Ranja-automaat

Ronaldjes

  • #1
Voor het vrijwilligerswerk waar ik bij betrokken ben mogen de kinderen altijd zelf ranja inschenken. Dit geeft nogal eens een knoeiboel.
Dus daarom en ook gewoon voor de leuk wil ik een ranja-automaat maken. Een beetje het idee van de post-mix automaten in de horeca.

Idee is om in een houten bak te maken waar men een beker in kan zetten. Door een druk op de knop wordt de beker gevuld met ranja. Als overloop ben ik van plan een doucheputje te gebruiken waar ze de beker op kunnen zetten.

De bekers zijn allemaal even groot en ben van plan om de hoeveelheid dmv een tijdrelais te regelen.

Echter wat voor pomp is het meest handig? We werken meestal met een jerrycan dus dacht hier een dompelpomp van de caravan in te hangen. Maar heb nu ook een pomp van een Nespresso machine over. Maar wellicht heeft iemand van jullie een beter idee. In China is ook vanalles te bestellen. Maar weet niet wat ik nu echt nodig heb.
 

CV__

  • #2
Foodgrade he!!! Daar al aan gedacht?
 

Ronaldjes

  • #3
Uhm, nee....... Verklaar je nader?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als de jerrycan iets hoger geplaatst wordt, is geen pomp nodig, alleen een kraantje. Een normaal kraantje bedienen moet voor een gemiddeld kind wel lukken toch?

 

Ronaldjes

  • #5
Deze gebruiken we nu dus. En valt verschrikkelijk tegen. Kinderen draaien dicht, maar als de jerrycan te leeg is draait ie mee en gaat ie niet dicht. Ze lekken op de grond enz enz. Wellicht zijn de kinderen ook te jong om zelf ranja te pakken. Maar ja, van proberen kunnen ze leren.

En een ranja automaat is toch ook veel leuker😉
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Die kraantjes hierop zijn vaak wat stroef inderdaad. Je kan de jerrycan in een houder zetten en een lekbak eronder.

Zo'n kraantje op een grote koffiekan is veel soepeler/makkelijker. Ik kom op internet grote glazen potten tegen met zo'n soort kraantje. Er zijn nog wel andere varianten te bedenken die allemaal geen stroom nodig hebben.
 

Ronaldjes

  • #7
Ook dat klopt, we hebben ook zo'n koffieding. Zelfs die gaan handiger als de ranja.

Maar ik wil gewoon graag een ranja-automaat 😆. Gewoon leuk een extra beleving voor de kinderen. Dus wie weet welk pompje?

(Wellicht als kind altijd gemist en probeer onbewust nu goed te maken 😂)
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #8
Pomp van nespresso machine lijkt me prima toch, zit je qua voedselveiligheid in ieder geval goed.

Enige eventuele probleem is dat je normaal gesproken alleen water door de pomp laat gaan, nu dus ook siroop. Wellicht dat dat de boel gaat verstoppen, zeker als het enige tijd niet gebruikt wordt.
 

Ronaldjes

  • #9
Kan het altijd proberen, enig idee wat de voeding van een Nespresso pomp is? Gok op 230.... Maar heb hem al zover uit elkaar liggen dat ik niet meer kan meten😆

Siroop kan inderdaad verstoppen. Maar als ik na gebruik paar keer doorspoel water lijkt me het geen probleem. Maar toekomst moet je uitwijzen.
 

CV__

  • #10
Ronaldjes schreef:
Uhm, nee....... Verklaar je nader?
Je kunt niet zomaar willekeurig welk materiaal in te drinken vloeistoffen gebruiken. Daar zijn logischerwijs gewoon regeltjes en voorschriften voor.

Limonade pompen met een waterpomp wil natuurlijk niet, dat wordt gigantisch smerig. Ook al eens over gedacht dat de output van die Nesprosso pomp nog flink verhit wordt?
 

Ronaldjes

  • #11
🤔bedankt voor je reactie. Vandaar ook mijn vraag, want die kennis ontbreekt me. Mij leek water en ranja niet zoveel verschil als je het maar bij houd. En een Nespresso pomp word zonder gebruik van boiler niet warm of heb ik dat mis?

Wellicht een geruststelling dat de limonade enkel door kinderen van de vrijwilligers wordt genuttigd. Dus intern gebruik. Niet dat het dan niet hygiënisch moet zijn.

Heb weleens van die filmpjes gezien dat ze overdruk creëren met lucht en zo de ranja eruit drukken. Maar is wel heel storingsgevoelig.

Wellicht jerrycan hoger plaatsen en met een elektrisch ventiel werken en op zwaartekracht laten stromen ....
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Hoe meer kraantjes en andere kleppen/toestanden er gebruikt worden hoe meer risico is er op legionella, ook ranja.
 

CV__

  • #13
Ronaldjes schreef:
En een Nespresso pomp word zonder gebruik van boiler niet warm of heb ik dat mis?
En na de pomp gaat het langs de heater... en is alles dood. Tenzij jij kokend hete ranja wilt...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Die pompen zijn niet geschikt voor suikerhoudende dranken het mechaniek word door water gesmeerd en met siroop gaat het snel vastlopen.

Voedselveiligheid geld ook voor vrijwilligers.

Het simpelste zou een siroop dispenser zijn bv zoals bij drank ook gebruikt word en een losse kraan met drukknop bediening.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Bij drankautomaten (koffieautomaat etc.) is het over het algemeen zo dat er alleen schoon water door de pomp en eventuele magneetkleppen loopt. Logisch ook, want deze onderdelen kun je anders niet of nauwelijks schoonmaken.

Wil je het goed doen, dan moet je dus een soort doseersysteem maken, waarbij de ranja wordt toegevoegd aan het water. Denk niet dat je dit eenvoudig kunt maken.

Andere optie is het gebruiken van een oude boiler uit een koffie automaat. er zijn automaten waar geen pomp in zit. Het water loopt dan door een magneetklep onder invloed van de zwaartekracht de brewer in. Je zou een dergelijke boiler kunnen vullen met ranja. De magneetklep gebruik je dan om te tappen. Alleen dan loop je weer tegen het probleem aan dat het magneetventiel niet schoon te houden is als er ranja doorheen moet.

Erg lastig dus allemaal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Er zijn pompen waar de pomp niet in contact staat met de vloeistof. Zoals een slangenpomp. Het schoonmaken achteraf is inderdaad wel een dingetje.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Een peristaltische pomp(slangen pomp) is mits een foodgrade slang gebruikt word wel geschikt, en de pompslang is vaak makkelijk te vervangen en reinigen.Bijkomend voordeel is dat elke slag een exacte hoeveelheid verpompt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik zou voor een thermosfles met drukknop gaan.
als je zorgt dat deze in een houder staat valt hij niet om

bijkomend voordeel is dat de limonade koel blijft
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu