Radson verwarmingsketel ehr 280b

Simonis

  • #1
Kan iemand me uitleggen hoe het toestel werkt?



Rechts naast het toestel op de foto staat bij ons nog een toestel dat 2 keer zo groot is als het toestel op de afbeelding vermeld.

Op het linkse toestel (toestel dus van de foto) zit een thermometer, thermostaat en drukmeter. Op het rechtse toestel een thermometer en thermostaat.

Iemand die me kan uitleggen voor wat die 2 thermostaten dienen? De thermostaat op het linkse toestel, thermostaat op rechtse toestel? Ik neem aan dat de ingestelde temperatuur van de thermostaat betrekking heeft op de thermometer er vlak naast? 70° instellen, is thermometer op 70°?

De druk op de rode ketel was 3 bar maar heb wat water afgelaten (via een zwarte knop net naast de rode bol) tot iets meer dan 2 bar, maar op het verwarmingstoestel staat die op 3 bar. Waar kan ik de druk daar ook wat laten zakken? Heb gelezen dat 1,5 à 2 bar ideaal is.

Voor wat dient de druk eigenlijk? Wat gebeurt er met een te lage druk? Te hoge druk?

Dank bij voorbaat.
 

Speedypul

  • #2
De door u bedoelde thermostaten zijn regelthermostaten, bij warmtevraag (meestal kamerthermostaat of ander schakelend orgaan) gaat het toestel naar de ingestelde temperatuur om vervolgens uit te schakelen en bij bepaalde schakel differentie vervolgens weer in te komen!

Kan het zijn dat er in uw geval twee c.v. systemen zijn?

Zodra u namelijk druk gaat verlagen is dit normaal gesproken merkbaar op alle aanwezige drukmeters.

Het kan zijn dat uw ketels in cascade staan, gezien het verschil in grootte denk ik niet dat dit het geval is.

Een c.v. druk van 1.5 a 2.0 bar is voldoende, wel moet u in de gaten houden hoe groot het verschil in druk is tussen koude en warme toestand, druk mag dan zeker niet meer dan 1 bar oplopen
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #3
Als u 2 naast elkaar heeft kan het zijn dat de grootste een boiler is,dus die grote is warmwater (zet deze op bv 60 C , en de ander cv ketel op 80 C aftappen met die zwarte knop (waarschijnlijk)overstort ventiel-nooit zo doen bij pech blijft deze straks lekken druk mag niet zo hoog oplopen -als er een groot verschil is dan is dat rooie Expansievat aan vervanging toe.
 

Speedypul

  • #4
P.s.
Is het grotere toestel niet toevallig een boiler?
Dan dient van het c.v. toestel de regelthermostaat normaal gesproken op 85 a 90 graden te staan.
De boiler zet u dan op 60 graden!
 

Simonis

  • #5
Heb de thermostaat op het linkse toestel op 85° gezet en op het rechtse toestel 65°.

Ik ga er van uit dat het toestel op de afbeelding voor het water van de centrale verwarming zorgt en het dubbelgrote toestel rechts een boiler is die voor het warme tapwater zorgt?

Zoals ze dat noemen, een combiketel. CV en tapwater tegelijk.

De meeste mensen hebben enkel het toestel op de afbeelding. Hoe nemen zij dan warm tapwater? Of is dat met een doorstroom in de brander zelf??? Die ze ergens anders hebben staan of hangen. Een geiser dus.

Een boiler is een thermische opslagplaats van warm water, maar wat doet die rooie bol?

Kan iemand eens zeggen voor wat de druk (bar) op water dient? Hoe hoger de druk hoe beter de circulatie door de buizen? Dat doet de circulatiepomp, niet?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Rode bol:
expansie vat.
zorgt voor druk compensatie tijdens het opwarmen en afkoelen in de cv

druk in cv systeem:
maximaal 2 bar bij het toestel.
Je hebt juist gelezen

linker toestel
Boiler moet op ongeveer 60 graden staan.

Rechter toestel CV ketel moet op ongeveer 90 graden staan.
Je hebt het nu anders om staan hierdoor zul je nooit meer CV water warm gaan maken, dat zul je heel snel gaan merken want het zal af koelen.


Nee de thermometers geven niet de directe waarde aan.
Reken daar maar niet op.
Ze geven de CV water temperatuur aan.

Loopt jou druk steeds op in het rechter toestel, zonder dat er verder iets gebeurd en moet je er steeds water uit halen dan is de boiler lek.
NIET aan dat rode knopje draaien, dat is idd je overstort. En zoals eerder genoemd meestal blijft die lekken na 1x spuien en moet dan vervangen worden.
Loopt je druk op na / tijdens het stoken dan is je expansievat / de rode bol defect.

CV Leeg laten lopen en bol vervangen.
 

Simonis

  • #7
Ben even niet goed mee.

Voor alle duidelijkheid is het toestel bovenaan op de foto, bij ons het linkse toestel. Rechts er naast heb je een dubbel zo groot toestel wat niet afgebeeld staat.

Op het linkse toestel (van op de foto dus) vind je ook de brander-vlam onderaan (en de ontsteker), ik neem aan dat dit dus de CV-ketel is??? En het rechtse toestel moet dan de boiler zijn. = De warm tapwater opslagplaats. Ik heb het linkse toestel op 85° gezet en het rechtse toestel, de boiler op 65°.

Wat ik merk, is dat het tapwater heel warm is op kranen die goed functioneren bij overgang warm-koud (lavabo, keuken, etc ...) . Wij hebben hier een bad-kraan, en die staat ver in het rood, maar geeft niet de warmte van alle andere kranen die in het rood staan. Voelt zelfs eerder lauw aan (waardoor we de thermostaat heel hoog op de boiler moeten zetten, op zo'n 80° om echt warm water op de tapkraan van bad te hebben = verkwisting van energie?). Ik neem aan dat die kraan gewoon kapot is, of eens moet uit gekuist worden.

Ik zal ze straks na het dichtdraaien van de leidingwaterkraan eens afnemen, en vooral de knop waar je de warmte kunt regelen zal ik er ook eens afdraaien. Misschien zit daar kalk in (ons water is leidingwater, geen regenwater). En zo werkt de scheiding warm en koud water niet meer goed. Waardoor er teveel koud water in plaats van warm water door vloeit.

Wat gebruiken jullie om iets te ontkalken? Afwassen met zeep? In azijn laten weken?

Alvast hartelijke dank voor jullie antwoorden! :wink:
 

Simonis

  • #8
Update!

Alvast het probleem van het lauwe water aan de badkraan gevonden. Kraan losgekoppeld en er zaten allerhande steentjes voor de filter van de warme kraan. Blijkbaar is er niet alleen kalk in het leidingwater, maar zitten ook kleine steentjes. Steentjes zijn alvast verwijderd, en alles nu weer prima. Zal de kraan voortaan jaarlijks loskoppelen en reinigen. Alle andere tapkranen zijn geen probleem. Geen wonder dat de thermostaat zo hoog moest staan om uit de badkraan een beetje warm water te krijgen, dat dan nog zeker niet als "echt warm" kon beschouwd worden. Joepie!!! M'n madam is blij, ik ook. Madam neemt graag een warm badje.

:wink:

Nu staat de thermostaat van de boiler op 70°. Zal die laten zakken tot het toelaatbare, misschien is 60° zoals aangewezen voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu