Randaarde spotjes: verplicht??

Fendtgek

  • #1
Beste klussers,

Ik had even een vraagje over hoe ik het om de theoretisch goede manier moet aansluiten. Ik ben bezig om 3 opbouwspotjes op een houten balk te monteren, ze zijn gemaakt van metaal, en de kabel loopt door gewoon zo'n witte kabelgoot met plakstrip.

Nu las ik hier bij sommige topics dat het dan verplicht is om aarde aan te sluiten. maar het probleem is het volgende: Ik haal de stroom bij een wcd vandaan die er vlakbij in de buurt zit. Dit is er wel 1 zonder aarde.

Is het dan verplicht om toch een extra draad vanuit de meterkast naar deze wcd te trekken of mag ik het (aangezien het op een houten balk zit) ook gewoon vergeten?

Wat is eigenlijk het nut van deze aarde? Van een wcd weet ik het wel, maar bij spotjes??

Graag jullie mening hierover.

Vriendelijke groet.
 

Laurav

  • #2
In een prive situatie is het niet verplicht om de randaarde aan te sluiten. Nut van randaarde:
Stel dat de spanningvoerende draad loskomt in het armatuur en de metalen behuizing raakt. Dan staat de behuizing onder spanning. Als je deze aanraakt kun je hier een schok van krijgen=onveilige situatie.
Als de randaarde aangesloten zit wordt de spanning via de randaarde afgevoerd. Je aardlek zal er vervolgens uitvliegen: geen onveilige situatie meer.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
In het algemeen geldt, dat klasse 1 apparatuur, voorzien van aardaansluiting, geaard dient te worden (zie het verhaal van Laurav). Als het klasse 2 is, dubbel geïsoleerd, herkenbaar aan het symbool dubbel vierkantje, is aarden niet nodig.
 

Fendtgek

  • #4
Oke, er is wel een aansluiting om het te kunnen aansluiten in het spotje, maar is het dus gewoon particulier in huis ook verplicht?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Het is gewoon potentieel levens gevaarlijk en dus zeer onverstandig, klasse 1 apparatuur ongeaard aan te sluiten. Het lijkt allemaal misschien heel onschuldig maar hier gebeuren echt dodelijke ongelukken mee. Hoe interresant is dan een discussie of het al dan niet verplicht is? Ik zou die spotjes zeker aarden of anders dubbel geïsoleerde nemen.
 

Laurav

  • #6
Fendtgek schreef:
Oke, er is wel een aansluiting om het te kunnen aansluiten in het spotje, maar is het dus gewoon particulier in huis ook verplicht?
Ik weet niet of je hem vast gaat aansluiten of via een steker?
Als het enigszins mogelijk is, gebruik dan altijd de randaarde (niet alleen voor je spotjes, ook voor alle andere aansluitingen, muv dubbel geïsoleerd). In niet recente bouw is het echter heel normaal dat er geen randaarde WCD's gemonteerd zijn in bv de woonkamer.

Er is geen wetgeving die je dit verplicht. In het huidige bouwbesluit staat wel dat alle WCD's met randaarde moeten zijn voorzien... Dus dat zegt al genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu