk schroeven?

Verder twijfel ik erg aan de juiste manier om alles waterpas te krijgen. Het nu aanwezige riet/gips plafond is erg ongelijk. Heeft iemand van jullie hier een goede tip voor?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom twee keer rachels?

Het vlak en waterpas maken kan met een bouwlaser of met een lange rij. Het makkelijkst is gebruik maken van vulplaatjes, die zijn in diverse diktes verkrijgbaar.

 

Mellon

  • #3
Hoi IJkenhout, dank voor je reactie.

Goede tip van die vulplaatjes. Ik ga meteen kijken wat mijn bouwmarkt op dit gebied te bieden heeft.

Betreffende het rachelwerk.
De originele houtwerk, boven het gips met rietplafond, ligt op gemiddeld 20 cm afstand van elkaar. Als ik de rachels hier op monteer, lopen de platen in de breedte van de kamer. In de lengte zou het mooier uit komen qua maat.
Maar door jouw opmerking ga ik overwegen om de platen anders te monteren.
Maakt het overigens nog uit als de kopse kanten niet op 1 lijn komen te liggen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als je het plafond gaat stuken, dan mogen de kopse naden niet op 1 lijn liggen.
 

Mellon

  • #5
Dat ga ik inderdaad doen. Erg bedankt voor deze opmerking.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die 30cm is bedoeld dat de gipsplaten voldoende worden ondersteund, maar ook om de kracht te verdelen. Als die kracht de laag daarboven maar voor de helft over wordt gebracht (door rachels hoh 60cm), komt er dus meer gewicht op elke schroef. Weet niet hoe zwaar het allemaal is en wat een schroef aankan, maar het lijkt me niet snel een probleem. Wel per kruis twee schroeven indraaien, en even voorboren.

Het oude plafond moet natuurlijk ook het extra gewicht aankunnen! Als dit niet zeker is, kan je het riet beter verwijderen. Heb je meteen de mogelijkheid de vloer te isoleren (geluid).

Die vulplaatjes heb ik nog niet in een bouwmarkt gezien. Wel op internet en bouwmaterialenhandels.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu